Silmät kannattaa suojata hyvin varsinkin keskikesällä, kun UV-säteily on voimakkaimmillaan.
Silmät kannattaa suojata hyvin varsinkin keskikesällä, kun UV-säteily on voimakkaimmillaan.

Auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan keskikesällä. Suojaa silmäsi panostamalla aurinkolaseihin, joissa on 100-prosenttinen UV-suoja.

Ultraviolettisäteily on haitallista silmille, koska se voi kasvattaa kaihin riskiä. Kaihi on normaali iän aiheuttama silmämuutos, joka tulee kaikille, mutta UV-säteily nopeuttaa sen syntymistä, kertoo optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista. UV-säteily voi aiheuttaa myös silmänpohjan rappeumaa.

Haitallista UV-säteily on ohuelle silmänympärysiholle, joka on herkempää esimerkiksi palamiselle. Talvella UV-säteily voi aiheuttaa lumisokeuden eli sarveiskalvon tulehdustilan. 

Aurinkolaseissa tärkeintä on UV-suoja 

Silmän oma linssi eli mykiö estää UV-säteilyä hieman, mutta ei riittävästi. Agbonogieva suosittelee silmien suojaamiseen aurinkolaseja, joissa on 100-prosenttinen suoja UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. Varmimmin tällaiset lasit saa optikkoliikkeestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

UV-säteily on haitallista ohuelle silmänympärysiholle, joka on herkkä palamiselle.

Kaupoista saa pari kymppiä maksavia ”markettilaseja”, mutta niiden UV-suojaa on hyvin vaikea todentaa. Vaikka markettilaseissa olisi sataprosenttisen UV-suojan leima, näin ei kuitenkaan välttämättä ole, varoittaa Agbonogieva. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kun silmien eteen tulee jotain tummaa, kuten tumma linssi, silmä reagoi niin, että pupilliaukko laajenee. Ja kun pupilli laajenee, enemmän UV-säteilyä pääsee silmän sisään. Siksi ei kannata käyttää markettilaseja, joissa on kyllä tumma linssi mutta ei ollenkaan UV-suojaa.” 

Ei kannata käyttää markettilaseja, joissa on tumma linssi mutta ei lainkaan UV-suojaa.

Optikkoliikkeestä ostettaessa kehyksen istuvuuden voi tarkistaa optikon kanssa. Kun lasit ovat oikean kokoiset ja ne on taivuteltu itselle sopiviksi, voidaan myös minimoida esimerkiksi linssien sivuilta tulevan säteilyn pääsy silmiin.

Siristeletkö runsaasti? Valitse tummat linssit

Kun valitset aurinkolaseja, kiinnitä UV-suojan lisäksi huomiota myös linssin tummuuteen, polarisaatio-ominaisuuksiin ja pinnoitteisiin. 

”Linssin tummuus on olennainen juttu siksi, että se liittyy häikäisyyn. Mitä häikäisyherkempi olet, sitä tummempi linssin tulee olla. Jos valitset vaaleammat linssit, joudut siristelemään enemmän”, kertoo Agbonogieva.  

Polarisoivat aurinkolasit poistavat heijasteita, jotka tulevat vaakapinnoilta, kuten veden tai lumen pinnalta tai märästä tiestä.

Pinnoitteet suojaavat linssejä naarmuuntumiselta ja estävät heijastuksia.

Erilaiset pinnoitteet taas tuovat aurinkolaseihin hyödyllisiä lisäominaisuuksia. Kovapinnoite lisää aurinkolasien käyttöikää, eivätkä lasit naarmuunnu niin helposti. 

”Jos taas aurinko tulee selkäsi takaa ja valo osuu aurinkolasin takapintaan, heijastuksenestopinnoite estää valon heijastumisen takaisin silmiisi ja kuolettaa valon auringonlasin pintaan”, sanoo Agbonogieva.

Hyödyttävätkö UV-suojatut piilolinssit?

Markkinoilla on myös piilolinssejä, joissa on 100-prosenttinen UV-suoja. Agbonogievan mielestä se on silmän kannalta parempi kuin ei mitään, mutta ei sellaisenaan riittävä suoja aurinkoa vastaan.

”UV-suojan sisältävät piilolinssit eivät suojaa silmänympärysihoa ja peittävät vain pupillin ja värikalvon.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla