Mars keittiönkaapille siitä, jos tahdot pestä hiuksesi mahdollisimman ekologisesti.
Mars keittiönkaapille siitä, jos tahdot pestä hiuksesi mahdollisimman ekologisesti.

Pesisinkö hiukset ekosampoolla, ruisjauhoilla vai siirtyisinkö peräti pelkän vesipesun varaan? Kesällä mökillä on helppo kokeilla, toimivatko menetelmät omassa kuontalossa. Ainakin luonto kiittää!

Jos tahdot hylätä tavalliset sampoot ja kokeilla hiusten pesemistä luonnonmukaisemmilla menetelmillä, on kesäloma siihen erinomaista aikaa. Mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla? Koulutettu ekokampaaja Minttu Laurila Ekokampaamo Piparmintusta kertoo.

Ekosampoot: Luonnonmukaiset ekosampoot ovat biohajoavia, säilöntäaineettomia ja ne valmistetaan kasviraaka-aineista. Ekosampoiden likaa irrottavat pesutensidit ovat miedompia kuin synteettisissä pesuaineissa. Pesutuntumaa parantaa se, että nykyisin ekosampoot vaahtoavat paremmin kuin ennen.

Palasampoosta ei jää muovipulloa jätteeksi.

Suosittuja ovat erityisesti palasampoot, joista ei jää muovipulloa jätteeksi eikä turhia kemikaaleja luontoa rasittamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki ekosampoona myytävät tuotteet eivät ole puhtaasti luonnonmukaisia. Tutustu ekosertifikaattiin tuotteen kyljessä, sillä jotkin sertifikaatit sallivat myös synteettisten aineksien osuuden.  Mitä lyhyempi kosmetiikan ainesosista kertova inci-lista, sen ympäristöystävällisempi on tuote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keittiönkaapille kannattaa suunnistaa, jos tahtoo kokeilla täysin sampootonta, myrkytöntä ja ympäristöystävällistä no poo -linjaa. Ihan kaikille nämä luonnonmukaiset menetelmät eivät sovi. Jos hiukset on kemiallisesti käsitelty ja hiussuomut siksi avoinna, ei lika välttämättä irtoa yhtä hyvin kuin käsittelemättömästä tukasta. Sama koskee hiussaippuapaloja.

Rukiin tuoksusta hiuksissa joko pitää tai ei.

Ruisjauhopesu. Sekoita 2–3 ruokalusikallista ruisjauhoa desilitraan haaleaa vettä. Anna seoksen turvota, sekoita sileäksi ja hiero päänahkaan. Ruisjauhopesu on vaihtoehtomenetelmistä suosituin ja tehokkain. Ruisjauhoissa on sapoiinia, joka pesee hiuksista toden totta puhtaan tuntuiset ja kuohkeat. Lisänä tulee rukiinen, vähän taikinamainen tuoksu, josta joko pitää tai ei.

Miinusta: Jatkuva ruisjauhoilla peseminen saattaa tukkia viemärin. Mökillä sitä vaaraa ei ole, kun hiukset voi pesaista ulkona luonnossa ja huuhdella vaikka järvessä.

Kananmunapesu. Sekoita kananmunan keltuainen puoleen desiin vettä, kaada seos hiuksiin ja pese. Huuhtele viileällä vedellä, se vähentää mahdollista hajuhaittaa eikä munaseos kokkaroidu päähän.

Kananmunalla saat kiiltävät hiukset. Voi hieman kuivattaa päänahkaa.

Soodapesu. Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa haaleaan veteen ja pese seoksella kuten normaalisti. Ruokasooda on emäksistä ja kuivattavaa ja voi ehkä sopia niille, joilla on herkästi rasvoittuva hiuspohja.

Etikka tekee tukasta kiiltävän ja pehmeän.

Etikka-huuhtelu. Laimenna kaksi ruokalusikallista etikkaa pariin desilitraan vettä ja huuhtele märät hiukset pesun jälkeen. Etikka täydentää luonnonmukaisen hiustenpesun, sulkee hiussuomut ja tekee tukasta kiiltävän ja pehmeän. Etikka myös puhdistaa hiuksista muotoiluainejäämät ja tasapainottaa päänahan ph-arvon.

Etikan haju haihtuu, kun hiukset huuhtelun jälkeen kuivuvat.

Kokeile myös yrttihuuhtelua pesun jälkeen. Laita yrtit kiehuvaan veteen ja hauduta, kunnes vesi on haalentunut. Nokkosvesi ja koivunlehtivesi syventävät tummien hiusten hehkua, kamomilla ja sitruunamehu kaunistavat vaaleat.

Pelkkään vedellä pesuun tottuminen vaatii aikaa.

Vesipesu. Hiukset voi pestä myös pelkällä vedellä. Jotta lika irtoaisi hiuksista ja ne tuntuisivat puhtailta, on käytettävä aika kuumaa vettä. Harjaa hiukset hyvin ennen pesua, jotta niiden luonnollinen rasva leviäisi latvoihin saakka.

Voi kestää pari kuukautta ennen kuin päänahka tottuu ja hiukset pysyvät puhtaina pelkällä vedellä. Kaikille menetelmä ei toimi sittenkään. Karkeahiuksinen kiharapää saattaa hyvinkin selvitä ilman mitään puhdistavia aineita, mutta hentohiuksinen ja rasvoittuvasta päänahasta kärsivä yleensä ei.

Mutta mikäänhän ei estä kokeilemasta. Ole sitkeä!

Vierailija

Ei ole ekologista huuhdella suoraan järveen mitään! Oli se sitten sertifikoitua kosmetiikkaa tai ruisjauhoa. Pesuaineiden pääsy vesistöihin rehevöittää ja saippuat rikkovat veden pintajännitteen, joka voi aiheuttaa eliöiden hukkumista.

  • ylös 41
  • alas 10
kotihoidon ammattilainen

Olen pyynnöstä pessyt (useita vuosia sitten edesmenneen) asiakkaan hiukset : kananmunalla, omenaviinietikalla, vodkalla, perunajauhoseoksella ym..

  • ylös 33
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla