Tiukka pino kaapinhyllyllä – kuulostaako tutulta? Muitakin tapoja neuleiden säilyttämiseen voisi löytyä.
Tiukka pino kaapinhyllyllä – kuulostaako tutulta? Muitakin tapoja neuleiden säilyttämiseen voisi löytyä.

Pehmeiden ja kauniiden neuleiden soisi säilyvän pitkään venymättä ja nukattomina. Selvitimme, kuinka se onnistuu.

Kun uusi neule kotiutuu kaupasta, kotona kannattaa vielä muistin virkistämiseksi vilkaista lappua sen sisäsaumasta: mitä materiaaleja neuleessa olikaan?

Vaatteistaan tarkan on hyvä muistaa, että toiset neuleet pysyvät hyvässä kuosissa kaapin hyllyllä, kun taas toisille on jopa eduksi henkariin ripustaminen. Usein neuleen materiaalista huomaa, onko se paras säilyttää hyllyllä vai henkarissa.

Mutta mistä tietää, kumpi vaihtoehto on parempi?

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku vinkkaa, että eron huomaa rypistymisestä. Yleensä vaate ei rypisty henkarissa niin paljon kuin hyllylle viikattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Jos hyllylle viikatussa ei näy ryppyjä, se sopii hyvin hyllyllä säilytettäväksi.”

”Tätä kannattaa testata oman vaatteen kanssa. Jos hyllylle viikatussa paidassa ei näy ryppyjä vaan se on heti valmis käyttöön, se sopii hyvin myös hyllyllä säilytettäväksi.”

Kaapissakin neuleet tosin saa ryppyyn, jos ohutta materiaalia olevat vaatteet pinkkaa liian tiukaksi pinoksi hyllyn täydeltä. Muista siis väljyys ja vähennä tai siirrä turhat muualle, jotta käyttöneuleilla on tarpeeksi tilaa.

Tukevassa henkarissa neule pysyy kuosissaan

Jerkku kertoo itse ripustavansa monet neuleet ja villapaidat kuitenkin tukevalle henkarille. Etenkin neulevaatteiden suhteen on tärkeää välttää ohuita henkareita ja valita paksumpia, joko puisia tai muovisia henkareita. Muuten olkapäihin voi jäädä pussittavat jäljet henkarissa roikkumisesta.

Oikeaoppinen säilytys palkitsee myös siten, että neuleen voi laittaa suoraan päälle eikä tarvitse olla aina etsimässä silitysrautaa.

Neuleen pysymiseen kunnossa vaikuttaa myös, miten järkevästi sitä pesee.

Muista myös, että pesun jälkeen villavaatteet kuivataan aina vaakatasossa. Henkarille tai pyykinkuivaustelineeseen ripustettuina märät vaatteet venyvät ja muuttavat muotoaan.

Säilyttämisen lisäksi neuleen elinikään vaikuttaa myös, kuinka järkevästi sitä pesee. Toisinaan pesuintoa kannattaa hillitä: esimerkiksi villavaatetta voi puhdistaa myös pelkästään tuulettamalla.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla