Arvokkaita silmälaseja kannattaa kohdella ystävällisesti.
Arvokkaita silmälaseja kannattaa kohdella ystävällisesti.

Silmälaseja tulee helposti kohdeltua kaltoin: laskettua minne sattuu ja kuljetettua vähän miten milloinkin. Pienellä huomiolla saat ne säilymään hyväkuntoisina paljon pidempään.

Vaikka silmälasit onkin valmistettu kestäviksi, saatat täysin huomaamatta aiheuttaa niille vahinkoa käyttötavoillasi. Silmälasien käyttäjän on hyvä muistaa, että lasit pitää tietyissä tilanteissa ottaa päästä. Joskus niitä on syytä jopa erikseen suojella.

Katso tästä viisi asiaa, jotka huomioon ottamalla saat rillisi pysymään uudenveroisina.

  1. Älä säilytä taskussa. ”Taskusäilytyksen vahingollisuus tulee kaikille aina yllätyksenä”, Instrun kehyskouluttaja Heidi Myllyoja on huomannut. ”Vaikka voisi kuvitella, että lasit olisivat pehmeässä taskussa turvassa, se on usein niille huono paikka. Taskussa on monesti kolikoita, avaimet tai muuta tavaraa, joka voi naarmuttaa linssejä. Paras paikka lasien säilytykseen on niiden oma kotelo.”
  2. Vältä käsidesin joutumista linsseihin. Heidi Myllyoja kertoo tunnistavansa asiakkaansa laseista, jos tämä työskentelee hoitoalalla. Käsidesi tekee laseille hallaa. ”Käsidesi ei haihdu käsistä kokonaan. Kun sitä käyttävä koskettaa laseja, aine voi ajan myötä jättää sankoihin jopa sormenjäljen.”
  3. Ota lasit päästä, kun laitat hiuksiin lakkaa. Silmälasit eivät pidä myöskään hiuslakasta, joka sisältää alkoholia. Siksi lakkaa pitäisi suihkuttaa hiuksiin ennen silmälasien laittamista päähän.
  4. Ota huomioon ihon pH-arvo. Ihon happamuuden osoittava pH-arvo vaikuttaa silmälasien säilymiseen ja voi jopa polttaa värin kehyksen pinnalta. Lisäksi ihosi happamuus voi tehdä lasien sangoista ajan myötä sameat, jolloin esimerkiksi musta muuttuu harmaaksi. Heidi Myllyoja kertoo, että titaani ja muovinen materiaali nimeltä optyl eivät reagoi ihon pH-arvoon. "Niitä on hyvä suosia, jos iho muuttaa lasien sangat sameiksi.”
  5. Älä altista laseja kuumalle. Silmälasit eivät myöskään pidä kuumasta höyrystä, joka polttaa linssien pinnoitteen. Siksi silmälasien käyttäjän kannattaakin olla erityisen tarkkana uunia ja astianpesukonetta avatessa ja puusaunaa lämmittäessä. Nuotiolla lasit voi pitää päässä, ellei ole niin lähellä tulta, että tuntee poltteen kasvoillaan. Myllyojan mukaan lasit eivät myöskään mene pilalle suorassa auringonpaisteessa tai esimerkiksi auringon porottaessa kuumassa autossa. Optylistä valmistetuissa kehyksissä on tosin erikoinen ominaisuus: muisti. Jos unohtaa lasit kesähelteellä autoon auringonpaisteeseen, ne voivat palautuvat alkuperäiseen muotoonsa ja optikolla tehdyt taivutukset katoavat.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla