Neli-viiskymppisenä ihon lämpö muuttuu. Se taas vaikuttaa meikin kestävyyteen.
Neli-viiskymppisenä ihon lämpö muuttuu. Se taas vaikuttaa meikin kestävyyteen.

Mitä kummaa! Miksi meikki on alkanut sottaantua päivän mittaan? Ehkä siksi, että alat olla keski-iässä. Mutta eipä hätää, sillä tämän luettuasi saat sen taas pysymään siistinä.

Aamulla meikkasin ihan huolella, mutta loppupäivästä meikkiä ei juuri enää näy tai se on levinnyt epäsiistin näköiseksi. Tuntuuko tutulta?

Tältä tuntuu monesta neli-viiskymppisestä naisesta, ja siihen on syynsä.

”Ihon lämpö ja ruumiinlämpö ilmeisesti lisääntyvät iän myötä. Se taas vaikuttaa meikin pysyvyyteen”, sanoo kuvausmeikkaaja, kampaaja Tintti Leppänen. Hänen keski-ikäiset asiakkaansa kertovat usein samasta pulmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Lämmön lisäksi ihosta tulee usein keski-iässä myös öljyisempi. En tiedä, liittyykö se hormonaalisiin muutoksiin vai mihin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omat ongelmansa aiheuttavat vuotavat silmät. Iän myötä sekin vaiva lisääntyy, samoin kuin aamutukkoisuus nenässä.

”Meikkipohjan eteen pitää tehdä enemmän hommia kuin ennen.”

1. Pohjusta paremmin

Tintti Leppänen vinkkaa keinoja, joilla meikin saa kuitenkin kestämään.

”Meikkipohjan eteen pitää tehdä vähän enemmän hommia kuin ennen. Ainakin meikin pohjustus on tosi tärkeää, jos haluat, että meikki pysyy koko päivän. Jos iho on kuiva, se pysyy kyllä keski-ikäisenäkin, mutta jos se on öljyinen, tarvitsee pohjustusvoiteen.”

Leppäsen mukaan hyviä primereita eli pohjustusvoiteita saa edullisestikin.

”On mattapintaisia ja sellaisia, joissa on hiukan helmiäistä. Se luo sopivasti sellaista ihanaa hehkua.”


2. Vaihda meikkivoide ohuempaan

Jos meikistä tuntuu olevan vain rippeet jäljellä illalla, myös meikkivoide on viisasta tarpeen mukaan vaihtaa erilaiseksi.

”Vähän sarjasta riippuen meikkivoiteissakin on pysyvämpiä versioita. Myyjää voi pyytää neuvomaan omiin tarpeisiin sopivan.”

Meikkivoiteissa kannattaa iän lisääntyessä siirtyä entistä ohuempiin voiteisiin.

Pysyvä ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin paksu ja peittävä. Tintti ehdottaa, että iän lisääntyessä on hyvä pikemminkin siirtyä entistä ohuempiin voiteisiin.

”Kyllähän oikein paksu ja peittävä pysyy, mutta näyttää samanlaiselta kuin vahamainen teatterimeikki. Normikuluttajan on vaikea käyttää niitä siten, että lopputulos näyttäisi hyvältä.”

Suomalaisnaiset tykkäävät käyttää meikkipuuteria, jolla kasvot saa pysymään mattapintaisina.

”Se on tavallaan helppoa, kun siinä on meikkivoide ja puuteri samassa. Mutta jos koostumus on puuterimainen, se tekee naamaan kakkumaisen pakkelin, joka näyttää kamalalta ja vanhentaa. Rypyt tulevat näkyviin. Se näyttää siltä kuin olisi laittanut liikaa puuteria.”

Tintti suosittelee panostamaan aamulla meikkipuuterin sijaan ”ihan kunnon meikkiin”: alle nopea pohjustus, sitten ohut meikkivoide ja päälle tavallista irtopuuteria.

Ihon lämpeneminen voi johtaa siihen, ettei ripsiväri pysy enää yhtä hyvin kuin nuorempana.

3. Kokeile toista mascaraa

Ja sitten ne sottaantuneet ripsiväritkin vielä! Miten ripsivärin leviämisen voisi estää? Pitääkö siirtyä vedenkestävään versioon?

Ammattimeikkaajan mukaan ihon lämpeneminen voi tosiaan johtaa siihen, ettei ripsiväri pysy ripsissä yhtä hyvin kuin nuorempana. Jos silmät vielä vuotavat entistä herkemmin, lopputulos näyttää herkästi levinneeltä.

”Mascaran valinta on aina vähän mielipidekysymys, mutta jos nykyinen ei pysy, kannattaa kyllä kokeilla vedenkestävää. Niissä tosin on se ongelma, että ne eivät tuuheuta yhtä hyvin, vaan ripsistä tulee kiiltävät ja lankamaiset.”

Hyödynnä kosmetiikkamyyjien ammattitaitoa ja pyydä heiltä vinkkejä, kun etsit itsellesi sopivinta ripsiväriä.


4. Panosta kestävyyteen

Jotta meikki kestäisi, omaan meikkipussiin voi olla syytä lisätä muutama uusi tuote. Moni ei ole tottunut pohjustelemaan luomiväriä mitenkään, mutta viimeistään 40−60-vuotiaana sekin alkaa olla hyvä idea.

”Silmäluomillekin on oma beigen värinen primer, joka vähän tasoittaa luomen punakkaa sävyä ja kiinnittää luomivärin. Sitä laitetaan ensin kerros luomille ja päälle luomiväri. Silloin väri ei niin herkästi liiku luomivakoon.”

Kestoripsien ja kestovärin avulla elämästä voi tulla helpompaa.

Uudenlaisten meikkaustapojen lisäksi tai sijaan voi myös panostaa pysyvyyteen. Kuvausmeikkaaja Tintti Leppänen kertoo, että nyt laitatetaan paljon pysyviä kestoripsiä tai pigmentoidaan kulmakarvat tatuoinnin tai microbladingin avulla.

”Voihan meikkiä toki pitkin päivää myös korjata, mutta moni on sanonut, että niiden avulla elämästä on tullut helpompaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla