Vauvan odottaminen näkyy myös hiuksissa.
Vauvan odottaminen näkyy myös hiuksissa.

Muistatko raskaana ollessasi miettineesi, miksi hiuksistasi on tullut jotenkin ihan erilaiset kuin ennen? Syy löytyy hormoneista.

Raskaus on koko elimistölle niin suuri muutos, että sen huomaavat myös hiukset. Raskauden aikana hiukset voivat muuttua monilla tavoilla: tummua, suoristua, kihartua tai jopa kuivua.

Pelkkää hallaa hormonaaliset muutokset eivät hiuksille silti tee, vaan raskaana olevien naisten hiukset näyttävät pikemminkin usein erityisen hyviltä. Se taas johtuu siitä, että raskauden aikana jopa 95 prosenttia hiuksista on kasvuvaiheessa, jolloin niitä ei irtoa normaaliin tapaan. Siksi tukka voi kiiltää ja näyttää tuuhealta ja hyväkuntoiselta.

Murrosiässä ja raskaana tapahtuu samaa

Jännä muutos, jonka moni on vauvaa varttuessaan huomannut, on hiusten tummuminen. Hormonaalisten muutosten vaikutukset voivat olla monenlaisia, mutta usein muutokset tummentavat hiuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Monen hiukset tummenevat lapsuusajan sävystä ensin murrosiässä, jolloin hormonitoiminta muuttuu. Tämä tapahtuu myös raskaana oleville naisille”, ekokampaaja Minttu Laurila Piparminttu Ekokampaamosta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiharat hiukset voivat suoristua ja suorat kihartua.

Hiukset tuntuvat erilaisilta

Toinen yleinen muutos odottavien äitien hiuksissa on se, että jotain tuntuu tapahtuneen hiusten rakenteelle. Kiharat hiukset voivat suoristua ja päinvastoin: suoriin hiuksiin voi tulla kiharaa. Joidenkin hiukset kuivuvat.

”Hormonit vaikuttavat raskaana oleviin naisiin monin eri tavoin. Sen vuoksi kaikki muutokset ovat hyvin yksilöllisiä”, Minttu Laurila sanoo.

Eivätkä hiukset aivan heti lapsen saamisen jälkeenkään palaa ennalleen. Raskauden jälkeen ja etenkin vasta imetyksen loputtua moni huomaa vielä yhden muutoksen: hiuksia saattaa lähteä tavanomaista enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla