Kosmetologi kannustaa pitämään meikit vain omassa käytössä, monesta hyvästä syystä.
Kosmetologi kannustaa pitämään meikit vain omassa käytössä, monesta hyvästä syystä.

Bakteerit voivat levitä meikkien ja muun kosmetiikan välityksellä, joten kaverin meikkipussilla kannattaa vierailla harkiten.

Kaveriporukan saunailta on alkamassa ja huomaat, että osa kosmetiikkatuotteistasi on unohtunut kotiin. Tuotteiden lainaaminen kaverilta on näppärää, mutta mieti vielä hetki!

Kosmetologi Sara Pulkamo ei suosittele käyttämään muiden meikkejä tai kosmetiikkaa, olipa kyseessä sitten ripsiväri, kasvorasva tai huulipuna.

Syynkin hän kertoo: ripsivärin kautta voi tarttua bakteereita, jotka saattavat aiheuttaa silmätulehduksen. Huulipunasta puolestaan on vaarana saada huuliherpes, ja kaverin kasvorasvastakin voi siirtyä bakteereita, jotka eivät tee hyvää omalle iholle. Bakteerit voivat aiheuttaa iho-oireita tai allergisen reaktion.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun rasvaa ammentaa purkista sormin, niistä jää epäpuhtauksia voidepurkkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mutta jos kaveri ottaa omaa kasvorasvaansa puhtaalla muovisella lastalla eli spaattelilla, siinä tapauksessa uskaltaisin ottaa tuotetta puhtaan lastan avulla. Spaatteli pidentää tuotteen käyttöikää, kun bakteerit eivät pääse purkkiin jylläämään.”

Vältä myös kipparikosmetiikkaa

Onko sitten tuotteita, joita Sara Pulkamo voisi kuvitella lainaavansa muilta?

”Uskaltaisin lainata hajuvettä, sillä tiiviiseen pulloon bakteerit eivät pääse. Lisäksi voisin lainata luomiväriä, jota ottaisin omalla siveltimellä”, hän sanoo.

Jos lainaat kosmetiikkaa, et voi olla varma, onko tuote vanhentunut.

Lisäksi hän uskaltaisi lainata sampoota, hoitoainetta ja hiuskiinnettä, etenkin jos tietäisi, että ne ovat käyttökelpoisia eli eivät ole menneet vanhoiksi. 

Pöpöt ja tuotteen käyttöikä eli -kelpoisuus ovat syitä myös siihen, miksi Pulkamo ei suosittele ostamaan käytettyä kosmetiikkaa tai meikkejä kirpputoreilta, joilla niitä myydään yllättävän paljon.

”Pääsääntö on, että kosmetiikka kannattaa ostaa aina uutena”, Pulkamo ohjeistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla