Tunnetko olevasi huolestuneen näköinen, vaikka et olisikaan? Tunne saattaa johtua sibeliusrypystä.
Tunnetko olevasi huolestuneen näköinen, vaikka et olisikaan? Tunne saattaa johtua sibeliusrypystä.

Kulmakarvojen välissä oleva pystyryppy voi olla ilmeikäs, mutta monia se myös häiritsee omissa kasvoissa. Mitä voisi itse tehdä, jos haluaisi välttyä ”sibeliusrypyltä”?

Kulmia tulee elämän aikana liikuteltua ahkerasti: milloin otsa menee mutruun huolesta, milloin kulmat kohoavat ilosta tai hämmästyksestä. Vuosien myötä lukemattomat liikkeet kohdistuvat samaan kohtaan, mikä jättää merkkinsä iholle.

Vaikka rypyt kertovat vain eletystä elämästä, alkaa monia vaivata kulmakarvojen väliin syntyvä pysyvä pystyryppy tai useampi. Peilin edessä mieleen tulee kysymys: voisiko niitä itse ehkäistä?

Syvä juonne johtuu ihon kimmoisuuden vähenemisestä iän myötä. Kimmoisuus vähenee, kun ihon syvempien kerrosten kosteuspitoisuus alenee. Ihosta tulee vanhetessa ontto ja pussimainen, jolloin juonteet korostuvat voimakkaammin.

Runsas auringonotto vähentää ihon kimmoisuutta.

Pidä huolta ihosta

Iän vaikutuksia voi kuitenkin kompensoida. Tässä kolme keskeistä asiaa, joilla syvää juonnetta kulmien välissä voi ehkäistä.

  1. ”Jos haluaa säilyttää ihon nuorekkaana mahdollisimman pitkään, kannattaa lopettaa tupakointi”, sanoo prokosmetologi Krista Ranta koulutuskeskus Lumovasta.
  2. Toinen vältettävä asia on aurinko. Ihon kimmoisuutta heikentää myös runsas auringonotto. Vältä siis pitkää oleskelua auringossa.
  3. Ihoa kannattaa myös varta vasten helliä, sillä säännöllinen ihonhoito ja kosteutus kotona ja kosmetologilla auttaa ehkäisemään ryppyjä ja juonteita.

Alttius tulee perimässä

Kaikki ei suinkaan ole itsestä kiinni. Prokosmetologi Krista Ranta muistuttaa, että juonteisiin vaikuttaa myös perimä.

”Sen voi hyvin huomata katsomalla omia vanhempia tai iäkkäämpiä sukulaisia.”

Pelkillä kotikonsteilla ryppyä ei voi hävittää.

Usein sibeliusryppyyn havahtuu vasta, kun se alkaa jo vähän vaivata. Pelkillä kotikonsteilla sen hävittäminen ei enää onnistu.

”Juonnetta voidaan madaltaa tai se voidaan jopa kokonaan poistaa ammattilaisen tekemillä täyteainehoidolla tai sarjahoitona annettavalla mikroneulaushoidolla.”