Silmäpako sukkahousuissa pilaa helposti hauskimmankin illan. Tässä vinkkejä, joilla sukkahousut saa kestämään.

1. Ennaltaehkäise hajoamista

Hoida sääriäsi. Sileä, kuorittu ja kosteutettu iho ei rispaa sukkahousuja. Hoidetut kynnet ja sileät kantapäät eivät revi haurasta neulosta. Pedantti pukee sukkahousut ylleen puuvillakäsineet kädessä. 

Ohuiden juhlasukkahousujen teräosia kannattaa suojella tossuilla tai villasukilla kotona liikuskellessa. Vasta lähdön hetkellä jalat sujautetaan juhlakenkiin.

Tiesitkö muuten, että sukkahousut kestävät paremmin, kun niiden ollessa jalassa suihkutat ne kevyesti hiuslakalla?

Ole tarkkana, kun otat uusia sukkahousuja paketista. Venyttele sukkatuote "auki", ennen päällepukemista, koska tehtaalla lisätty tärkki saattaa toimia liimamaisesti. Jos sukkahousut pukee päälle ennen varovaista venyttelyä, ne saattavat mennä pukiessa rikki. Pese sukkahousut mieluiten pesupussissa, hienopesuohjelmalla ja ilman huuhteluainetta.

2. Mieti peittävyyttä ja väriä

Valitse arkeen 20-50 denierin sukkahousut. Luonnonkuidut, kuten puuvilla- ja villasekoitteet, tekevät sukkahousuista peittävät, lämpimät, hengittävät ja miellyttävät käyttää vaikkapa talvella farkkujen alla. Villasekoitteet osataan nykyään valmistaa niin, etteivät ne kutita. Myös nykyaikaiset mikrokuitumateriaalit ovat käyttäjäystävällisiä.

Juhliessa 8-20 denierin sukkahousut päästävät sääret oikeuksiinsa. Mitä ohuemmat, sen laadukkaammat kannattaa valita.

Valitse sukkahousujen koko mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin. Jos olet kokoa 40-42, valitse siis koon 42 sukkahousut. Huomaa, että myös pituutesi vaikuttaa valintaan. Tutki pakkauksen kokotaulukkoa.

3. Hallitse hätätilanne

Jos stay up -sukka uhkaa valahtaa, mene naistenhuoneeseen, kostuta sormi hanan alla ja pyyhi sillä kumimaisen, sukkaa ylläpitävän osion sisäpintaa. Pito paranee!

Jos stay up -sukista toinen hajoaa, säästä toinen varasukaksi. Fiksu pitää tallessa alkuperäisen pakkauksen, jotta voi ostaa seuraavan parin samaa sukkaa.

Pidä aina varapari sukkatuotteita mukana, jotta juhlat eivät mene piloille.

Vanha temppu sukkahousujen pienen silmäpaon rajaamiseksi on pisara läpinäkyvää kynsilakkaa vaurion ylä- ja alareunaan. Näin syntyvä näkymätön sinetti estää silmäpaon laajenemisen.

Vinkit antoi Tiina Tainio, vantaalaisen Just For You -alusasujen ja sukkahousujen erikoisliikkeen omistaja.

pancake

Apua - taas sukkahousut rikki! Tässä 3 vinkkiä avuksi

Eiköhän olisi sukkahousutehtailijoiden syytä alkaa jo valmistamaan edes vähän kestävämpiä sukkahousuja, kun kuitenkin kaikki tietävät että se on mahdollista. Nuo em. vinkit on kaikki jo minullakin käytössä, mutta aina vaan johonkin kohtaan sukkahousua tulee reikä. No, lisään vielä yhden vinkin. Ohuimpien sukkahousujen alla voi käyttää ohuita avokassukkia, ainakin silloin kun ne eivät jää näkyviin, ts. kengät sen sallivat. Olen tätä konstia soveltanut hyvällä menestyksellä. Niin monesti on...
Lue kommentti
MuuAnn

Apua - taas sukkahousut rikki! Tässä 3 vinkkiä avuksi

Ostan vain laatusukkahousuja. Hinnat melkein huimaavat päätä, mutta hyödynnän tarjouksia ja alennusmyyntejä. Ne kestävät eivätkä kutita. Sääret näyttävät upeilta. Kauan sitten sain vihjeen huuhdella uudet sukkahousut ja sukat ennen käyttöä ja tietenkin kuivata,sitten vedän jalkaan vasta venytettyäni niitä ensin. Puuvillahanskat estävät karheita käsiä tuhoamassa sukkia. Sain hansikkaat muinoin Wolfordilta. Nylonpolvisukat käsien suojana ajavat saman asian.
Lue kommentti

Myös Kodin Kuvalehden toimitus juhlisti Anna lapsesi pukea sinut -päivää. Lasten vaatemaku on tunnetusti erilainen kuin aikuisten – vai onko sittenkään?

"Sain tämän mukavan jumpsuitin taannoin syntymäpäivälahjaksi aviomieheltäni. Lapset ovat ristineet puvun löysän mallin mukaisesti Barbapapa-puvuksi, vaikka väri on lähempänä Barbamamaa. Miehen kaapista kaivetut porosukat, taaperon valitsemat korkokengät, Sealife-mitali ja hedelmärannekoru kruunasivat kokonaisuuden."
"Sain tämän mukavan jumpsuitin taannoin syntymäpäivälahjaksi aviomieheltäni. Lapset ovat ristineet puvun löysän mallin mukaisesti Barbapapa-puvuksi, vaikka väri on lähempänä Barbamamaa. Miehen kaapista kaivetut porosukat, taaperon valitsemat korkokengät, Sealife-mitali ja hedelmärannekoru kruunasivat kokonaisuuden."

"Laitat sitten kanssa hupun päähän"

Telma, 7: ”Sulla on yleensä päällä mustaa ja harmaata, vaan tylsiä värejä. Tää sininen Barbapapa-puku on kivempi, mutta ois ollut vielä kivempaa, jos se ois vaaleanpunainen. Sulla oli vaan tylsiä mustia sukkia, niin me otettiin isin kaapista porosukat.”

Elena, 10: ”Tuo näyttää ihan sulta, sopii sulle jotenkin. Voisit tehdä tuosta sun virallisen työunivormun. Laitat sitten kanssa hupun päähän! Tässä on sulle vielä koru, se on Sealifesta.”

Arttu, 1: (valitsi äidille siniset korkokengät yhdessä siskon kanssa) ”Tjoo.”

"Aavistuksen kuumotti mennä Barbapapa-henkisessä oloasussa palaveriin aikakauslehtiyksikön johtajan kanssa."

Salla Stotesbury, toimituspäällikkö: ”Pelkäsin, että lapset löytäisivät kaapistani jotkut tavoitefarkut tai hankalan minimekon, joten olin heidän valinnastaan hyvin iloinen. Tämä asu on mukava, pehmeä ja lämmin, eikä kiristä mistään. Käytän sitä kotona lähes päivittäin, mutta onneksi se oli tullut pyykistä vasta toissapäivänä.

Aavistuksen kuumotti mennä Barbapapa-henkisessä oloasussa palaveriin aikakauslehtiyksikön johtajan kanssa, mutta leppoisissa merkeissä sekin sujui. Kun jalat väsyvät korkkareissa, vaihdan lasten kakkosvaihtoehtoon, pörrösukkiin. Tunnustan, että huppu ei ole pysynyt päässä ihan koko ajan.”

"Eskarilaisen kuvauskäsi ei ollut ihan vakaa, mutta hillityn harmaa asukokonaisuus syntyi lapsilta varmalla otteella."
"Eskarilaisen kuvauskäsi ei ollut ihan vakaa, mutta hillityn harmaa asukokonaisuus syntyi lapsilta varmalla otteella."

"Jos olis aikaa, tekisin vielä kaksi ranskanlettiä"

11v: "Nyt on äitillä kyllä äitimäinen äitiasu. Mutta samalla se on semmoinen, jota mä voisin pitää. Jos olis aikaa, tekisin vielä kaksi ranskanlettiä."

9v:  "Nää voisi olla äidin omat valinnat." 

6v: "Samat sanat! Noi on hienot! Mutta illalla laitat kesämekon."

"Noi on hienot! Mutta illalla laitat kesämekon."

Sanna Tyry, toimituspäällikkö: "Oli vähän hämmentävää, että lapset täysin ilman minkäänlaista painostusta tai vihjailua päätyivät hillityn harmaaseen kokonaisuuteen: jopa tyttären huovuttama koru on harmaa.

Tuntuipa kaihoisalta, että isoksi kasvaneet lapseni eivät valinneet pitsiä tai kruunua. Mutta hyvät olivat nämä konservatiivisemmatkin valinnat: näissä hynttyissä on helppo lähteä tänään teatteriin." 

"Villasukkia käytän usein kotona, ja ovat ne työsukkinakin mukavat. Niiden alle tytär ei antanut lupaa laittaa mitään muita sukkia."
"Villasukkia käytän usein kotona, ja ovat ne työsukkinakin mukavat. Niiden alle tytär ei antanut lupaa laittaa mitään muita sukkia."

"Tykkään näistä kaikista ja haluan ne äidin päälle samaan aikaan"

Hilla, 7: "Tykkään eniten kirjavista vaatteista, mutta äiti ei anna koskaan pukeutua pelkästään kirjavaan vaan aina täytyy olla myös yksiväristä. Tykkään näistä kaikista vaatteista tosi paljon ja haluaisin itselleni samanlaiset ja nyt haluan nähdä ne äidin päällä samaan aikaan.

Villasukat valitsin, koska äidillä on ne aina kotona. Niiden alle ei saa laittaa muita sukkia.

Äiti olisi toivonut jotain mustaa, mitä sillä on aina päällä töissä. Jos äiti tekisi enemmän töitä kotona, suosittelisin asuksi löysiä housuja, joissa olisi pallokuviointi."

"Yritän olla joustavampi lapsen itselleen valitsemien yhdistelmien suhteen, koska selvästi ”sopii yhteen” tai ”kaunis” tarkoittavat meille eri asioita."

Jenni Rinkinen, toimittaja: "Yhdistelmä on makuuni liian kirjava, vaikka pidänkin vaatteista erikseen. Mekkoa en ole käyttänyt vuoteen, koska se ei ole tuntunut omalta. Tänään olen saanut siitä monta kehua, joten taidan ottaa mekon taas käyttööni – tosin mustien sukkahousujen ja tennareiden kanssa.

Yritän olla joustavampi lapsen itselleen valitsemien yhdistelmien suhteen, koska selvästi ”sopii yhteen” tai ”kaunis” tarkoittavat meille eri asioita."

Anna lapsesi pukea sinut -päivää vietetään tänä vuonna 17. marraskuuta. Tapahtumaan voi osallistua muun muassa Facebookissa.

Kun ensimmäiset pakkaset iskevät, vaatekaapissa alkaa ritistä. Asiantuntija kertoo, miten vaatteiden sähköistymistä voi estää.

Mitä hyvää on sateisessa syksyssä? Ainakin se, että vaatteet eivät liimaudu iholle. Vaatteet sähköistyvät, koska ne eivät saa tarpeeksi kosteutta. Näin käy usein ensimmäisten pakkasten aikaan.

”Sähköistyminen johtuu lämpötilojen vaihtelusta. Kuiva ilma ja kosteuden puute sähköistävät vaatteen”, kertoo Stockmannin muotineuvoja Kimi Nurmi.

Jos haluat välttää ritinän, muista nämä vinkit.

1. Valitse materiaali, joka ei sähköisty

Helpoin tapa estää sähköistymistä on valita vain materiaaleja, jotka eivät sähköisty, siis esimerkiksi puuvillaa, pellavaa, viskoosia ja villaa. Keinokuidut, kuten akryyli ja polyesteri, sähköistyvät eniten.

Erityisesti neuleiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Villakin sähköistyy kuivassa ilmassa, jos sen seassa on keinokuitua, kuten akryylia.

Keinokuitu sähköistyy, vaikka sen yhdistäisi puuvillaiseen vaatteeseen.

”Vaate joko sähköistyy tai ei sähköisty. Sähköistymistä ei voi olla vähän tai paljon”, Nurmi sanoo. ”Keinokuituinen pusero sähköistyy ihan samalla tavalla, vaikka sen pukisi farkkujen kanssa.”

Kaikilla luonnonkuiduillakaan ei ole ritinättömyystakuuta. Esimerkiksi silkkivaatteet voivat sähköistyä.

2. Rasvaa iho

Koska sähköistyminen johtuu kosteuden puutteesta, kuiva iho pahentaa sitä entisestään. Vartalon rasvaaminen pakkasilla voi siis estää vaatteita sähköistymästä.

”Kuiva iho on alttiimpi sähköistymiselle”, Nurmi sanoo.

3. Kävisikö huuhteluaine?

Huuhteluaine poistaa vaatteiden sähköisyyttä.

Kaikille materiaaleille huuhteluaine ei sovi. Esimerkiksi tekniset materiaalit, kuten gore-tex, ja elastaania sisältävät vaatteet voivat kärsiä huuhteluaineen käytöstä.

”Kuiva iho on alttiimpi sähköistymiselle.”

4. Kokeile antistaattista suihketta

Jos kaappi on jo täynnä ritiseviä vaatteita eikä huuhteluaine ole vaihtoehto, sähköisyyden saa helpoiten pois antistaattisella suihkeella. Se sopii myös materiaaleille, joita ei voi pestä huuhteluaineella.

Suihketta suihkutetaan vaatteeseen noin 15–20 senttimetrin etäisyydeltä ja annetaan kuivua. Käsittely kestää muutaman pesukerran.

”Suihkeesta ei jää jälkiä ja se sopii kaikille materiaaleille – jopa nahalle ja kengille, vaikka ne eivät juuri sähköisty”, Nurmi sanoo.

5. Tiskiainetta ja hiuslakkaa – kokeile omalla vastuulla

Sähköistyminen vaivaa usein keinokuituisia juhlamekkoja, jotka liimautuvat kiinni sukkahousuihin. Ylen jutussa esitellään kikka, joka saattaa pelastaa juhlijan pinteestä: jutussa kehotetaan hieromaan tippa vedellä laimennettua tiskiainetta kosteisiin käsiin ja sivelemään käsillä juhlapuvun vuoria. Kikkaa ei kannata kokeilla herkkiin materiaaleihin kuten silkkiin.

Myös hiuslakan suihkuttaminen sukkahousuihin voi auttaa juhlamekon sähköisyyteen. Varo, ettet suihkuta lakkaa suoraan vaatteeseen.