Kaikki kodin villasukat voi heittää kerralla koneeseen. Muista, että villa ei kestä suuria lämpötilan vaihteluita.
Kaikki kodin villasukat voi heittää kerralla koneeseen. Muista, että villa ei kestä suuria lämpötilan vaihteluita.

Villa on helppo huollettava: se hylkii likaa ja raikastuu tuulettamalla. Pesua villavaate kaipaa, kun se alkaa haista tai tuntua likaiselta.

1. Pese vasta, kun lika tuntuu tai haisee

Villaa ei tarvitse pestä niin usein kuin muita vaatteita, koska se hylkii likaa ja raikastuu tuulettumalla. Pesu on tarpeen, kun villavaate tuntuu tai haisee likaiselta. Puhdas villa on miellyttävä päällä ja lämmittää paremmin kuin likainen.

2. Irrota roskat ja nypyt

Villasukat ja lapaset voi hyvin pestä pesukoneessa. Poista irtoroskat ensin, äläkä heitä sekaan hienointa kasmiria.

”Lasten jäljiltä villasukissa voi olla mitä vain sammalta. Kerran löysin lasten vaatekaapista siilin”, kertoo Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

Nyppyihin tepsii villakampa tai nypynpoistaja. Levitä villa tasaiselle pöydälle ja käsittele vaatteen pinta varoen, etteivät kuidut katkea.

”Lasten jäljiltä villasukissa voi olla mitä vain sammalta. Kerran löysin lasten vaatekaapista siilin.”

3. Älä vaihda veden lämpötilaa

Pese villa käsin tai pesukoneen hienopesuohjelmalla nestemäisellä villapesuaineella. Jauhemaisen pesuaineen hiput jäävät helposti kiinni villan kuituihin.

Käytä viileää vettä, korkeintaan 40-asteista, ja pidä lämpötila koko ajan samana. Villa ei kestä suuria lämpötilan vaihteluita.

Villakankaiset puvut ja kuivapesua vaativat villamekot kannattaa viedä pesulaan.

4. Ripusta vaakatasoon

Purista kosteasta villasta liiat vedet ja ripusta vaate vaakatasoon kuivumaan. Jos pelkäät, että villa valuttaa vettä lattialle, laita pyykkitelineen päälle pyyhe. Märkänä henkariin nostettu villavaate venyy helposti.

Henkariin vaatteen voi nostaa, kun se on lähes kuiva. Anni Rossin suosittelee leveää, mielellään muovista ripustinta.

”Puu ei tykkää kosteudesta. Puuhenkareiden liima voi aueta ja lakka pehmentyä kastuessaan.”

Vinkit antoi Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

Perheen koira Sissi kunnioittaa muotia eikä ole koskaan syönyt yksiäkään tossuja. "Nike Huarache Runoit ovat tämän hetken suosikkini. Mallin tunnistaa muoviremmeistä, jotka kulkevat kantapään yli. Sneakereiden kanssa sopivat hyvin rennot pyjamahousut, nämä ovat Yasin."
Perheen koira Sissi kunnioittaa muotia eikä ole koskaan syönyt yksiäkään tossuja. "Nike Huarache Runoit ovat tämän hetken suosikkini. Mallin tunnistaa muoviremmeistä, jotka kulkevat kantapään yli. Sneakereiden kanssa sopivat hyvin rennot pyjamahousut, nämä ovat Yasin."

Nina-Sofie Hytönen keräilee lenkkitossuja eli sneakereita ja käyttää niitä melkein kaikkialla. Mieluiten hän yhdistää tossut mekkoon.

Miksi juuri lenkkarit? Hyvät sneakerit jalassa tuntuu kuin kävelisin puoli metriä maan pinnan yläpuolella. Tossujen muotoilu kiinnostaa minua: jokainen yksityiskohta on suunniteltu tarkkaan. Jopa nilkan takana oleva nauha on tärkeä. Nyt käytetään paljon slimmejä farkkuja, joissa nilkat vilkkuvat ja tossun yksityiskohdat näkyvät. Itselläni on lähes aina sneakerit ja mekko. Ensin valitsen aina kengät, sitten muut vaatteet.

Nina-Sofie Hytönen, 40, harrastaa jalkapalloa ja neljävuotiaan poikansa kuskaamista futistreeneihin. ”Viimeisin tossuostokseni olivat nämä Porter Japan X Adidas Originals NMD C1 Chukkat, joissa on sinisiä yksityiskohtia ja kantapään lenkissä kolme raitaa. Jahtasin niitä netissä pari viikkoa. Kenkien kanssa sopii musta Other Storiesin vekkihame ja Selected Femmen nahkatakki.”
Nina-Sofie Hytönen, 40, harrastaa jalkapalloa ja neljävuotiaan poikansa kuskaamista futistreeneihin. ”Viimeisin tossuostokseni olivat nämä Porter Japan X Adidas Originals NMD C1 Chukkat, joissa on sinisiä yksityiskohtia ja kantapään lenkissä kolme raitaa. Jahtasin niitä netissä pari viikkoa. Kenkien kanssa sopii musta Other Storiesin vekkihame ja Selected Femmen nahkatakki.”

Mistä innostuksesi alkoi? Pelasin monta vuotta koripalloa Tapiolan Hongassa. Voitimme jopa Suomen mestaruuden 1990-luvun alussa. Silloin kovin tossumerkki oli Reebok. Kilahdukseni tapahtui 14 vuotta sitten, kun olin töissä Nikellä ja ostin Air Max 97 -tossut. Joskus saatoin ostaa saman mallin kolmessa värissä. Töissä kohtasin ihmisiä, jotka olivat aivan hurahtaneita. Eräs myyntiedustaja pakkasi aina kaksi matkalaukkua: yhden vaatteille ja toisen tossuille. Parhaimmillaan minulla oli 30 paria. Perusasuni oli farkut, college ja sneakerit.


”Mieltymykset eivät ole sidoksissa ikään. Mieheni on skeitannut 25 vuotta – miksi rakas harrastus pitäisi lopettaa nelikymppisenä? Minä pidän sneakereistä enkä aio lopettaa niiden käyttöä vain siksi, etten ole enää kaksikymppinen.”

Mistä saat vaikutteita? Käyn työni vuoksi usein Tanskassa. Tanskalaiset osaavat viimeistellä tyylin, ja heidän pukeutumisensa on kivan boheemia. Suosikkikohteeni Kööpenhaminassa on tossukauppa Naked CPH, jossa myydään naisten sneakereitä. Päivitän tietojani netissä, ja Insta­gram on loputon inspiraation lähde.

Mikä nyt on pinnalla? Tuntuu siltä, että Tanskassa kaikilla nuorilla naisilla on nyt sneakerit ja pitkä, liehuva hame. Monet trendikkäimmät sneakerit ovat uudelleen tuotantoon otettuja 1980- ja 90-luvun juoksukenkiä. Hip hop -artisti Kanye Westin suunnittelemat Adidaksen Yeezyt ovat tossut, joista puhutaan.


”Tämä asu on supertanskalainen. Mustakukallinen mekko on Yasin, ja jalassa on Adidaksen Tubular X PK:t.”

Mitä muotitossut maksavat? Sneakerini maksavat yleensä 150 euroa. Niken Air Max -97:t ovat kalleimmat. Parisataa on oma kipurajani, mutta kalleimmat harvinaisuudet maksaisivat kymmeniä tuhansia. Eräs harrastaja arvioi Ylen haastattelussa, että Suomen kalleimmat Red October -lenkkarit löytyvät Mikael Gabrielin jalasta. Niiden hinta on 6 000 euroa. Kovat hinnat houkuttelevat markkinoille väärennöksiä. Usein harrastajien ryhmissä kysellään kuvien kera tossujen aitoutta. Itse ostan tossuni liikkeestä, jotta minun ei tarvitse miettiä aitousasiaa.

”Talvella käytän tossuja kuin korkokenkiä. Vaihdan ne jalkaan vasta sisällä.”

Kuinka monet tossut sinulla on? En tiedä tarkkaa lukua, mutta ostan noin yhdet tossut kuukaudessa. Samaan tahtiin myyn niitä edelleen ystävilleni. Osa keräilijöistä ostaa kerralla kahdet: toiset käyttöön ja toiset sijoitusmielessä. Loppuunmyytyjen mallien hinnat kohoavat joskus nettikaupassa huimiksi. Itse en ole lähtenyt siihen peliin. Kaikki menevät käyttöön.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 4/2018

Nina-Sofien vinkit: Lenkkareita voi käyttää melkein kaikkialla

Unohda ikärajat. Tossuihin voi pukeutua minkä ikäisenä tahansa.

Kengissä on eroja. Jos yhdistät lenkkarit arkiasuun, valitse ne vapaa-ajan mallistosta. Treenikengissä on monta mallistoa lajien mukaan.

Pue lenkkareiden kanssa nilkkapituiset housut, liehuvat lahkeet tai hame. Yläosaan sopii löysä neule tai rento svetari. Suosi varrettomia sukkia.

Luo kokonaisuus. Pue vaikkapa kukkamekko, jonka kukissa toistuu tossujen yksityiskohdan väri. Erillisistä vaatekappaleista tulee siten yhtenäinen asu.

Siistit sneakerit sopivat hyvin toimistoon, myyntityöhön ja rentoon edustamiseen. Ne sopivat myös vapaamuotoisiin juhliin, mutta häissä korkeintaan jatkoille.

Keski-ikäiset raivasivat vaatekaappeja ja olivat tekemässä hirveitä virheitä, kunnes teinit tulivat väliin. Mitä hylättyjä löytöjä, heti käyttöön! Katso komeroitasi sillä silmällä – ehkä olet muotitietoisempi kuin tiesitkään.

Talvella 1978 kuusikymppinen mies hurrasi Lahden MM-hiihdoissa Helena Takalolle ja muille Suomen viestinaisille ja hullaantui niin, että hankki kisoista paidan. 40 vuotta myöhemmin hänen 15-vuotias pojantyttärentyttärensä löysi paidan kesämökin kaapin perimmäisestä nurkasta ja hullaantui hänkin. Paita täyttä kultaa! (Ja akryyliä, mutta ei se mitään, jos värit ovat sen ansiosta säilyneet näin kirkkaina.)

Äiti ei ollut vielä äiti, kun juoksi työporukan kanssa Maijooksin Tallinnassa toukokuussa 1996 ja sai firman piikkiin Adidaksen verkkarit. Kesällä 2017 14-vuotias tytär näki liki käyttämättömät housut äidin kaapissa. Heti jalkaan ja omaan vaatekaappiin.

Tuulitakki kahisi äidin päällä lenkillä 1990-luvun lopulla. Tyttären käytössä 2018 se ei todellakaan ole mikään urheiluvaate vaan lukiolaisen ykkösasuja farkkujen kanssa.

Isä käytti neuletta 1980-luvulla. 1990-luvun alussa se päätyi mökkipaidaksi, kunnes yhdeksäsluokkalainen sen viime syksynä mökillä näki. Kasarineule, kiitos monista, lämpimistä koulupäivistä talvella 2017–2018!

Just do it! Vuonna 1993 kaksikymppinen nainen teki koreja numerolla 6 ja veti korispelin jälkeen päälleen Vantaan Pussihukkien verkkariasun. 25 vuotta myöhemmin naisen tytär ei ole koriksen pelaaja, mutta sehän ei estä pitämästä näin mahtavaa verkkaritakkia koulussa ja kotona ja missä vain.

15-vuotiaalle tyttärelle isän ikivanha verkkaritakki on ihan liian iso eli juuri sopiva.

Paitapusero oli äidin päällä viimeksi 1990-luvun lopussa. Tytär näki sen keräyslaatikkoon menevässä vaatekassissa ja pelasti. Vyö löytyi isältä, reikiä vain piti tehdä lisää.

Kesä -88, Kanada, kielimatka, Suomea edullisemmat hinnat ja merkkicollege lukiolaiselle. Kesä -18 ja sama college on toisella lukiolaisella. Non-marittajan tyttären onnea, äidin 30 vuotta vanha college!