Kadehditko ystävää, jonka hiukset kuivuvat niin vikkelästi, ettei fööniä tarvita? Turhaan. ”Terve, vahva hius kuivuu hitaasti”, hiustutkija Annikki Hagros-Koski sanoo.
Kadehditko ystävää, jonka hiukset kuivuvat niin vikkelästi, ettei fööniä tarvita? Turhaan. ”Terve, vahva hius kuivuu hitaasti”, hiustutkija Annikki Hagros-Koski sanoo.

Hiustutkija ei suosittele hiusten föönaamista. Kuuma puhallus avaa hiussuomuja ja haihduttaa kosteuden.

Ojennukseen föönattu tukka tuntuu aivan erilaiselta kuin luonnollisesti kuivunut. Pöyhkeämmältä, mutta ei yhtä kiiltävältä. Mistä se johtuu?

”Säännöllinen föönaaminen tekee hiuksille ihan saman kuin aurinko tai sauna”, sanoo hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta.

Hän on suuri luonnollisen kuivumisen kannattaja. Jos hiukset haluaa föönata, se pitäisi Hagros-Kosken mukaan tehdä mahdollisimman miedolla lämmöllä.

”Liian kuuma ilma avaa hiuksen suomuja ja haihduttaa hiuksissa olevan kosteuden pois. Myös ilmansaasteet ja aurinko avaavat suomuja.”

Hiuksia voi suojata muotoilutuotteilla, jotka sulkevat suomut hetkeksi. Varsinaisia lämpösuojia muotoilutuotteetkaan eivät ole.

”Jotkut lämpösuojiksi kutsutut tuotteet muodostavat lievän kalvon hiuksen pinnalle, mutta se ei toimi varsinaisena lämpösuojana.”

Paksu tukka kestää paremmin

Jotkut hiukset sietävät föönausta paremmin kuin toiset. Paksut ja karkeat hiukset eivät vaurioidu puhalluksesta yhtä helposti kuin hennot ja ohuet.

”Säännöllinen föönaaminen tekee hiuksille ihan saman kuin aurinko tai sauna.”

Joidenkin tukka kuivuu niin nopeasti, ettei fööniä edes tarvita. Hagros-Kosken mukaan se ei välttämättä ole hyvä asia.

”Kannattaa olla tyytyväinen, jos hiukset kuivuvat hitaasti. Silloin ne ovat terveet”, Hagros-Koski sanoo.

Myös hiusten määrä ja laatu vaikuttaa: jos hiukset ovat lukuisten käsittelyjen jäljiltä huokoiset ja huonokuntoiset, ne sietävät föönaustakin huonommin.

”Niiden oma rasva ja kosteus on haihtunut”, Hagros-Koski sanoo.

Pyyhekuivausko pelastaa?

Föönauksen kuivattamat hiukset ovat usein kuivat ja sähköiset. Ihmeratkaisua niiden eheyttämiseksi ei ole.

”Jos kosteus on haihtunut, sitä ei voi imeyttää takaisin. Hiuksen pintaa voi hoitaa hoitoaineella”, Hagros-Koski sanoo.

Hän kehottaa välttämään silikoneja sisältäviä hoitoaineita. Ne eivät hoida hiusta vaan täyttävät sen pinnan.

”Jos hoitoaineen laittaa märkään tukkaan, se ei toimi riittävällä teholla.”

Hiusten pyyhekuivaus ennen hoitoaineen levitystä auttaa ainetta imeytymään paremmin.

”Jos hoitoaineen laittaa märkään tukkaan, se ei toimi riittävällä teholla”, Hagros-Koski sanoo.

”Ihmiset sanovat, että pyyhekuivaus vie hirveästi aikaa. Kyllähän meikkauskin vie, mutta silti ihmiset meikkaavat.”

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.