Ensimmäinen askel irti värjäyskierteestä on raidoitus, sanoo kampaaja.
Ensimmäinen askel irti värjäyskierteestä on raidoitus, sanoo kampaaja.

Jatkuva hiusten värjääminen alkaa pidemmän päälle turhauttaa. Miten värjäyskertojen väliä voisi pidentää? Löysimme kolme ratkaisua tyvikasvuongelmaan.

Tyvivärjäyskierteestä irti pääseminen vaatii kärsivällisyyttä. Myös kampaajan näkökulmasta se on haastava projekti, sanoo kampaaja ja hiusbloggaaja Meeri Mäntylä.

”En kyllä kotona lähtisi kamalasti kikkailemaan. Jos jossain asiassa menisin kampaajan pakeille, niin tämä olisi se kohta.”

Mutta kyllä kotikonsteinkin voi tyvikasvua hämätä piiloon.

1. Raidoitus

”Raidoitus on usein avain kaikkeen”, Mäntylä sanoo.

Tyvikasvun häivyttäminen on helpompaa, jos hiukset on värjätty vaaleiksi ja oma tyvi on tummempi kuin värjätty hius. Vaaleata osiota voi tummentaa tekemällä siihen oman tyven värisiä raitoja.

”Raidoitus on usein avain kaikkeen.”

Yhdellä kampaamokäynnillä ei välttämättä selviä.

”Kasvavaan tyvikasvuun voi samalla lisätä kerran tai pari muutaman vaalean raidan niin, että loppujen lopuksi värit pikku hiljaa sekoittuvat ja tyvi kasvaa sulavasti pois”, sanoo Mäntylä.

2. Tyvivärisuihkeet ja sävyttävät kuivasampoot

Haastavampaa tyvikasvun häivyttäminen on silloin, kun oma tyvi on paljon vaaleampi kuin värjätty hius. Silloin voi ainakin aluksi tilannetta helpottaa tyvivärisuihkeilla, jotka värjäävät tyven ja lähtevät pesussa pois.

Löydät täältä lisää tietoa erilaisista tilapäisväreistä ja tyvivärituotteista, joilla tyvikasvua voi häivyttää.

”Tyvivärisuihkeet tuovat akuuttia apua, mutta en suosittele käyttämään niitä jatkuvasti ja pitkiä aikoja, koska ne rasittavat päänahkaa”, Mäntylä sanoo.

Jos oma tyviväri on vaalea, tummaksi värjättyä latvaa voi vaalentaa raidoittamalla. Toinen vaihtoehto on tehdä hiuksiin värinpoisto, jonka jälkeen latva värjätään vaaleammaksi.

3. Kampaukset ja oma luovuus

Tyvikasvua voi yrittää peittää myös kotikonstein.

”Tyvikasvu paistaa, jos sinulla on luotisuora jakaus keskellä päätä ja hiuksesi lepäävät päätä pitkin.”

On selvää, että tyvikasvu paistaa, jos sinulla on luotisuora jakaus keskellä päätä ja hiuksesi lepäävät päätä pitkin.

Kun sen sijaan loihdit kampauksia, joissa kohotat hiuksia päänahasta vaikkapa tupeeraamalla, tyvikasvu ei enää näy niin selvästi. Käytä luovuuttasi ja hämää tyvikasvua vaikkapa ponnareilla, huiveilla tai hatuilla. 

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.