Mitään ihmeellistä ei tarvitse lomalla järjestää, mutta lapsen tarpeet on laitettava omien toiveiden edelle, asiantuntija sanoo.
Mitään ihmeellistä ei tarvitse lomalla järjestää, mutta lapsen tarpeet on laitettava omien toiveiden edelle, asiantuntija sanoo.

Lomalla on aikaa puuhata perheen kesken, mutta mitä, jos jatkuva lapsen kanssa oleminen puuduttaa? MLL:n ohjelmajohtaja Marie Rautava kertoo, mikä neuvoksi.

Loma ja kaikki aika maailmassa. Vihdoin on aikaa keskittyä perheeseen, leikkiä kunnolla lasten kanssa ja koluta Linnanmäki ja Särkänniemi.

Mutta mitä jos lasten kanssa oleilu kyllästyttää? Mitä jos äiti ja isä haluaisivat tavata ystäviä, käydä kaupungilla tai tehdä kotitöitä?

Syyllisyys iskee heti: olostahan pitäisi nauttia, kun kerrankin ehtii olla lasten kanssa! Saako äiti tai isä edes ajatella, että lapsen kanssa on tylsää?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava neuvoo vanhempia olemaan armollisia sekä itseään että lapsia kohtaan. Se, että vanhemmat saavat lomalla myös omaa aikaa, tekee hyvää koko perheelle. Hyväntuuliset vanhemmat jaksavat taas keskittyä lasten asioihin ja perheen hyvinvointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhempien oman tai yhteisen loman on oltava kisa asia lapsellekin.

”Mutta vanhempien oman tai yhteisen loman on oltava kiva asia lapsellekin. Lapsi pääsee silloin ehkä mummolaan tai mökille serkkujen kanssa tai yöksi naapurille. Ajatuksena ei saa olla, että nyt lähetetään lapsi pois, vaan että nyt on tiedossa kivaa tekemistä kaikille.”

Tylsää saa olla

Rautavan mukaan vanhemmilla on joskus kovat lomapaineet. Kun on kerrankin aikaa viettää päivät yhdessä perheen kanssa, pitäisi koko ajan tehdä jotain erityisen kivaa.

”Paine järjestää uusia elämyksiä ja kaikenlaista tekemistä saattaa ahdistaa. Äiti tai isä voi kantaa huolta siitä, onko lomatunnelma varmasti hyvä.”

Vältät paineet, kun et lataa kaikkia odotuksia lomaan. Jos juokset koko muun vuoden läpi ja ajattelet, että ”lomalla sitten”, uupumus iskee varmasti. Tee lapsen kanssa mukavia asioita ja vietä yhteistä aikaa pitkin vuotta. Silloin ei ole katastrofi, jos lomasää on kurja tai suunniteltu meno peruuntuu.

Koska perheet tekevät kuitenkin lomalla usein paljon kaikenlaista erityistä, saattavat lapset valittaa kotona tylsyyttä.

”Se ei ole vaarallista”, sanoo Rautava.

Lapselle tärkeintä on vanhemman seura ja huomio.

”Välillä on tylsää, eikä sen tajuaminen ole lapselle pahaksi. Ei elämä ole sellaista, että koko ajan on oltava elämyksiä. Välillä on kuolleita hetkiä. Lapselle tärkeintä on vanhemman seura ja huomio: se, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja että vanhempi haluaa olla hänen seurassaan. Se, mitä tehdään, ei ole olennaista.”

Nauti siitä, että lapsi haluaa olla kanssasi

Vanhempana oleminen on kasvua. Äiti tai isä saattaa ajatella, että ehtii tehdä lomalla kaikkia niitä mukavia asioita, joita teki ennen lapsia, ja kykenee lisäksi huolehtimaan lapsen tarpeista. Ei onnistu, sanoo Rautava. Lapsen tarpeet on laitettava omien toiveiden edelle.

”Elämässä on vaiheita, joissa eletään lasten ehdoilla. Lapset kaipaavat vanhempaa ollessaan pieniä, joten vapaa-aika ei mitenkään voi olla samanlaisia kuin silloin, kun lapsia ei ollut."

Jos jatkuva yhdessäolo tuntuu joskus uuvuttavalta, muista, että se on vain väliaikaista.

”Pian tulee vaihe, kun vanhemmat äkkiä kaipaavatkin sitä, kun saivat olla lapsen kanssa”, Rautava sanoo

”Olisin itse aikanaan halunnut lukea lomilla romaaneja kuten ennen lapsia ja yritinkin sitä. Myöhemmin mietin, että jos olisin tiennyt, miten nopeasti aika menee lasten kansa, en olisi edes ottanut kirjoja mukaan lomareissuille. Eivät ne häviä minnekään.”

Jos kaipaat omaa aikaa, tee näin

Jos lomalla iskee hetki, kun väsyttää etkä jaksa leikkiä lapsen kanssa tai kaipaat omaa aikaa, noudata näitä Marie Rautavan ohjeita:

1. Kuulostele ensin itseäsi. Jos lapsen kanssa oleminen tuntuu raskaalta aamusta iltaan, voi taustalla olla uupumusta tai masennusta. Onko työvuotesi ollut erityisen rankka? Painavatko muut huolet mieltäsi? Pohdi, pitäisikö sinun hakea apua. Keskustele muiden aikuisten kanssa huolistasi. Mieti, voisitko saada apua lapsen kanssa olemiseen, jotta saat omaa aikaa.

2. Älä uuvuta itseäsi elämysretkillä. Yhteisen tekemisen ei tarvitse olla Linnanmäki-reissu tai Hoplop-päivä. Lähde lapsen kanssa ulos siihen suuntaan, mihin lapsi haluaa. Lapsi voi riemastua vaikka juna- tai metroretkestä. Aina voi pakata eväät ja lähteä luontoretkelle metsään tai meren rannalle.

3. Lapsikaan ei jaksa olla koko ajan vanhemman kanssa, vaan kaipaa muiden lasten seuraa. Jos sisaruksillasi, ystävilläsi tai vaikka naapureillasi on samanikäisiä lapsia, voitte vuorotella, kuka katsoo koko tenavapoppoon perään. Toisena päivänä sinä huolehdit kaikista, toisena ystäväsi.

4. Hakeudu muiden pariin. Jos lähipiirissäsi ei ole aikuisia, joilla on samanikäisiä lapsia, mene leikkipuistoihin tai uimarannoille. Juttele rohkeasti muiden aikuisten kanssa, kun lapset leikkivät. Lapset tutustuvat uusiin ihmisiin helposti. Yksinäisyys on rankkaa, mutta kun kaksi yksinäistä äitiä ja lasta ovat yhdessä, he ovatkin jo porukka.

5. Lapsi nauttii, kun hänellä on vanhempien lisäksi muitakin aikuisia, joiden kanssa tehdä asioita. Kysy, voisiko lapsi lähteä kylään mummolaan tai viettää päivän kummien kanssa.

6. Ellei sinulla ole ketään, joka voisi välillä viettää aikaa lapsen kanssa, pohdi, haluaisiko lapsi lähteä kesäleirille. Leirejä on viikon pituisia tai sellaisia, joissa vietetään muutama tunti päivässä. Leirin pituus ja tyyppi on valittava lapsen iän ja persoonan mukaan. Leirejä järjestävät erilaiset järjestöt ja kunnat.

7. Ole läsnä. Älä mieti lapsen kanssa leikkiessä, missä muualla haluaisit olla. Lapselle on tärkeää, että vanhemmasta on kivaa olla hänen kanssaan. Seuraa lapsen mielenkiinnon kohteita ja tutustu häneen vielä paremmin. Kun lapsi saa vanhemmalta jakamatonta huomiota, hän malttaa sen jälkeen taas touhuta itsekseen sen ajan, kun luet lehden tai siivoat.

8. Jos vietätte päivää kotona ja tekemättömät kotityöt mietityttävät, ota lapsi avuksi. Pienikin lapsi nauttii, kun tuntee että häntä tarvitaan. Tee putsaushetkestä hauska leikki. Siivoaminen ei käy yhtä nopeasti kuin jos tekisit sen yksin, ja lapsen ohjeistaminen vaatii sinulta enemmän. Saat kuitenkin hommat hoidettua ja samalla lapsella on mukavaa.

9. Jos ja kun saat omaa aikaa, käytä se juuri siihen mihin haluat. Urheile, shoppaile, tee kotitöitä, lue kirjaa. Nauti hetkestä, jossa elät. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla