Onnellisuustutkija Sonja Lyubomirskyn mukaan onnellisuutta voi opetella ja omaa hyvää oloaan kannattaa ruokkia. Hän neuvoo kokeilemaan näitä keinoja:

1. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Listaa ylös 3-5 asiaa, joista olet onnellinen. Pienetkin asiat riittävät tyyliin rakkaudella kasvattamani chilipaprika kukkii vihdoinkin! Tee lista joka viikko esimerkiksi sunnuntaisin.

2. Tee hyviä tekoja

Muista kanssaihmisiä: kierrätä lukemasi lehdet naapurin vanhalle rouvalle ja päästä kiljuvan vauvan kanssa jonottava isä edellesi kassajonossa. Mukavien tekojen tekeminen lisää myötätuntoa, antaa palkaksi hymyjä ja lisää omaakin hyvää oloa.

3. Hoivaa optimismia

Jokaisessa pilvessä on kultareuna - ainakin, jos jaksaa tietoisesti ajatella niin. Asioiden hyvin puolten näkemistä voi harjoitella vaikkapa näin: Istu alas puoleksi tunniksi ja mieti, millaista elämäsi on kymmenen vuoden kuluttua. Ajattele, että asiat ovat menneet niin hyvin kuin mahdollista. Kirjoita ajatuksesi ylös.

4. Opettele antamaan anteeksi

Päästä irti vihan tunteesta kirjoittamalla kuvitteellinen kirje henkilölle, joka sinua on loukannut. Kiukusta luopuminen antaa mahdollisuuden mennä eteenpäin elämässä.

5. Panosta ihmissuhteisiin

Yksi tärkeimmistä onnellisuutta lisäävistä tekijöistä ovat hyvät ihmissuhteet. Pidä huolta läheisistä ihmisistäsi, sillä rakastavien ihmisten tuki on parasta lääkettä silloin, kun kaikki tuntuu menevän pieleen.

6. Vältä vatvomista

Ongelmien pohtiminen ja ratkominen on tarpeellista, mutta ylenmääräistä vellomista kannattaa välttää. Onnellisina itseään pitävillä ihmisillä on kyky vaikeillakin hetkillä löytää asioita, jotka tuottavat heille iloa. Auttaisiko vaikka vanha, rakas harrastus viemään ajatukset hetkeksi toisaalle vaikealla hetkellä ja pitämään pään pinnalla?

7. Muista pienet ilot

Pane merkille pienet mielihyvän hetket ja nauti niistä. Näe kaunis auringonlasku, ilahdu tuntemattoman hymystä ja keskity täysin vaikka mangon makeuteen tai auringon lämpöön.

8. Aseta päämääriä

Ihmiset, jotka pyrkivät kohti jotakin itselleen merkityksellistä, ovat onnellisempia kuin he, joilla ei ole mitään tavoitteita. Uuden kielen oppiminen, harrastuksen aloittaminen tai vaikka kiinnostavan työprojektin loppuun saattaminen voi tuoda iloa.

9. Muista pään lisäksi myös kroppa

Kun saat tarpeeksi unta, syöt hyvin ja liikut mieleiselläsi tavalla, mielialakin paranee. Lihasjumien rentouttamiseen voit kokeilla vaikka köyhän miehen ja naisen kotihierojaa: putkirullaa.

Lähde: Psychology Today

Lue lisää:
Tiesitkö, että aivot voi opettaa iloitsemaan?

Unohda kotityöt ja lepää
Näin vähennät kiireen tuntua

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.