Gulassi

8-10 annosta

1½ kg härän paistia suikaleina
100 g tomaattipyreetä
3-4 tl suolaa
noin 1 kg kiinteää perunaa
2 keltasipulia
2 porkkanaa
3 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
2 vihreää paprikaa
2 rkl kuminan siemeniä
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl chilijauhetta
2 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
3 lihaliemikuutiota
1-2 rkl sokeria
½-1 rkl rouhittua mustapippuria
noin 2 l vettä
ruokaöljyä kuullottamiseen

Paprikasmetana
200-300 g smetanaa
1 valkosipulinkynsi
noin 1 tl savustettua tai tavallista paprikajauhetta
maun mukaan suolaa

---

 

1. Ruskista pannulla öljyssä useassa erässä lihasuikaleet ja kumoa ruskistetut lihat kookkaaseen kattilaan. Lisää sekaan tomaattipyree, 1 l vettä ja 2 tl suolaa. Keitä liha hiljalleen kiehuen mureaksi eli vähintään 45 minuuttia lihan sitkeydestä riippuen.

2. Kuori sillä aikaa perunat, sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet. Pese paprikat ja poista halkaistujen paprikoiden sisältä siemenet ja valkeat osat. Suikaloi sipulit, porkkanat ja paprikat sopiviksi suupaloiksi. Kuutioi perunat ja silppua valkosipulinkynnet.

3. Kuullota pannulla öljyssä ensin sipulisuikaleet ja lisää sekaan loppuvaiheessa paprikasuikaleet, kuminan siemenet, paprika- sekä chilijauhe. Kuullota vielä hetki, niin että maut aukeavat. Kumoa seos sekä porkkanasuikaleet, perunapalat ja tomaattimurska kattilaan. Lisää pilkotut lihaliemikuutiot, sokeri ja pippurirouhe.

4. Lisää sekaan vettä ja hauduta hiljalleen kansi raollaan noin 45-60 minuuttia, välillä keittoa sekoittaen, niin etteivät perunat pala pohjaan kiinni.

5. Valmista gulassin kanssa tarjottava paprikasmetana sekoittamalla keskenään kaikki ainekset. Peitä ja pane viileään ennen tarjoilua. Tarjoa paprikasmetana kuuman keiton kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla