Rukiiset poropiiraat
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista taikina. Sekoita kylmään veteen suola ja ruisjauhot tasaiseksi seokseksi. Anna taikinan levähtää täytteen teon ajan.
- Kuori ja raasta selleri ja omena karkeiksi. Halkaise ja pese purjo. Viipaloi ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kasvikset 10 minuutiksi hautumaan.
- Lisää poron kylmäsavurouhe. Hauduta muutama minuutti. Ota täyte syrjään odottamaan.
- Ota taikina leivinpöydälle. Jaa kahteen osaan. Anna toisen taikinapalan levähtää kostutetun pyyhkeen alla. Pyöritä taikinasta tasainen pötkö. Leikkaa pötkö 12 viipaleeksi. Paina viipaleet litteiksi kiekoiksi. Jauhota ja anna levähtää kostutetun pyyhkeen alla. Tee samaan tapaan toinen pötkö.
- Pulikoi kiekoista hyvin ohuita, soikeita piirakan kuoria. Laita jauhoa väliin, etteivät kuoret tartu toisiinsa. Nosta täytettä kuorten keskelle ja rypytä karjalanpiirakan tavoin.
- Nosta piiraat vieri viereen leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 275 asteessa noin 15 minuuttia.
- Sulata sillä välin voi kattilassa ja lisää vesi. Kasta kypsät piiraat reikäkauhan avulla voisulaan. Kääri piiraat hetkeksi leivinliinan alle ennen tarjoilua.
Vinkki! Voit käyttää myös valmista, pakastettua ruistaikinaa.
Jos kunnon retrolevypiirakan haluaa, mausteeksi suolan lisäksi mauste- ja valkopippuria, joista jälkimmäisen voi korvata mustapippurilla. Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. On ihan turha keittää riisiä erikseen. Kananmunan voi sitten lisätä valmiiseen seokseen.
Hieman lisätään suolakurkkua niin jo maistuu
Onkohan parempaa jos tekee paria päivää aiemmin?
Onko ohjeessa virhe? Ensin käsketään levittää täyte pohjan päälle ja sitten toinen puolikas taikinasta kanneksi? Pitäisikö täytettä levittää vain puolikkaalle? Täytettä kyllä riittäisi koko pellin kokoiselle alueelle, mutta sitten pitäisi olla taikinaa toinen annos kanneksi?
Täytteen saa helpoimmin tehtyä niin, että ruskistetun maustetun jauhelihan ja sipulin joukkoon lisätään raaka riisi ja neste ja annetaan riisin hautua kypsäksi. Hyvä vinkki! Ja täytteen saa pysymään piirakan sisällä kun lisää j liha riisi mössöön kananmunat raakana. Kypsyy uunissa ja sitoo täytteen yhteen. Pari työvaihetta jää kanssa pois...
En kyllä ymmärrä, eli pitääkö täyte levittää kokonaan vai puolikkaalle? Eli annos on puolikas peltilevy?
Ensin kaulitte puolesta taikinasta pellin kokosen pohjan. Siihen täyte. Lopusta taikinasta kaulii kannen.
Tuli muuten tosi hyvää ja lapsuusajat oikein palasi mieleen! En keittänyt riisiä erikseen vaan laitoin ne paistetun jauhelihan joukkoon kypsymään. Taikinasta ei ihan riittänyt 60cm uunin pellille, mutta jätin joka puolelta vähän vajaaksi. Kannen tein vähän reilummaksi, joten sain käännettyä reunat hyvin pohjan kanssa yhteen.
Taikina ei riitä sekä pohjaan, että kanteen ellei haluta tehdä filotaikinan ohutta peltilihistä. Taikinan määrä pitää tuplata että tästä tulee edes etäisesti peltilihiksen kaltainen ja riitto mainitulle 16 hengelle.
Tähän,ainakin 100 vuotta vanhaan piirakkaan kaikkein paras on perunavoitaikina. Uunipellillinen vaatii ainakin 330 grammaa jokaista ainetta. Laitan joskus 400 g. Aineet ovat keitetty ja sellaisenaan soseutettu peruna, huonelämmin voi ja vehnäjauho. Aineet unnitaan ja nypitään sekaisin kulhossa tai tukevassa muovipussissa ja sitten taikina siirretään vetäytymään jääkaappiin. Vähän jäähtynyt taikina kaulitaan kolmeen kertaan välillä taittaen levy niin,että siitä muodostuu n kolmannes isommasta koostaan. Sitten taikinasta vähän nafti puolet sivuun odottamaan. Loppu taikina kaulitaan n. 5 cm uunipellin kokoa suuremmaksi. Täyte levyn päälle, ja toisen taikinaosan kaulinta kanneksi. Kostuta täytteen päälle nostamasi kansiosan reunoja vedellä ja nostele pohjataikinan reunat kannen päälle niin, että nipistelet niitä parin sentin välein yhteen. Voitele pinta munalla, pistele siihen reikiä haarukalla ja paista aika kuumassa 220-240 puoli tuntia.
Perunavoitaikina on ikivanha,hyvä suolaisten piiraiden ja pasteijoiden taikina. Maukkaampi, kuin rahkavoitaikina. Jos haluat vähentää voin määrää, korvaa esim 100 g voita desillä kylmää vettä. Soseuta peruna huonella, ettei taikinaan jää möykkyjä.
Jouluuni on ainakin 50 vuotta kuulunut perunavoitaikinaan leivottu lihapiirakka sekä levynä, että pasteijakoossa. Sama taikina käy myös lohi- ja kasvispiirakoihin, ja pesee kaupan ns voitaikinat mennen tullen.
Harvinaisen epäselvä ja huono ohje taikinan osalta
Hyvä ja selkeä ohje. Pisatestin tulokset näkyy lukijakunnassa :-)
Tosi hyvää tuli. Käytin kaupan voitaikinalevyjä. Riisinä eilen keitettyä arborioriisiä. Kananmunat täytteeseen raakana. Pitää joskus kokeilla kommenteissa ehdotettua perunavoitaikinaa.
Olen syönyt tätä joka joulu vuodesta -56 lähtien. Taikina tehtiin aina itse, nyt olen käyttänyt valmiita isoja voitaikinalevyjä. On meillä joulupöydän alkupala buljongin kanssa nautittuna. Hyvää on ollut🥰