Ahvenrullat

Käyttäjä27748_0 on lisännyt 127 reseptiä
Ahvenrullat
Resepti Marja Samuli Kuva Piia Arnould
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
6
Vaikea

Ahvenrullat

Ainesosat

Vaiheet

  1. Huuhdo kala nopeasti ja kuivaa se. Leikkaa kalan selkäevät ja sen verran nahkaa pois saksilla, että saat sormet nahan alle. Leikkaa nahkaan molemmille puolille pään taakse pienet palkeenkielet.
  2. Irrota nahka molemmilta puolilta kalan lihasta pienen, terävän veitsen avulla. Poista kalan vatsapuolella olevat evät saksilla.
  3. Leikkaa pää pois ja nyppäise tai leikkaa myös kidukset pois. Vedä sisälmykset irti pään mukana. Huuhtele kala ja pyyhi vatsaontelo talouspaperilla kuivaksi.
  4. Fileoi kala. Kun kala on lappeellaan työpöydällä, työnnä veitsi kalan päällimmäisen fileen ja ruodon väliin. Leikkaa filee irti sahaavin liikkein tukemalla melkein lappeellaan olevaa veistä ruotoihin.  Käännä kala ja poista toinen filee samalla tavalla.
  5. Suolaa, pippuroi ja mausta fileet sitruunamehulla. Kuullota silputtu sipuli öljyssä.  Höyrytä siistitty pinaatti pehmeäksi. Valuta, painele ylimääräinen neste pois ja silppua pieneksi.  Yhdistä pinaatti- ja sipulisilput. Mausta suolalla. Nosta kalafileet työpöydälle. Laita kalojen paksuun päähän pieni lusikallinen pinaattitäytettä. Kääri rullalle, sulje hammastikulla ja nosta uunivuokaan.
  6. Keitä kalalientä ja kermaa kokoon kattilassa, kunnes jäljellä on puolet määrästä. Kaada kastike kalojen päälle ja nosta vuoka uunin keskitasolle. Paista 180 asteessa noin 10 minuuttia. Kalarullat ovat sopivan kypsiä, kun kalan syyt lohkeavat hiukan kalaa painettaessa. Tarjoa kasvisten ja keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Vinkit

Osta tuore kala mahdollisuuksien mukaan vasta valmistuspäivänä.

Fileoitavia kaloja ei suomusteta.

Ahvenella on kaksi selkäevää, joista etummaisessa on terävät piikit. Poista evät ensimmäisenä saksia apuna käyttäen. Näin et satuta kättäsi piikkeihin kalaa käsitellessäsi.

Kalan päästä ilman kiduksia ja ruodoista keität maukkaan kalaliemen.

Kala kannattaa huuhdella perkauksen yhteydessä kylmässä juoksevassa vedessä, jotta kaikki veri-, lima- ja ulostejätteet saadaan poistetuksi. Samalla poistetaan kalan munuaiset.

Helpota paistovuoan pesemistä ja voitele laidat öljyllä ennen käyttöä.

Kypsennä kala uunin keskitasolla 180–200 asteessa. Fileiden kypsentämisaika riippuu fileiden paksuudesta. Joka paksuussenttimetriä kohden tarvitaan noin 6 minuutin paistoaika.

Tarkista kypsyys veitsen kärjellä. Kalanlihan tulisi olla läpikuultamatonta, mutta juuri ja juuri raottua fileen keskeltä sitä kokeiltaessa. Ylikypsä kala on kuivaa ja syyt ovat auenneet.

Kalafileen pinta ei kuivu uunissa, kun valelet niitä kypsennyksen aikana kastikkeella tai voisulalla

Samaan tapaan voi valmistaa myös muita vähärasvaisia kaloja, kuten kuhaa tai siikaa.

Kannattaa kokeilla

Hienonna täytteen sekaan 3–4 anjovisfileetä.

Korvaa pinaatti pienellä nipulla tuoretta silputtua tilliä.

Saat lisää makua, kun lisäät kerman sekaan vaikka vuohenjuustoa tai käytät valmistamiseen valmiiksi maustettua ruokakermaa.

Mausta liemi ruokalusikallisella mätitahnaa.

Laita kalarullien sisään pinaatin sijaan esimerkiksi kuorittuja pienittyjä katkarapuja, maustettua sulatejuustoa, ruohosipuli- tai katkarapumaustettua tuorejuustoa tai pilkottuja, paistettuja herkkusieniä.