OHJE Kaisa Nieminen KUVA Reetta Pasanen

Hirssistä valmistat gluteenittoman aamupuuron.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Hirssipuuro ja marjamelba

Ainekset

Puuro
1
l
maitoa
1
dl
hirssihiutaleita
1/2
tl
suolaa
Marjamelba
4
dl
tuoreita tai pakastemarjoja
1/2
dl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita kattilaan maito ja sekoita joukkoon hirssihiutaleet ja suola. Anna puuron kiehua miedolla lämmöllä noin 4 minuuttia. Sekoita välillä.
  2. Tee marjamelba: soseuta marjat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Ohenna tarvittaessa mehulla tai vedellä. Mausta hunajalla.

Vinkki! Hyödynnä ylijäänyt puuro leipätaikinassa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.

Tuunaa rahkasta himpun verran terveellisempää ja sekoita joukkoon talkkunajauhoja. Se kannattaa, sillä talkkunassa on paljon kuituja, ja jo parista lusikallisesta saat päivässä tarvittavan annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talkkunapöperö

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
prk (2 dl)
vispikermaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
fariinisokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
talkkunajauhoja

Työvaiheet

  1. Soseuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa.
  2. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin.
  4. Koristele kokonaisilla mustikoilla.

Tiesitkö?

  • Talkkuna sisältää kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä herneitä tai papuja. 
  • Tarkista, että ostat tavallisia talkkunajauhoja. Osa jauhoista on savunmakuisia. Savuisuus mainitaan pussin takapuolella.

Kommentit (3)

Vierailija

Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.

Ei

Kermaa ja sokeria= terveellistä...

Vierailija

Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Uunipuurosta riittää manteli jokaiselle ruokailijalle. Lorauta kyytipojaksi granaattiomenasoppaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelinen ohrauunipuuro ja granaattiomenasoppa

Ainekset

1
rkl
voita
2
dl
ohrasuurimoita
2
dl
manteleita
1
l
maitoa
1
tl
suolaa
1
tl
kardemummaa
2
rkl
voita
Granaattiomenasoppa
1
l
vettä
400
g
(pakaste)vadelmia
¾
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
1
granaattiomenan siemenet

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka (tilavuus 1,5–2 l) voinokareella. Mittaa vuokaan ohrasuurimot. Rouhi mantelit ja sekoita suurimoihin. Kaada joukkoon myös maito ja ripottele suola sekä kardemumma. Veistele maidon pinnalle voinokareita.
  2. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Sekoittele kypsennyksen alkuvaiheessa muutaman kerran.

Granaattiomenasoppa

  1. Kiehauta vesi, vadelmat ja sokeri.
  2. Siivilöi neste ja painele vadelmia kevyesti siivilän läpi. Siirrä neste takaisin kattilaan.
  3. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada se ohuena nauhana kiehuvaan nesteeseen.
  4. Perkaa granaattiomenan siemenet ja lisää ne mehukeiton joukkoon. Anna mehukeiton jäähtyä.

Vinkki! Vadelmat voi jättää halutessaan kokonaisina soppaan.
 

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!

Mehevän kakun salaisuus on kokonaisina keitetyissä mandariineissa ja mantelijauhossa. Raikkaan maun viimeistelee sitruunasiirappi. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten tämän herkun voi tehdä jääkaappiin odottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mandariinikakku

Ainekset

2
(luomu)mandariinia
1
(luomu)sitruuna
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
150
g
manteleita (eli noin 3 dl mantelijauhoa)
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
4
rkl
(ruokokide)sokeria

Työvaiheet

  1. Pese mandariinit ja sitruuna juuresharjalla. Laita mandariinit kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi noin 20 minuutin ajan. Soseuta mandariinit ja anna soseen jäähtyä.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Hienonna mantelit monitoimikoneessa tasaiseksi jauhoksi.
  4. Raasta kulhoon sitruunan kuori. Riko kananmunat sitruunankuoren joukkoon. Lisää sokeri ja vaahdota kuohkeaksi. Kiepauta taikinan joukkoon mandariinisose.
  5. Sekoita leivinjauhe ja suola mantelijauhon sekaan. Lisää jauhot sokeri-munavaahtoon ja sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi, jotta vaahto ei tasaannu.
  6. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan.
  7. Paista kakkua uunin alatasolla noin 35–40 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos kakun pinta uhkaa tummua, peitä se leivinpaperilla.
  8. Kakun paistuessa, purista sitruunamehu pieneen kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Anna kiehua muutama minuutti, jotta seoksesta tulee siirappimaista.
  9. Pistele kypsän lämpimän kakun pintaan reikiä ja valuta sisään sitruunasiirappi.
  10. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta.
  11. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, ja se säilyy jääkaapissa useita päiviä.
  12. Koristele kakku tomusokerilla ja tarjoa kermavaahdon tai paksun turkkilaisen jugurtin kera.

Kommentit (8)

Kotileipuri

Mikä on paras vuoan koko? Yksinkertaista olisi kai käyttää valmista mantelijauhoa?

Vierailija

Siis mandariineja ei kuorita?

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei!
Mandariineja ei kuorita vaan ne keitetään kokonaisia.
Kuvan kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuokaan. Ja toki, kakun voi tehdä valmiista mantelijauhosta. Kakussa on käytetty itse jauhettua mantelia, jotta sain jauhosta hieman karkeampaa.
Terveisin
Jenni KK:sta

Vierailija

Ja sitrukset siis soseutetaan kuorineen eli kokonaan?

H-K

Tämän minäkin haluaisin tietää että kuorineenko nämä mandariinit soseutetaan?

Vierailija

Vaikuttaa tuo taikina mielenkiintoiselta. Olisi vielä kivaa, kun kerrottaisiin, miten paljon sokeria siihen sitruunasiirappiin tulee?

Vierailija

Itse ensiyrittämällä soseutin kuorineen. Oli niin kitkerän makuista, että meni roskikseen. Toisella yrittämällä keitin kuorineen ja kuorittuna soseutin.

H-K

Tein kakun soseuttamalla kuorineen ja hyvää tuli =) Sitruunasiirappiin laitoin yhden siirapin mehun ja 4 rkl ruokosokeria. Ensi kerralla laitan enemmän mehua, että saan enemmän siirappia.