Huippuhelppo gluteeniton pataleipä

KK:n toimitus on lisännyt 428 reseptiä
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Gluteenittomasta pataleivästä tulee niin mehevä ja kuohkea, että sitä on vaikea erottaa tavallisesta. Helppo taikina tehdään illalla ja leipä vain paistetaan aamulla.

Jos jokin leipäresepti kannattaa opetella, niin pataleivän – myös gluteenittomana. Ja etenkin silloin.

Gluteeniton leipä on usein kuivaa ja murenevaa, mutta toisin on pataleivän laita: se on mehevää ja kuohkeaa, eikä makua erota tavallisesta.

Vehnätärkkelys auttaa onnistumaan

Mahtava rakenne syntyy, kun taikina on pehmeää, kohoaa yön yli ja paistetaan padassa kannen alla. Taikinasta irtoava höyry mehevöittää leivän. Vaikka muuten fanittaisit luontaisesti gluteenittomia jauhoja, pataleipään kannattaa valita vehnätärkkelystä sisältävä seos.

Herkkuleipä syntyy esimerkiksi Semperin maalaisleipäjauhoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
1 kpl
10 min + kohotus ja kypsennys 13
Helppo

Huippuhelppo gluteeniton pataleipä

Ainesosat

Vaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Liuota hiiva veteen. Sekoita suola ja siemenet joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita huolella tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautainen uunipata (mieluiten vet. 3 l) kansineen uuniin puoleksi tunniksi.
  3. Ripottele jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Muotoile limpuksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
  4. Paista leipää 25 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja saanut väriä.
  5. Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.