Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo

Pakasta banaani etukäteen ja käytä se tähän pirtelöön. Juomasta tulee ihanan kylmä ja samettinen.

Annoksia
3-4 lasillista
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-kookospirtelö

Ainekset

½
l
tuoreita- tai pakastemansikoita
1
(pakastettu) banaani
4
dl
luomukookosmaitoa
2-4
dl
vettä
3
rkl
limetin mehua
1
tl
raastettua inkivääriä
3
rkl
vaahterasiirappia tai ruokosokerisiirappia
3
rkl
kookoshiutaleita tai kauraleseitä

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikoista kannat. Kuori ja viipaloi banaani. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhossa. Pyöräytä tasaiseksi juomaksi.
  2. Maista ja mausta tarvittaessa vielä siirapilla ja limetin mehulla. Nauti heti.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Omenasorbetin vihreyttä voi terästää muutamalla tipalla elintarvikeväriä.
Omenasorbetin vihreyttä voi terästää muutamalla tipalla elintarvikeväriä.

Raikas sorbetti on jälkiruokien aatelia. Vihreä houkutus syntyy kirpeistä omenoista ja säilyy pakastimessa vähintään kuukauden.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min + 6 t jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Omenasorbetti

Ainekset

3
dl
vettä
dl
sokeria
5
(noin 900 g)
Granny Smith -omenaa
2
limetin mehu
vihreää nestemäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen 5 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Jäähdytä.
  2. Pese omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkodat. Mittaa omenat, limettimehu ja sokeriliemi tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada omenasose siivilään ja paseeraa eli painele sose siivilän läpi kulhoon. Sekoita joukkoon pari tippaa vihreää elintarvikeväriä, kunnes saat sorbettimassalle kauniin heleän vihreän värisävyn.
  3. Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan. Nosta sorbettimassa pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 6 tuntia. Sekoita sorbettia voimakkaasti sähkövatkaimella 4-5 kertaa jäätymisen kahden ensimmäisen tunnin aikana, jotta siitä tulee kuohkeaa.
  4. Ota sorbetti noin 10 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Pyöräytä siitä palloja tarjoilumaljoihin.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.

Porkkanaraasteella mehevöitetty taikina kääritään rullalle korvapuustien tapaan. Täytteessä ihastuttaa pehmeä vuohenjuusto.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanapuustit

Ainekset

1
l
vettä tai ½ l vettä ja ½l omenamehua
50
g
hiivaa
3-4
rkl
siirappia
1
prk (200 g)
rahkaa
3
(7–8 dl raastetta)
porkkanaa
3
dl
ruishiutaleita
15
dl
sämpyläjauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
dl
öljyä
Lisäksi
1
prk (150–200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, siirappi, suola ja rahka nesteeseen. Lämmitä uudelleen kädenlämpöiseksi. Lisää porkkanaraaste ja alusta jauhot sekaan.
  2. Lisää vehnäjauhoja hieman mainittua enemmän tai vähemmän, tarpeen mukaan. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi.
  3. Peitä taikina liinalla ja kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina 3-4 osaan. Kauli taikinapala kerrallaan pitkänomaiseksi, vajaan sentin paksuiseksi levyksi, kuten korvapuustitaikina.
  5. Notkista vuohenjuusto lusikalla pehmeäksi ja levitä taikinalevylle. Kääri levy napakalle rullalle. Leikkaa rullasta 3-4 sentin paksuisia paloja. Nosta palat paperivuokiin.
  6. Kohota liinan alla 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa 10-13 minuuttia. Leivo toinen taikinapala samoin.
  8. Kahdesta muusta palasta voit pyöritellä pyöreitä sämpylöitä, voidella ne vedellä ja ripotella päälle ruishiutaleita, siemeniä ja juustoraastetta. Paistoaika ja -aste ovat samat.

Vinkkejä! Täytteeksi sopivat myös juustoraaste, silputut aurinkokuivatut tomaatit ja yrttimausteet.

Taikinasta tulee 3-4 leipää. Niiden paistolämpötila on 200 astetta ja aika 25-30 minuuttia leipien koosta riippuen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.

Savupaprika ja yrtit tuovat jauhelihapasteijat tälle vuosituhannelle. Kasvissyöjätkin ilahtuvat, kun vaihdat jauhelihan paketilliseen Härkistä.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihapasteijat

Ainekset

Rahka-voitaikina
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
¾
dl
puuroriisiä
dl
vettä
¾
tl
suolaa keittämiseen
250
g
naudan paistijauhelihaa
1
pieni sipuli
½
tl
suolaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sokeria
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Keitä riisiä suolatussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi imeytyy ja riisi on kypsää.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna kuullottua. Mausta seos ja sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku. Anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Jauhota leivinpaperiarkki reilusti. Kauli taikina sen päällä arkin kokoiseksi levyksi. Siisti reunat taikinapyörällä ja jaa levy tasan 16 palaan.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinapaloille. Kääri taikinapalat haluamallasi tavalla. Taittele ja nipistä reunat tiiviisti yhteen, sillä pehmeä taikina avautuu helposti uunissa.
  6. Voitele pasteijat munalla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jauhelihan paketilliseen Härkistä. Lisää se kuullotetun sipulin joukkoon äläkä lisää suolaa. Jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Reseptivihko auki! Nyt leivotaan tuttua hyvää.
Reseptivihko auki! Nyt leivotaan tuttua hyvää.

Leipä loppu? Teeleivät valmistuvat kaapista löytyvistä aineksista. Nyt niissä on päällisetkin valmiina. Kun kuumennat pellin ensin, leipien pohja kypsyy herkullisen rapeaksi.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Teeleivät

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita
2½–3
dl
vehnäjauhoja
½
dl
siemensekoitusta
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
juustoraastetta (esim. gouda tai emmental)
3
dl
maustamatonta jugurttia
1
rkl
öljyä
Pinnalle
1
dl
juustoraastetta (esim. gouda tai emmental)
½
dl
siemeniä

Työvaiheet

  1. Työnnä tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, siemensekoitus, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää juustoraaste, jugurtti ja öljy.
  3. Jaa taikina 12 nokareeksi leivinpaperin päälle. Taputtele palat noin sentin paksuisiksi leipäsiksi. Ripottele päälle juustoraaste ja siemenet.
  4. Vetäise leivät leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jugurtin piimään tai vaikka maito-kermaviiliseokseen.

Kommentit (1)

shell shockers

It looks delicious and attractive, I will learn to do it
shell shockers