Resepti Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen
Spelttiletut ovat herkullinen viikonlopun aamiainen.
Spelttiletut ovat herkullinen viikonlopun aamiainen.

Raikas sitruunatahna sopii myös kakkujen ja pikkuleipien täytteeksi. Tee se jo tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi kylmään.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Spelttiletut ja sitruunatahna

Ainekset

Sitruunatahna
1
dl
sitruunamehua
¾
dl
hillosokeria
¾
dl
sokeria
1
tl
sitruunaraastetta
3
keltuaista
50
g
voita
Letut
dl
spelttijauhoja
1
tl
sokeria
tl
leivinjauhetta
hyppysellinen
suolaa
dl
maitoa
1
muna
voita paistamiseen
Lisäksi
1
tl
vaniljasokeria
2
dl
kreikkalaista jugurttia
2-3
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Tee ensin sitruunatahna. Pese sitruuna hyvin, raasta ja puserra mehu.  Laita kattilaan sitruunamehu, sokerit, sitruunaraaste ja keltuaiset. Sekoita seosta koko ajan vispilällä, kunnes se kiehahtaa. Anna seoksen kiehua viitisen minuuttia.
  2. Lisää voi pieninä nokareina koko ajan vispilällä sekoittaen. Kaada kulhoon, peitä ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.
  3. Tee lettutaikina. Sekoita jauhot, sokerit ja leivinjauhe ja suola kulhossa. Tee keskelle kolo. Sekoita toisessa kulhossa maito ja muna. Lisää ne jauhojen joukkoon.
  4. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Paista letut voissa lettupannulla kypsiksi.
  5. Sekoita vaniljasokeri jugurttiin. Tarjoa lämpimiä lettuja sitruunatahnan, jugurtin ja marjojen kanssa.

Vinkki!

Lettujen kanssa maistuvat myös hillot, hedelmät, kermavaahto, pähkinärouhe tai suolaiset täytteet.

Raikas sitruunatahna sopii myös kakkujen ja pikkuleipien täytteeksi. Tee se jo tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi kylmään.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Munapannu ilahduttaa viikonlopun brunssilla.
Munapannu ilahduttaa viikonlopun brunssilla.

Turkkilainen menemen maistuu maalaisleivän kera, ja pannullisesta riittää monelle. Kananmunat paistuvat ruokaisaksi aamupalaksi paprikan, tomaatin ja sipulin kanssa.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Menemen-pannu

Ainekset

4
valkosipulinkynttä
1
sipuli
2
vihreää paprikaa
4
kevätsipulin vartta
2
tomaattia
1
ruukku minttua
3
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
mustapippuria
4
munaa
1
rkl
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Leikkaa paprikat ohuiksi siivuiksi. Hienonna kevätsipulin varret ja kuutioi tomaatit. Hienonna minttu.
  2. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla. Paista sipuleita ja paprikaa 2–3 minuuttia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää tomaatit. Paista 3–5 minuuttia niin, että tomaateista irronnut neste osittain haihtuu. Lisää kevätsipulin varret, puolet mintusta ja mausteet.
  3. Tee pannulle kasvisten sekaan neljä kuoppaa. Riko niihin kananmunat. Laske lieden lämpö minimiin ja anna munien kypsyä, kunnes valkuaiset hyytyvät. Keltuaiset saavat jäädä valuviksi. Ripottele pinnalle loput mintut ja chilikastiketta.

Vinkki! Jos haluat munat kypsemmiksi, laita lopussa kansi pannun päälle.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Taatelikinuski sopii myös lettujen, vohveleiden ja vaikkapa paahtoleivän päälle.
Taatelikinuski sopii myös lettujen, vohveleiden ja vaikkapa paahtoleivän päälle.

Luumuista, myslistä, terveellisestä taatelikinuskista ja raikkaasta jugurtista syntyy yhdessä maukas kerrosherkku.

Annoksia
6 dl taatelikinuskia 8 dl lakumysliä
Valmistusaika
5 min + 15 min + yön yli marinointi + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Jugurttia taatelikinuskilla, lakumyslillä ja marinoiduilla luumuilla

Ainekset

Taatelikinuskikastike
1
vaniljatanko
1
pss (200 g)
kivettömiä pehmeitä taateleita
1
pieni tlk (165 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vaaleaa siirappia
1
vaniljatanko
ripaus suolaa
(½–1 dl
vettä)
Marinoidut luumut
6
luumua
2
limetin mehu ja kuori
½
dl
sokeria
4
tähtianista
1
kanelitanko
Lakumysli
2
dl
kaurahiutaleita
2
dl
ruishiutaleita
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
auringonkukan siemeniä
1
pss (125 g)
pekaanipähkinöitä
1
pss (50 g)
mantelilastuja
3
tl
lakritsijauhetta (esim. Salliselta)
1
dl
öljyä
½
dl
vettä
3
rkl
hunajaa

Työvaiheet

Taatelikinuskikastike

  1. Halkaise vaniljatanko ja poista mustat siemenet tangon sisältä.
  2. Yhdistä ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta tasaisen pehmeäksi seokseksi. Lisää vettä, jos seos tuntuu paksulta.

Vinkki!

Taatelikinuski säilyy viikon ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa.

Marinoidut luumut

  1. Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumut kulhoon.
  2. Raasta limettien kuori ja purista mehu. Laita mehu, sokeri, kaneli ja tähtianikset pieneen kattilaan ja kiehauta, kunnes sokeri sulaa. Lisää limetin kuori. Anna jäähtyä 10 minuuttia ilman kantta.
  3. Kaada liemi luumujen päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.

Lakumysli

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Yhdistä kulhossa hiutaleet, siemenet, pähkinät, mantelilastut ja lakritsijauhe.
  2. Lämmitä pienessä kattilassa öljy, vesi ja hunaja niin, että hunaja sulaa.
  3. Sekoita hunaja-öljyseos mysliainesten joukkoon huolellisesti. Levitä myslisekoitus leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Kääntele välillä ja varo, ettei mysli pala. Anna jäähtyä, ja säilytä kannen alla lasipurkissa.

Vinkki!

Lakumysliä voi napostella vaikka sellaisenaan, kun tekee mieli makeaa ja rapeaa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.

Flunssan on turha yrittää hiipiä kimppuun, kun päivä alkaa appelsiinilla, tyrnillä ja inkiväärillä.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-porkkanajuoma

Ainekset

2
appelsiinia
1
verigreippi
30
g
inkivääriä
½
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500 ml)
porkkanamehua (esim. Biotta)
½
litraa jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Uunipuuro kypsyy aamutoimien ohessa.
Uunipuuro kypsyy aamutoimien ohessa.

Vegaaninen puuro on runsaan omenainen, kirpeän puolukkainen ja pullollaan terveellistä kauraa.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunikaurapuuro

Ainekset

1
rkl
öljyä
4
(n. 350 g)
omenaa
1
dl
kuorellisia manteleita
5
dl
kauramaitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
puolukoita
2
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
¼
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele korkeareunainen noin 15 x 20 cm:n uunivuoka öljyllä.
  2. Huuhtele tai kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Hienonna mantelit.
  3. Sekoita vuoassa omenat, mantelit, kauramaito, hiutaleet, puolukat, siirappi ja mausteet. Paista 35–40 minuuttia.

Kommentit (0)