Resepti ja kuva Kiia Renko

Innostuin valmistamaan eilen granolaa tulevaa viikonloppua varten. Joulun jäljiltä kaapista löytyi vielä pähkinöiden jämiä, avattu luumupussi, rusinoita ja aprikooseja. Nyt hyötykäytin ne, ilman jouluista tunnelmaa.

Moni on kysellyt, mitä granola oikein on. Virallista määritelmää on ehkä vaikea löytää, mutta lyhyesti sanottuna se on uunissa paahdettua mysliä. Granolaan voi laittaa oikeastaan mitä vaan pähkinöitä, siemeniä, leseitä, marjoja, hilloa. Siihen saa tungettua kaikkea kaapin perukoilta löytyvää.

Makeutta granolaan saa esimerkiksi hillolla, hunajalla, vaahterasiirapilla tai ruokosiirapilla. Mausteeksi sopivat kaneli, inkivääri, vaniljasokeri tai kardemumma. Myös kaakao antaa makua. Jos käyttää kaakaonibsejä, kannattaa ne lisätä vasta paahtamisen jälkeen. Samoin kuivatut marjat, hedelmät ja kookoslastut tai -hiutaleet.

Granola sopii myös pakastimen tyhjennykseen, sillä sen sekaan sopivat sulatetut pakastemarjat tarjoiluvaiheessa.

Vaikeustaso
Helppo

Herkkumysliä joulun jämistä

Ainekset

dl
aprikoosihilloa
2
rkl
vettä
1
rkl
tummaa kaakaojauhetta
ripaus
suolaa
4-5
dl
isoja kaurahiutaleita
1-2
dl
karkeaksi rouhittuja hasselpähkinöitä
1
dl
karkeaksi rouhittuja pistaasipähkinän sydämiä
1
dl
karkeaksi rouhittuja manteleita
1
dl
pehmeitä aprikoosipaloja
1
dl
pehmeitä luumupaloja
1
dl
rusinoita
2
tl
vaniljasokeria
Päälle
sulatettuja pakastevadelmia

Työvaiheet

  1. Lämmitä hillo ja vesi. Lisää suola ja kaakaojauhe. Sekoita kaurahiutaleet, pähkinät ja mantelit hillon kanssa.
  2. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Paahda uunin keskitasolla 175 asteessa 15–20 minuuttia, jos haluat granolasta hieman kosteaa. Jos haluat siitä kuivempaa ja rapeampaa, paahda 150 asteessa 30–40 minuuttia. Kääntele granolaa kerran paahtamisen aikana. Jäähdytä ja murenna granola.
  4. Lisää sekaan lopuksi hedelmäpalat ja vaniljasokeri. Tarjoa maustamattoman jogurtin ja esimerkiksi tuoreiden vadelmien kanssa.
  5. Lasin pohjalle voi laittaa vähän hilloa antamaan lisää makeutta tai lorauttaa valmiin herkun päälle siirappia.
  6. Paistoin granolaa 175 asteessa 20 minuuttia. Se jäi hieman kostean pehmeäksi. Tärkeää on, että granola ei pala. Kitkerä maku ei herättele varmasti ketään hyvään aamuun.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.

Jos et vielä kokeillut banaanilettuja, paista ja ylläty. Ei jauhoja tai voita, vain kananmunaa ja hedelmiä.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + marjojen marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-omenaletut ja mausteinen marjasalaatti

Ainekset

2
munaa
1
kypsä banaani
1
vihreä omena
½
tl
kanelia
Paistamiseen
kookos- tai rypsiöljyä
Mausteinen marjasalaatti
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
pieni pala inkivääriä
½
vaniljatanko
1
dl
pakastemustikoita
1
dl
pakastemansikoita
1
dl
pakastevadelmia
Lisäksi
turkkilaista jogurttia
1
limetti

Työvaiheet

  1. Sekoita munista ja banaanista sauvasekoittimella tasainen massa.
  2. Raasta pesty omena tai leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan ja mausta kanelilla.
  3. Paista letut molemmin puolin lettupannulla öljyssä miedolla lämmöllä.
  4. Tee sokeriliemi. Laita kattilaan vesi, sokeri ja kuorittu inkivääri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kattilaan. Lisää myös tanko.
  5. Keitä lientä ilman kantta, kunnes sokeri sulaa ja liemi paksuuntuu. Anna jäähtyä. Ota inkivääri ja vaniljatanko pois.
  6. Kaada liemi jäisten marjojen päälle. Anna marjojen sulaa ja marinoitua jääkaapissa.
  7. Sekoita jogurtin joukkoon limetin hienoksi raastettu kuori ja mehu. Tarjoa lettujen ja marjojen kanssa.

Vinkki! Käytä kotimaisia pakastemarjoja, sillä ulkomaiset marjat pitää kuumentaa ennen käyttöä. Mustunut, ylikypsä banaani sopii taikinaan, sillä se antaa makeutta.

Kommentit (0)

Teksti ja kuva Sanna Tyry
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän.
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän.

Houkuttaako ihan itse tehty noutoruoka? Pikaruokaloiden ravintola-annosten kopiointi kotikeittiössä on suosittua Amerikassa.

Samalla tavalla kuin saippuasarja koukuttaa, jäin jumiin amerikkalaiselle nettisivulle Food.com, josta löysin tusinoittain ohjeita ravintolaruokien kotikopioihin. Suosituimpien listalla oli pitkä rivi pikaruokia, muun muassa kananugeteistaan tunnetun KFC:n coleslaw-salaatti.
En muista...

Vaikeustaso
Helppo

Omena-myslituokkonen

Ainekset

1
raastettu omena
1
tl
kanelia
dl
kreikkalaista jugurttia
3
rkl
muromysliä
hyppysellinen
pähkinöitä ja gojimarjoja
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Raasta omena kulhon pohjalle. Ripottele päälle kanelia. Sekoita.
  2. Kaada päälle ensin jugurtti, sitten mysli, pähkinät ja kuivatut marjat. Valuta kruunuksi hunajaa.

Vinkki! Puolukka korvaa gojimarjat kotimaisittain.

Kommentit (0)

Resepti Lotten Sungren Kuva Lina Östling

Makea ja rapea paahdettu mysli eli granola on loistava alku aamulle.

Vaikeustaso
Helppo

Granola

Ainekset

dl
kaurahiutaleita
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
4
rkl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
vajaa 1
dl
hunajaa
vajaa 1
dl
muscovadosokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
manteleita
1
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä
2
dl
pilkottuja kuivia hedelmiä (ananasta, banaania, omenoita, rusinoita)

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kaurahiutaleet, suola ja kaneli isossa kulhossa. Kaada öljy, hunaja ja sokerit toiseen kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Yhdistä hiutaleet ja hunaja-sokeriseos. Sekoita hyvin.
  2. Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 10 minuuttia. Ota uunipelti ulos ja hienonna kauraseosta lusikalla tai kauhalla. Lisää mantelit joukkoon ja paista taas 10 minuuttia. Sekoita jälleen. Lisää joukkoon hasselpähkinät. Paista vielä 10 minuuttia. Tarkkaile, ettei mysli tummu liikaa.
  3. Anna kauraseoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen seokseen kuivatut hedelmät ja sekoita hyvin.
  4. Säilytä granolaa ilmatiiviissä astiassa. Nauti jogurtin tai maidon kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Helmipuuro

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
Helmi-perunasuurimoita
1
tl
suolaa
2
rkl
voita
Tarjoiluun
kanelia, sokeria ja maitoa

Työvaiheet

  1. Kiehauta maito pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon perunasuurimot. Mausta suolalla. Hauduta hiljalleen ilman kantta 8 minuuttia. Helmipuuro saa jäädä löysäksi.
  2. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voinokareet. Anna tekeytyä vielä pari minuuttia. Nauti puuro kanelin, sokerin ja maidon tai mehukiisselin kanssa.

Kommentit (0)