Innostuin valmistamaan eilen granolaa tulevaa viikonloppua varten. Joulun jäljiltä kaapista löytyi vielä pähkinöiden jämiä, avattu luumupussi, rusinoita ja aprikooseja. Nyt hyötykäytin ne, ilman jouluista tunnelmaa.
Moni on kysellyt, mitä granola oikein on. Virallista määritelmää on ehkä vaikea löytää, mutta lyhyesti sanottuna se on uunissa paahdettua mysliä. Granolaan voi laittaa oikeastaan mitä vaan pähkinöitä, siemeniä, leseitä, marjoja, hilloa. Siihen saa tungettua kaikkea kaapin perukoilta löytyvää.
Makeutta granolaan saa esimerkiksi hillolla, hunajalla, vaahterasiirapilla tai ruokosiirapilla. Mausteeksi sopivat kaneli, inkivääri, vaniljasokeri tai kardemumma. Myös kaakao antaa makua. Jos käyttää kaakaonibsejä, kannattaa ne lisätä vasta paahtamisen jälkeen. Samoin kuivatut marjat, hedelmät ja kookoslastut tai -hiutaleet.
Granola sopii myös pakastimen tyhjennykseen, sillä sen sekaan sopivat sulatetut pakastemarjat tarjoiluvaiheessa.
Herkkumysliä joulun jämistä
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä hillo ja vesi. Lisää suola ja kaakaojauhe. Sekoita kaurahiutaleet, pähkinät ja mantelit hillon kanssa.
- Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paahda uunin keskitasolla 175 asteessa 15–20 minuuttia, jos haluat granolasta hieman kosteaa. Jos haluat siitä kuivempaa ja rapeampaa, paahda 150 asteessa 30–40 minuuttia. Kääntele granolaa kerran paahtamisen aikana. Jäähdytä ja murenna granola.
- Lisää sekaan lopuksi hedelmäpalat ja vaniljasokeri. Tarjoa maustamattoman jogurtin ja esimerkiksi tuoreiden vadelmien kanssa.
- Lasin pohjalle voi laittaa vähän hilloa antamaan lisää makeutta tai lorauttaa valmiin herkun päälle siirappia.
- Paistoin granolaa 175 asteessa 20 minuuttia. Se jäi hieman kostean pehmeäksi. Tärkeää on, että granola ei pala. Kitkerä maku ei herättele varmasti ketään hyvään aamuun.
Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.
Kermaa ja sokeria= terveellistä...
Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.