Resepti Sanna Tyry
Itse tehty mysli voittaa valmisversiot.
Itse tehty mysli voittaa valmisversiot.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.

Kotitekoinen luksusmysli koukuttaa. Muuntelumahdollisuuksia on yhtä paljon kuin kaapissa pähkinäpusseja.

Paahdoin ensi kertaa itse myslini. Jo pähkinäisen tuoksun levitessä uunista tajusin, että kaupan hyllylle ei ole paluuta. Koska en pidä kuivakoista hiutaleista, olen saanut ostamani muromyslin kylkiäisenä melkein 40 prosenttia sokeria. Monta palaa päivässä.

Reiluun purkilliseen kotimysliä taas kului pari ruokalusikallista rypsiöljyä, saman verran hunajaa sekä tunti aikaani. Mikä parasta, ihanan rapea herkku ei maistu lainkaan pahvilta.

Jos käyttää mysliin kaikki herkut: cashewit, pekaanit ja kuivatut ananakset, mysli on luksusta, jollaista ei edes kaupasta saa. Toisaalta pihistelykin on helppoa: neljänviljanhiutaleista, manteleista ja rusinoista saa melkein yhtä hyvää.

Sen jälkeen, kun myslin paahdosta tuli jokasunnuntainen rutiinini, en ole enää mittaillut aineksia. Joukkoon ovat solahtaneet puolikkaat pussilliset pähkinärouhetta ja joulusta jääneet manteli-rusinapussit. Toisinaan olen hifistellyt pähkinävoilla, kookosöljyllä, suklaahipuilla ja kuivatuilla metsämarjoilla.

Vaikeustaso
Helppo

Itse tehty mysli

Ainekset

Luksusmysli
3
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
kurpitsansiemeniä
1
dl
cashew-pähkinöitä
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
paahdettuja manteleita
½
dl
rypsiöljyä
½
dl
juoksevaa hunajaa
1
dl
kuivattuja ananas- ja papaijapaloja
Säästömysli
6
dl
kaurahiutaleita tai neljänviljanhiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
pellavansiemeniä
1
dl
kokonaisia manteleita rouhittuna
1
dl
rypsiöljyä
½
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
dl
rusinoita

Työvaiheet

  1. Riko isot pähkinät morttelissa tai rouhi niitä veitsellä. Sattumat maistuvat hyviltä, joten älä tee liian tarkkaa työtä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet kulhossa.
  2. Sekoita rypsiöljy, juokseva hunaja ja mausteet toisessa kulhossa. Jos käytät juoksevan hunajan sijaan kiinteää hunajaa tai sokeria, lämmitä seosta varovasti kattilassa, jotta saat siitä juoksevaa.
  3. Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  4. Laske lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paahtoa toiset 20 minuuttia.
  5. Tarkkaile tilannetta, etteivät pähkinät pääse palamaan. Voit käännellä mysliä pellillä paahtamisen aikana.
  6. Lisää rusinat ja muut kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin.

Kommentit (10)

Vierailija

Minun myslini paloi totaalisesti jo 15min jälkeen. :O Laitoin pellin ensin uunin keskitasolle kunnes noin puolivälissä paistoa sekoitin mysliä ja laskin pellin alimmalle tasolle. Silti kärähti ja pahasti! Ensi kerralla 10min saa riittää. 

Vierailija

Kannattaa sekoitella usein ja itse paistoin koko ajan 150 asteessa. Maku ei kuitenkaan ollut mieleinen

Kärähtää

Muuttakaa ohjetta ettei nyt tartte perkele jokaisen vuorollaan polttaa ensimmäistä satsia

Vierailija

Joko tämän reseptin tekijällä on maailman tehottomin uuni tai ohje on tehty kännissä, lopputuloksena kuitenkin tuli pellillinen palanutta mysliä. R. I. P. hyvät kalliit pähkinät.

Jaska

Muuten ihan hyvä mutta miksi se pitäisi rypsiöljyllä pilata! Siihen tilalle neitsyt kookosöljy niin arvot Johan pelittää!

Taateli

Hyvää tuli. Lisäsin edellisestä kerrasta viisastuneena pähkinät vasta aivan paistamisen loppuvaiheilla. About 5 minuutiksi. Kokonaispaistoaika 10-30min eri kerroilla ja usein sekoittaen. Ainekset pellillä paksusti, sillä ohuemmat kohdat paloivat nopeasti. Kookosöljy hyvä!

Taateli

...ja 150 astetta alkuun ja siitä vähän pois about 10min kuluttua toimi minulla

Vierailija

Täällä myös palanutta mysliä vaikka pidin vain yhteensä 15min. Yhdyn siis kommenttiin että MUUTTAKAA PLIIS OHJETTA! Harmi etten älynnyt lukea kommentteja ennen paistoa. Iso määrä ruokaa roskiin...

Vierailija

Sama juttu!! Pelti palanutta mysliä! Harmi kun minäkin luin kommentit vasta paiston jälkeen! Harmittaa heittää ruokaa roskiin, ei hyvä juttu ollenkaan!!! 🤬

Palanut mysli

Voisiko tämän ohjeen paistolämpötilan korjata 150 asteeseen. Olen myös ensimmäisen satsin polttanut ja tyhmyyksissäni jaoin linkin kavereille jotka myös polttivat myslin. Loistava ohje muuten.

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Ilman kinuskikastiketta tuorepuuro sopii myös vegaaneille.
Ilman kinuskikastiketta tuorepuuro sopii myös vegaaneille.

Jälkkäriksi tai herkutteluvälipalaksi hotkittava tuorepuuro maistuu aivan Snickers-patukalta.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Suklaatuorepuuro

Ainekset

1
banaani
4
dl
kaurahiutaleita
4
dl
suklaakaurajuomaa
1
dl
maapähkinävoita
ripaus suolaa
Lisäksi
1
dl
valmista kinuskikastiketta
1
dl
suklaahippuja
1
dl
suolapähkinöitä
1
banaani

Työvaiheet

  1. Muussaa banaani kulhossa sosemaiseksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, kaurajuoma, maapähkinävoi ja ripaus suolaa.
  2. Jaa puuro neljään kulhoon. Laita jääkaappiin ja anna turvota yön yli.
  3. Lisää annoksiin kinuskikastiketta ja lusikoi koristeeksi suklaahippuja, suolapähkinöitä ja banaaninpaloja.

Vinkki!

Tuorepuuron voi myös latoa lasiin kerroksittain niin, että maapähkinävoita, kinuskia ja suklaata on puurokerrosten välissä.

Kommentit (1)

7

Turha neekeri

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.

Lempeä smoothie ei kaipaa muuta makeutusta kuin ripauksen vaniljasokeria.

Annoksia
2
Valmistusaika
5 min + 2 t liotus
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mustikka-mantelismoothie

Ainekset

1
dl
kuorellisia manteleita
2
dl
mustikoita
3
dl
mantelimaitoa (makeuttamatonta)
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Liota manteleita pari tuntia tai yön yli. Kumoa ne tehosekoittimeen.
  2. Lisää mustikat, mantelimaito ja vaniljasokeri. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Reseptivihko auki! Nyt leivotaan tuttua hyvää.
Reseptivihko auki! Nyt leivotaan tuttua hyvää.

Leipä loppu? Teeleivät valmistuvat kaapista löytyvistä aineksista. Nyt niissä on päällisetkin valmiina. Kun kuumennat pellin ensin, leipien pohja kypsyy herkullisen rapeaksi.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Teeleivät

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita
2½–3
dl
vehnäjauhoja
½
dl
siemensekoitusta
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
juustoraastetta (esim. gouda tai emmental)
3
dl
maustamatonta jugurttia
1
rkl
öljyä
Pinnalle
1
dl
juustoraastetta (esim. gouda tai emmental)
½
dl
siemeniä

Työvaiheet

  1. Työnnä tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, siemensekoitus, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää juustoraaste, jugurtti ja öljy.
  3. Jaa taikina 12 nokareeksi leivinpaperin päälle. Taputtele palat noin sentin paksuisiksi leipäsiksi. Ripottele päälle juustoraaste ja siemenet.
  4. Vetäise leivät leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jugurtin piimään tai vaikka maito-kermaviiliseokseen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.

Vispipuuro on vaihteeksi kultaista. Lakritsikerma maustaa sen luksusjälkkäriksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-tyrnivispipuuro

Ainekset

3
dl
tyrnimehutiivistettä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
1
dl
appelsiinin mehua
1
dl
mannasuurimoita
Kastike
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
sokeria
1
tl
lakritsinjuurijauhetta (esim. Urtekram)

Työvaiheet

  1. Mittaa tyrnimehu, vesi ja sokeri kattilaan. Pese appelsiini ja raasta sen oranssi kuori. Lisää kuori kattilaan. Purista mukaan appelsiinin mehu. Kuumenna neste kiehuvaksi ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa viitisen minuuttia.
  2. Jäähdytä puuro jääkaappikylmäksi.
  3. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
  4. Vatkaa kerma kevyesti valuvaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja lakritsinjuurijauheella. Tarjoa lakritsikerma vispipuuron kera.

Vinkki! Jos vierastat hapanta, vähennä tyrnimehun määrää ja lisää vettä.

Kommentit (0)