Resepti Sanna Tyry
Itse tehty mysli voittaa valmisversiot.
Itse tehty mysli voittaa valmisversiot.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.
Mysli säilyy ilmatiiviissä rasiassa.

Kotitekoinen luksusmysli koukuttaa. Muuntelumahdollisuuksia on yhtä paljon kuin kaapissa pähkinäpusseja.

Paahdoin ensi kertaa itse myslini. Jo pähkinäisen tuoksun levitessä uunista tajusin, että kaupan hyllylle ei ole paluuta. Koska en pidä kuivakoista hiutaleista, olen saanut ostamani muromyslin kylkiäisenä melkein 40 prosenttia sokeria. Monta palaa päivässä.

Reiluun purkilliseen kotimysliä taas kului pari ruokalusikallista rypsiöljyä, saman verran hunajaa sekä tunti aikaani. Mikä parasta, ihanan rapea herkku ei maistu lainkaan pahvilta.

Jos käyttää mysliin kaikki herkut: cashewit, pekaanit ja kuivatut ananakset, mysli on luksusta, jollaista ei edes kaupasta saa. Toisaalta pihistelykin on helppoa: neljänviljanhiutaleista, manteleista ja rusinoista saa melkein yhtä hyvää.

Sen jälkeen, kun myslin paahdosta tuli jokasunnuntainen rutiinini, en ole enää mittaillut aineksia. Joukkoon ovat solahtaneet puolikkaat pussilliset pähkinärouhetta ja joulusta jääneet manteli-rusinapussit. Toisinaan olen hifistellyt pähkinävoilla, kookosöljyllä, suklaahipuilla ja kuivatuilla metsämarjoilla.

Vaikeustaso
Helppo

Itse tehty mysli

Ainekset

Luksusmysli
3
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
3
rkl
kurpitsansiemeniä
1
dl
cashew-pähkinöitä
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
paahdettuja manteleita
½
dl
rypsiöljyä
½
dl
juoksevaa hunajaa
1
dl
kuivattuja ananas- ja papaijapaloja
Säästömysli
6
dl
kaurahiutaleita tai neljänviljanhiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
pellavansiemeniä
1
dl
kokonaisia manteleita rouhittuna
1
dl
rypsiöljyä
½
dl
juoksevaa hunajaa
2
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
dl
rusinoita

Työvaiheet

  1. Riko isot pähkinät morttelissa tai rouhi niitä veitsellä. Sattumat maistuvat hyviltä, joten älä tee liian tarkkaa työtä. Sekoita pähkinät, hiutaleet ja siemenet kulhossa.
  2. Sekoita rypsiöljy, juokseva hunaja ja mausteet toisessa kulhossa. Jos käytät juoksevan hunajan sijaan kiinteää hunajaa tai sokeria, lämmitä seosta varovasti kattilassa, jotta saat siitä juoksevaa.
  3. Sekoita öljyseos kuiviin aineisiin. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda mysliä 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  4. Laske lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paahtoa toiset 20 minuuttia.
  5. Tarkkaile tilannetta, etteivät pähkinät pääse palamaan. Voit käännellä mysliä pellillä paahtamisen aikana.
  6. Lisää rusinat ja muut kuivatut hedelmät vasta valmiiksi paahdettuun mysliin.

Kommentit (1)

Vierailija

Minun myslini paloi totaalisesti jo 15min jälkeen. :O Laitoin pellin ensin uunin keskitasolle kunnes noin puolivälissä paistoa sekoitin mysliä ja laskin pellin alimmalle tasolle. Silti kärähti ja pahasti! Ensi kerralla 10min saa riittää. 

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.

Jos et vielä kokeillut banaanilettuja, paista ja ylläty. Ei jauhoja tai voita, vain kananmunaa ja hedelmiä.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + marjojen marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-omenaletut ja mausteinen marjasalaatti

Ainekset

2
munaa
1
kypsä banaani
1
vihreä omena
½
tl
kanelia
Paistamiseen
kookos- tai rypsiöljyä
Mausteinen marjasalaatti
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
pieni pala inkivääriä
½
vaniljatanko
1
dl
pakastemustikoita
1
dl
pakastemansikoita
1
dl
pakastevadelmia
Lisäksi
turkkilaista jogurttia
1
limetti

Työvaiheet

  1. Sekoita munista ja banaanista sauvasekoittimella tasainen massa.
  2. Raasta pesty omena tai leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan ja mausta kanelilla.
  3. Paista letut molemmin puolin lettupannulla öljyssä miedolla lämmöllä.
  4. Tee sokeriliemi. Laita kattilaan vesi, sokeri ja kuorittu inkivääri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kattilaan. Lisää myös tanko.
  5. Keitä lientä ilman kantta, kunnes sokeri sulaa ja liemi paksuuntuu. Anna jäähtyä. Ota inkivääri ja vaniljatanko pois.
  6. Kaada liemi jäisten marjojen päälle. Anna marjojen sulaa ja marinoitua jääkaapissa.
  7. Sekoita jogurtin joukkoon limetin hienoksi raastettu kuori ja mehu. Tarjoa lettujen ja marjojen kanssa.

Vinkki! Käytä kotimaisia pakastemarjoja, sillä ulkomaiset marjat pitää kuumentaa ennen käyttöä. Mustunut, ylikypsä banaani sopii taikinaan, sillä se antaa makeutta.

Kommentit (0)

Teksti ja kuva Sanna Tyry
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän.
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän.

Houkuttaako ihan itse tehty noutoruoka? Pikaruokaloiden ravintola-annosten kopiointi kotikeittiössä on suosittua Amerikassa.

Samalla tavalla kuin saippuasarja koukuttaa, jäin jumiin amerikkalaiselle nettisivulle Food.com, josta löysin tusinoittain ohjeita ravintolaruokien kotikopioihin. Suosituimpien listalla oli pitkä rivi pikaruokia, muun muassa kananugeteistaan tunnetun KFC:n coleslaw-salaatti.
En muista...

Vaikeustaso
Helppo

Omena-myslituokkonen

Ainekset

1
raastettu omena
1
tl
kanelia
dl
kreikkalaista jugurttia
3
rkl
muromysliä
hyppysellinen
pähkinöitä ja gojimarjoja
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Raasta omena kulhon pohjalle. Ripottele päälle kanelia. Sekoita.
  2. Kaada päälle ensin jugurtti, sitten mysli, pähkinät ja kuivatut marjat. Valuta kruunuksi hunajaa.

Vinkki! Puolukka korvaa gojimarjat kotimaisittain.

Kommentit (0)

Resepti Lotten Sungren Kuva Lina Östling

Makea ja rapea paahdettu mysli eli granola on loistava alku aamulle.

Vaikeustaso
Helppo

Granola

Ainekset

dl
kaurahiutaleita
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
4
rkl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
vajaa 1
dl
hunajaa
vajaa 1
dl
muscovadosokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
manteleita
1
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä
2
dl
pilkottuja kuivia hedelmiä (ananasta, banaania, omenoita, rusinoita)

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kaurahiutaleet, suola ja kaneli isossa kulhossa. Kaada öljy, hunaja ja sokerit toiseen kulhoon ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Yhdistä hiutaleet ja hunaja-sokeriseos. Sekoita hyvin.
  2. Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 10 minuuttia. Ota uunipelti ulos ja hienonna kauraseosta lusikalla tai kauhalla. Lisää mantelit joukkoon ja paista taas 10 minuuttia. Sekoita jälleen. Lisää joukkoon hasselpähkinät. Paista vielä 10 minuuttia. Tarkkaile, ettei mysli tummu liikaa.
  3. Anna kauraseoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen seokseen kuivatut hedelmät ja sekoita hyvin.
  4. Säilytä granolaa ilmatiiviissä astiassa. Nauti jogurtin tai maidon kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Helmipuuro

Ainekset

1
l
täysmaitoa
dl
Helmi-perunasuurimoita
1
tl
suolaa
2
rkl
voita
Tarjoiluun
kanelia, sokeria ja maitoa

Työvaiheet

  1. Kiehauta maito pinnoitetussa kattilassa. Sekoita joukkoon perunasuurimot. Mausta suolalla. Hauduta hiljalleen ilman kantta 8 minuuttia. Helmipuuro saa jäädä löysäksi.
  2. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voinokareet. Anna tekeytyä vielä pari minuuttia. Nauti puuro kanelin, sokerin ja maidon tai mehukiisselin kanssa.

Kommentit (0)