Teksti ja kuva Sanna Tyry
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän.
Mysliherkku, joka vie Lontoo-ikävän.

Houkuttaako ihan itse tehty noutoruoka? Pikaruokaloiden ravintola-annosten kopiointi kotikeittiössä on suosittua Amerikassa.

Samalla tavalla kuin saippuasarja koukuttaa, jäin jumiin amerikkalaiselle nettisivulle Food.com, josta löysin tusinoittain ohjeita ravintolaruokien kotikopioihin. Suosituimpien listalla oli pitkä rivi pikaruokia, muun muassa kananugeteistaan tunnetun KFC:n coleslaw-salaatti.
En muista maistaneeni juuri sitä, mutta maku on kodeissa ilmeisen himoittu, sillä saman kaalisalaatin seikkaperäisiä ohjeita on netissä satoja.
Ensin kummastelin, tahtooko joku tosiaan nähdä vaivaa syödäkseen aitoa, kotitekoista pikamättöä. Sitten hoksasin, että teen niin itsekin.
Syksyn lempiaamiaiseni on apinoitu Pret A Manger -ketjukahvilasta, josta pääsen nappaamaan myslituokkoseni vain Lontoon-matkoilla. Siis ihan liian harvoin.

Vaikeustaso
Helppo

Omena-myslituokkonen

Ainekset

1
raastettu omena
1
tl
kanelia
dl
kreikkalaista jugurttia
3
rkl
muromysliä
hyppysellinen
pähkinöitä ja gojimarjoja
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Raasta omena kulhon pohjalle. Ripottele päälle kanelia. Sekoita.
  2. Kaada päälle ensin jugurtti, sitten mysli, pähkinät ja kuivatut marjat. Valuta kruunuksi hunajaa.

Vinkki! Puolukka korvaa gojimarjat kotimaisittain.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.

Lempeä smoothie ei kaipaa muuta makeutusta kuin ripauksen vaniljasokeria.

Annoksia
2
Valmistusaika
5 min + 2 t liotus
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mustikka-mantelismoothie

Ainekset

1
dl
kuorellisia manteleita
2
dl
mustikoita
3
dl
mantelimaitoa (makeuttamatonta)
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Liota manteleita pari tuntia tai yön yli. Kumoa ne tehosekoittimeen.
  2. Lisää mustikat, mantelimaito ja vaniljasokeri. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Reseptivihko auki! Nyt leivotaan tuttua hyvää.
Reseptivihko auki! Nyt leivotaan tuttua hyvää.

Leipä loppu? Teeleivät valmistuvat kaapista löytyvistä aineksista. Nyt niissä on päällisetkin valmiina. Kun kuumennat pellin ensin, leipien pohja kypsyy herkullisen rapeaksi.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Teeleivät

Ainekset

2
dl
kaurahiutaleita
2½–3
dl
vehnäjauhoja
½
dl
siemensekoitusta
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
juustoraastetta (esim. gouda tai emmental)
3
dl
maustamatonta jugurttia
1
rkl
öljyä
Pinnalle
1
dl
juustoraastetta (esim. gouda tai emmental)
½
dl
siemeniä

Työvaiheet

  1. Työnnä tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, siemensekoitus, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää juustoraaste, jugurtti ja öljy.
  3. Jaa taikina 12 nokareeksi leivinpaperin päälle. Taputtele palat noin sentin paksuisiksi leipäsiksi. Ripottele päälle juustoraaste ja siemenet.
  4. Vetäise leivät leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jugurtin piimään tai vaikka maito-kermaviiliseokseen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.

Vispipuuro on vaihteeksi kultaista. Lakritsikerma maustaa sen luksusjälkkäriksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-tyrnivispipuuro

Ainekset

3
dl
tyrnimehutiivistettä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
1
dl
appelsiinin mehua
1
dl
mannasuurimoita
Kastike
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
sokeria
1
tl
lakritsinjuurijauhetta (esim. Urtekram)

Työvaiheet

  1. Mittaa tyrnimehu, vesi ja sokeri kattilaan. Pese appelsiini ja raasta sen oranssi kuori. Lisää kuori kattilaan. Purista mukaan appelsiinin mehu. Kuumenna neste kiehuvaksi ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa viitisen minuuttia.
  2. Jäähdytä puuro jääkaappikylmäksi.
  3. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
  4. Vatkaa kerma kevyesti valuvaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja lakritsinjuurijauheella. Tarjoa lakritsikerma vispipuuron kera.

Vinkki! Jos vierastat hapanta, vähennä tyrnimehun määrää ja lisää vettä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Banaanikakku säilyy jääkaapissa viikon, ja huoneenlämmössä pari päivää.
Banaanikakku säilyy jääkaapissa viikon, ja huoneenlämmössä pari päivää.

Edes vatkaimen hurina ei keskeytä letkeää tunnelmaa,  joka syntyy banaanikakun leipomisesta. Nam, Nutellaa!

Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
15 + 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Nutella-banaanitiikeri

Ainekset

3
(500 g)
kypsää banaania
150
g
voita
dl
sokeria
2
munaa
4
dl
vehnäjauhoja
½
dl
hasselpähkinöitä rouhittuna
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
¾
dl
pähkinä-suklaatahnaa (Nutella)
Päälle
2
rkl
pähkinä-suklaatahnaa (Nutella)
¼
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa banaanit haarukalla.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa vispilällä joukkoon banaanisose, sokeri ja yksitellen munat.
  3. Yhdistä jauhot, rouhitut pähkinät, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita ne taikinaan.
  4. Voitele leipävuoka (vetoisuus 1,5 l). Laita kaksi leivinpaperikaistaletta voideltuun vuokaan ristikkäin niin, että liepeet ulottuvat reunojen yli. Niiden avulla saat nostettua kypsän kakun vuoasta.
  5. Levitä puolet taikinasta vuokaan. Lämmitä pähkinä-suklaalevitettä mikrossa noin 20 sekuntia, jotta se notkistuu. Lisää levitettä nokareina taikinan päälle. Vetäise veitsellä kevyesti nokareiden päältä, jotta ne sekoittuvat taikinaan.
  6. Levitä päälle loppu taikina. Lisää vielä notkistettua pähkinä-suklaalevitettä pieninä nokareina. Vetäise nokareiden läpi veitsellä, jolloin ne marmoroivat pinnan. Ripottele päälle pähkinöitä.
  7. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin nostat kakun vuoasta.

Vinkki! Uunin alimmalla tasolla kakku kypsyy sisältä eikä pinta kärähdä ennen aikojaan.

Kommentit (0)