Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-oliivipatongit

Ainekset

2
salottisipulia
1
dl
oliiviöljyä
250
g
kirsikkatomaatteja
noin 10
mustia kivettömiä oliivia
2
rkl
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
noin ½
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. oreganoa, basilikaa ja timjamia
1
patonki

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Laita ne pannulle öljyn kanssa ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
  2. Ota pannu pois liedeltä. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja hienonna oliivit. Yhdistä ne öljy-sipuliseokseen. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Viimeistele yrteillä.
  3. Viipaloi patonki ja paista viipaleisiin rapea pinta uunissa tai pannulla. Lusikoi paloille tomaattiseosta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Tarjoa poro-vuohenjuustorullat näkkileivän tai saaristolaislimpun päältä.
Tarjoa poro-vuohenjuustorullat näkkileivän tai saaristolaislimpun päältä.

Herkulliset ja nopeat poro-vuohenjuustorullat voi tehdä etukäteen pakkaseen. Sulaessaan rullista tulee herkullisen pehmeitä.

Katso videolta, miten näppärästi ja nopeasti poro-vuohenjuustorullat valmistuvat:

...
Annoksia
12
Valmistusaika
15 min + 1 vrk pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Poro-vuohenjuustorullat

Ainekset

1
pkt (100 g)
poron kylmäsavupaistia viipaleina
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
1
prk (120 g)
smetanaa
½
dl
kuivattua marjasekoitusta
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Tee herkullisen rapea saaristolaisnäkkäri tällä reseptillä:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Paahdetun saaristolaisleivän ja suolaisen siian yhdistelmä on täydellinen.
Paahdetun saaristolaisleivän ja suolaisen siian yhdistelmä on täydellinen.

Kesäiset kolmioleivät syntyvät saaristolaisleivästä ja kylmäsavusiiasta. Leipiin voi käyttää myös lohta.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikatoastit grillissä

Ainekset

1
pkt (500 g)
saaristolaisleipää
1
rkl
voita
200
g
kylmäsavu- tai graavisiikaviipaleita
1
dl
tilliä pätkittynä
Paistamiseen
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Levitä puolet saaristolaisleivistä laudalle ja voitele ne. Asettele päälle siikaviipaleet ja tillit. Nosta toiset leipäsiivut kanneksi.
  2. Kuumenna voi grilliparilalla ja grillaa leivät rapeiksi molemmin puolin. Jos parila on tasainen, grillaa leipiin lopuksi ritilällä kauniit raidat.
  3. Puolita leivät kolmioiksi. Ripottele pinnalle tilliä. Tarjoa alkupalana.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kurkku saa ihanan suolaisen päällysteen.
Kurkku saa ihanan suolaisen päällysteen.

Tiesitkö, että avomaankurkutkin sopivat grillattavaksi?

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 15 min grillaaminen
Vaikeustaso
Helppo

Vuohenjuustotäytteiset avomaankurkut

Ainekset

6
(à 100–150 g)
avomaankurkkua
Täyte
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
1
muna
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (n. 70 g)
ilmakuivattua kinkkua
Grillaamiseen
ritilä tai alumiininen grillausalusta

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja halkaise avomaankurkut. Koverra siemenet pois teelusikalla. Nostele kurkkuveneet alumiinisen grillialustan päälle tai vanhalle ritilälle, jonka voi siirtää grilliin.
  2. Vatkaa vuohenjuusto, muna, suola ja pippuri kulhossa. Paloittele kinkku.
  3. Ripottele puolet kinkuista kurkkuveneiden pohjalle. Lusikoi päälle täytettä. Ripottele päälle loput kinkut.
  4. Grillaa epäsuoraa grillausta käyttäen grilliritilän- tai parilan laidalla noin 15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Siirrä kurkut sitten suoralle lämmölle, jotta pohja paahtuu. Tarjoa hetken jäähtyneenä alkupalaksi.

Kommentit (0)