Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-oliivipatongit

Ainekset

2
salottisipulia
1
dl
oliiviöljyä
250
g
kirsikkatomaatteja
noin 10
mustia kivettömiä oliivia
2
rkl
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
noin ½
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. oreganoa, basilikaa ja timjamia
1
patonki

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Laita ne pannulle öljyn kanssa ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
  2. Ota pannu pois liedeltä. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja hienonna oliivit. Yhdistä ne öljy-sipuliseokseen. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Viimeistele yrteillä.
  3. Viipaloi patonki ja paista viipaleisiin rapea pinta uunissa tai pannulla. Lusikoi paloille tomaattiseosta.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Marinoitua juustoa ja antipastokasviksia

Ainekset

200
g
vuohenmaitogoudaa tai pecorinoa
2
valkosipulinkynttä
1
paahdettu paprika *
4
aurinkokuivattua tomaattia
1
dl
kalamata-oliiveja
noin 1
dl
hyvää oliiviöljyä
1
rkl
valkoista balsamicoa
1
tl
kokonaisia mustapippureita
muutama oksa (sitruuna)timjamia

Työvaiheet

  1. Leikkaa juusto suupalan kokoisiksi paloiksi. Poista kovat kuoret.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Suikaloi paprika ja tomaatit. Yhdistä juustopalat ja kasvikset.
  3. Sekoita öljy, balsamico, pippurit ja yrtit. Kaada seos juusto–kasvisseokseen. Nosta jääkaappiin ja anna maustua vähintään vuorokausi.
  4. Tarjoile esimerkiksi grillatun leivän kanssa.

* Paprikoiden paahtaminen:
Huuhtele paprikat, puolita ne ja poista kanta ja siemenet. Laita paprikat uunivuokaan kuoripuoli ylöspäin ja paahda 225 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes kuori on tummunut. Anna jäähtyä hetki ja irrota kuori.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Tuomas Kolehmainen
Artisokan sydämiä saa säilykepurkissa, ja niistä syntyy nopea tahna kasviksille.
Artisokan sydämiä saa säilykepurkissa, ja niistä syntyy nopea tahna kasviksille.

Dippi on kätevä vierastarjottava. Voit tehdä tahnan jääkaappiin valmiiksi ja kypsentää seuraavana päivänä juuri ennen vieraiden tuloa.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Artisokka-pinaattidippi

Ainekset

300
g
pakastepinaattia sulatettuna
400
g
artisokan sydämiä
2
dl
parmesaania raastettuna
2
dl
kevytmajoneesia
1
pallo (125 g)
mozzarellaa
1-2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta pinaatti. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. 
  2. Levitä seos uunivuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Tarjoile suolakeksien, patongin tai tuoreiden vihannesten kanssa.

Vinkki! Dippi on kätevä vierastarjottava. Voit tehdä tahnan jääkaappiin valmiiksi ja kypsentää seuraavana päivänä juuri ennen vieraiden tuloa. Kylmästä uuniin nostettuna paistoaika pitenee noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Jos sinulla ei ole etanapannua, tee ruoka pienessä, korkeareunaisessa uunivuoassa.
Jos sinulla ei ole etanapannua, tee ruoka pienessä, korkeareunaisessa uunivuoassa.

Kokeile etanoiden kaveriksi myös muita sieniä kuin suppilovahveroita, erityisesti herkkutatti maistuu.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Suppilovahveroetanat

Ainekset

2
tlk (à 200 g)
isoja etanoita suolaliemessä
2
valkosipulinkynttä
5
dl
tuoreita suppilovahveroita
2
dl
lehtipersiljaa
2
dl
raastettua parmesaania
100
g
voita
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
rapeaa vaaleaa leipää

Työvaiheet

  1. Huuhtele etanat juoksevan veden alla huolellisesti. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puhdista ja hienonna suppilovahverot. Hienonna persilja. Raasta parmesaanijuusto.
  2. Sulata voi kulhossa. Sekoita sienet, persilja, valkosipulit ja juustoraaste voin joukkoon. Mausta mustapippurilla.
  3. Lusikoi etanapannun pohjalle maustevoita. Laita päälle huuhdottu etana ja lisää päälle maustevoita.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista etanoita 10 minuuttia, kunnes maustevoi sulaa kiehuvaksi. Nauti rapean leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Annukka Korpinen-Kass ja Micke Kass Kuva Juha Salminen
Rapu-moussekakku sopii kesällä saaristolaispöytään ja talvella joulun kalapöytään.
Rapu-moussekakku sopii kesällä saaristolaispöytään ja talvella joulun kalapöytään.

Rapu-moussekakun paras paikka on illalliskattauksen alussa.

Annoksia
8-10 alkupala-annosta
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rapu-moussekakku

Ainekset

Pohja
200
g
saaristolaisleipää
75
g
voita sulatettuna
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevytversiota)
2
dl
crème fraîchea
1
dl
majoneesia
1
punasipuli hienonnettuna
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
400
g
ravunpyrstöjä
1
sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
Koristeeksi
rapuja, tilliä ja sitruunaviipaleita

Työvaiheet

  1. Hienonna leipä tehosekoittimessa. Lisää sulatettu voi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan ( 24 cm) pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.
  2. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Sekoita tuorejuuston joukkoon crème fraîche, majoneesi, hienonnettu punasipuli ja tilli. Jätä muutama ravunpyrstö koristeeksi. Pilko loput pieniksi kuutioiksi. Lisää pilkotut ravut täytteen joukkoon.
  3. Purista sitruunan mehu. Kuumenna se kattilassa lähes kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne sitruunamehuun. Sekoita, mutta älä keitä. Anna liivateseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita liuos varovasti täytteen joukkoon.
  4. Levitä täyte pohjan päälle. Peitä vuoka foliolla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  5. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua ravunpyrstöillä, sitruunaviipaleilla ja tillillä.

Kommentit (0)