Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Kanavartaat maistuvat myös jäähtyneinä.
Kanavartaat maistuvat myös jäähtyneinä.

Kanavartaat voi tehdä paistovalmiiksi jääkaappiin päivää aikaisemmin. Paista ne aikaisintaan tunti ennen tarjoilua. Kätevää sekä juhlissa että arjessa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–15 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-tahinivartaat

Ainekset

1
pkt (500 g)
broilerin ohutleikkeitä
½
dl
tahinia eli seesaminsiementahnaa (Urtekram)
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
puisia varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Nosta broilerileikkeet työlaudalle ja taputtele ne talouspaperilla kuiviksi.
  2. Sekoita tahini, öljy, sitruunamehu ja mausteet. Levitä seos tasaisesti broilerifileiden päälle. Leikkaa fileet terävällä veitsellä pitkiksi suikaleiksi. Pujottele ne varrastikkuihin. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda 250-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai kylminä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!

Mehevän kakun salaisuus on kokonaisina keitetyissä mandariineissa ja mantelijauhossa. Raikkaan maun viimeistelee sitruunasiirappi. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten tämän herkun voi tehdä jääkaappiin odottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mandariinikakku

Ainekset

2
(luomu)mandariinia
1
(luomu)sitruuna
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
150
g
manteleita (eli noin 3 dl mantelijauhoa)
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
4
rkl
(ruokokide)sokeria

Työvaiheet

  1. Pese mandariinit ja sitruuna juuresharjalla. Laita mandariinit kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi noin 20 minuutin ajan. Soseuta mandariinit ja anna soseen jäähtyä.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Hienonna mantelit monitoimikoneessa tasaiseksi jauhoksi.
  4. Raasta kulhoon sitruunan kuori. Riko kananmunat sitruunankuoren joukkoon. Lisää sokeri ja vaahdota kuohkeaksi. Kiepauta taikinan joukkoon mandariinisose.
  5. Sekoita leivinjauhe ja suola mantelijauhon sekaan. Lisää jauhot sokeri-munavaahtoon ja sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi, jotta vaahto ei tasaannu.
  6. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan.
  7. Paista kakkua uunin alatasolla noin 35–40 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos kakun pinta uhkaa tummua, peitä se leivinpaperilla.
  8. Kakun paistuessa, purista sitruunamehu pieneen kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Anna kiehua muutama minuutti, jotta seoksesta tulee siirappimaista.
  9. Pistele kypsän lämpimän kakun pintaan reikiä ja valuta sisään sitruunasiirappi.
  10. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta.
  11. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, ja se säilyy jääkaapissa useita päiviä.
  12. Koristele kakku tomusokerilla ja tarjoa kermavaahdon tai paksun turkkilaisen jugurtin kera.

Kommentit (8)

Kotileipuri

Mikä on paras vuoan koko? Yksinkertaista olisi kai käyttää valmista mantelijauhoa?

Vierailija

Siis mandariineja ei kuorita?

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei!
Mandariineja ei kuorita vaan ne keitetään kokonaisia.
Kuvan kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuokaan. Ja toki, kakun voi tehdä valmiista mantelijauhosta. Kakussa on käytetty itse jauhettua mantelia, jotta sain jauhosta hieman karkeampaa.
Terveisin
Jenni KK:sta

Vierailija

Ja sitrukset siis soseutetaan kuorineen eli kokonaan?

H-K

Tämän minäkin haluaisin tietää että kuorineenko nämä mandariinit soseutetaan?

Vierailija

Vaikuttaa tuo taikina mielenkiintoiselta. Olisi vielä kivaa, kun kerrottaisiin, miten paljon sokeria siihen sitruunasiirappiin tulee?

Vierailija

Itse ensiyrittämällä soseutin kuorineen. Oli niin kitkerän makuista, että meni roskikseen. Toisella yrittämällä keitin kuorineen ja kuorittuna soseutin.

H-K

Tein kakun soseuttamalla kuorineen ja hyvää tuli =) Sitruunasiirappiin laitoin yhden siirapin mehun ja 4 rkl ruokosokeria. Ensi kerralla laitan enemmän mehua, että saan enemmän siirappia.

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.
Tomaatin hatun alta paljastuu maukas kasvistäyte.

Paista kvinoa mehevän irtonaiseksi täytteeksi tomaatteihin. Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kvinoatomaatit

Ainekset

4
isoa (à 250 g)
pihvitomaattia
Täyte
3
dl
kotimaista luomukvinoaa
3
dl
vettä
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
pinjansiemeniä
2
rkl
kapriksia
1
rkl
sitruunamehua
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
½
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa kvinoa siivilään. Huuhdo juoksevalla, kylmällä vedellä. Kumoa kvinoa kulhoon ja kaada päälle vesi. Anna turvota 5–10 minuuttia ja valuta siivilässä.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää valkosipuli ja pinjansiemenet. Paista, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle valutettu kvinoa. Paista keskilämmöllä käännellen 5 minuuttia, kunnes kvinoa muuttuu läpikuultavaksi. Nosta liedeltä.
  3. Sekoita kvinoan joukkoon kaprikset, sitruunamehu, tuoreyrtit, suola ja mustapippuri.
  4. Huuhdo tomaatit ja leikkaa niistä hatut talteen. Koverra tomaattien sisus pois pikkulusikalla. Nosta tomaatit öljyttyyn uunivuokaan.
  5. Täytä tomaatit kvinoaseoksella kukkuroilleen. Nosta hatut päälle. Sivele hatut öljyllä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tomaatin sisuksen voit käyttää sosekeittoon tai pastakastikkeeseen.

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.