Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Valkosuklaa-jugurttihunnun alle sopii hyvin myös marjakiisseli tai luumusoppa.
Valkosuklaa-jugurttihunnun alle sopii hyvin myös marjakiisseli tai luumusoppa.

Hilpeän juhlava kerrosherkku maistuu aprikoosilta ja valkosuklaalta. Se sulaa suussa kuin lumiukko uimarannalla.

Annoksia
8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosikerroskiisseli

Ainekset

Aprikoosikiisseli
1
ps (200 g)
kuivattuja aprikooseja
8
dl
appelsiinimehua
¾
dl
sokeria
¾
dl
vettä
3
rkl
perunajauhoja
Valkosuklaajugurtti
4
dl
turkkilaista jugurttia
150
g
valkosuklaata
Koristelu
75
g
tummaa suklaata
1
kuivattu aprikoosi

Työvaiheet

  1. Valmista kiisseli. Keitä aprikooseja sokerilla maustetussa appelsiinimehussa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät vielä hajoa.
  2. Sekoita perunajauhot veteen. Ota kattila pois liedeltä ja kaada suurus ohuena nauhana kiehuvaan kiisselipohjaan samalla sekoittaen.
  3. Nosta kattila liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa ja paksuuntua. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  4. Tee valkosuklaajogurtti. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. Lisää jugurtti suklaasulan joukkoon voimakkaasti sekoittaen.
  5. Sulata tumma suklaa ja siirrä se pakastuspussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota leivinpaperille lumiukon oksakäsiä ja pisaroita silmiksi ja suuksi. Nosta kuviot jääkaappiin. Leikkaa aprikoosista pienet nenät.
  6. Annostele tarjoilulaseihin puoleen väliin asti kylmää aprikoosikiisseliä. Lusikoi jugurtti kiisselin päälle ja asettele koristeet paikoilleen.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Rüster Kuva Laura Riihelä
Tarjoa vanhan ajan toffeet rapisevasta paperipussista.
Tarjoa vanhan ajan toffeet rapisevasta paperipussista.

Ihanasti venyvä, pehmeä toffee valmistuu puolessa tunnissa perusaineksista. Nautinto on täydellinen, kun viimeistelet massan kirpeällä sitruunan kuorella ja kierität suupalat vaniljahalvamuruissa.

Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunatoffeet

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
1
rkl
voita
¼
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
Lisäksi
100
g
vaniljahalvaa

Työvaiheet

  1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes massa on paksua ja jähmeää. Sekoita joukkoon voinokare.
  2. Pese sitruuna huolellisesti, kuivaa kuori ja raasta. Mausta toffeemassa suolalla ja sitruunankuoriraasteella.
  3. Vuoraa leivinpaperilla kooltaan noin 12 cm x 16 cm vuoka. Kaada toffeemassa vuokaan.
  4. Nosta massa jääkaappiin ja anna jähmettyä vähintään 15 minuuttia. Leikkaa sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
  5. Murustele toffeiden pinnalle ennen tarjoilua vaniljahalvaa.

Vinkki! Pudota pieni tippa toffeemassaa kylmään veteen, niin varmistat oikean rakenteen. Toffeen pitäisi jähmettyä heti pallukaksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Banaanikakku säilyy jääkaapissa viikon, ja huoneenlämmössä pari päivää.
Banaanikakku säilyy jääkaapissa viikon, ja huoneenlämmössä pari päivää.

Edes vatkaimen hurina ei keskeytä letkeää tunnelmaa,  joka syntyy banaanikakun leipomisesta. Nam, Nutellaa!

Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
15 + 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Nutella-banaanitiikeri

Ainekset

3
(500 g)
kypsää banaania
150
g
voita
dl
sokeria
2
munaa
4
dl
vehnäjauhoja
½
dl
hasselpähkinöitä rouhittuna
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
¾
dl
pähkinä-suklaatahnaa (Nutella)
Päälle
2
rkl
pähkinä-suklaatahnaa (Nutella)
¼
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa banaanit haarukalla.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa vispilällä joukkoon banaanisose, sokeri ja yksitellen munat.
  3. Yhdistä jauhot, rouhitut pähkinät, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita ne taikinaan.
  4. Voitele leipävuoka (vetoisuus 1,5 l). Laita kaksi leivinpaperikaistaletta voideltuun vuokaan ristikkäin niin, että liepeet ulottuvat reunojen yli. Niiden avulla saat nostettua kypsän kakun vuoasta.
  5. Levitä puolet taikinasta vuokaan. Lämmitä pähkinä-suklaalevitettä mikrossa noin 20 sekuntia, jotta se notkistuu. Lisää levitettä nokareina taikinan päälle. Vetäise veitsellä kevyesti nokareiden päältä, jotta ne sekoittuvat taikinaan.
  6. Levitä päälle loppu taikina. Lisää vielä notkistettua pähkinä-suklaalevitettä pieninä nokareina. Vetäise nokareiden läpi veitsellä, jolloin ne marmoroivat pinnan. Ripottele päälle pähkinöitä.
  7. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin nostat kakun vuoasta.

Vinkki! Uunin alimmalla tasolla kakku kypsyy sisältä eikä pinta kärähdä ennen aikojaan.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!

Punainen pennelaatikko on maistuva lihaton makaronilaatikko. Ruokaisuutta siihen tuo sinihomejuustokastike ja väriä punajuuri.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen pennelaatikko

Ainekset

400
g
pennepastaa
dl
keitettyjä, pieniä punajuurikuutioita
5
dl
ruokakermaa
200
g
sinihometuorejuustoa
1-2
kananmunaa
1
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä pasta runsaassa, suolassa maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja nosta sivuun.
  2. Sekoita keitetty pasta, keitetyt punajuurikuutiot, ruokakerma, tuorejuusto ja muna kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  3. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada pinnoitettuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kypsennä keskitasolla 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja sisus on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki peitettynä ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)