
Puuroriisin, lämminsavulohen ja tillin yhdistelmä on vastustamaton. Laatikon voi kätevästi valmistaa myös ylijääneestä riisistä ja melkein mistä tahansa kalasta.
Lohi-riisilaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele riisi ja keitä lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Voitele uunivuoka ja lisää vuokaan riisi, hienonnettu lämminsavulohi ja tilli. Sekoita ainekset keskenään.
- Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Kaada muna-kerma-seos vuokaan ja sekoita tasaiseksi. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
- Kypsennä ruokaa uunissa noin 50–60 minuuttia kunnes muna-kermaseos on kokonaan hyytynyt.
- Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Vinkkejä!
- Puuroriisin tilalla voi käyttää risottoriisiä. Laatikko onnistuu myös pitkäjyväisestä riisistä tai vaikkapa ohrasta. Laatikon voi valmistaa myös ylijääneestä riisistä.
- Lämminsavulohen tilalla voi käyttää kylmäsavustettua tai säilykelohta. Myös uunilohen jämät sopivat laatikkoon.
- Makua voi syventää laittamalla joukkoon valko- tai sitruunapippuria.
- Kuohukerman voi korvata ruokakermalla, maidolla ja kalaliemellä.
- Riisi-kala-seoksen joukkoon voi pilkkoa myös muutaman keitetyn kananmunan.
- Ylijääneestä lohilaatikosta ja valmiista voitaikinasta voi helposti valmistaa kalapasteijoita.