Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Muikut saavat rapean kuoren uunissa ilman paistinpannurasvan käryä!
Muikut saavat rapean kuoren uunissa ilman paistinpannurasvan käryä!

Pankokuorrutetut muikut, lankkuperunat ja broccolinit kypsyvät näppärästi samalla pellillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut muikut ja lankkuperunat

Ainekset

Lankkuperunat
500–600
g
kiinteitä perunoita
2
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
tl
fenkolinsiemeniä
Paahdetut muikut
500
g
perattuja muikkuja
1
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
munaa
2
dl
pankojauhoja eli japanilaisia korppujauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
Paahdetut broccolinit
1
pkt (200 g)
broccolineja eli varsiparsakaaleja
1
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
2
rkl
siemensekoitusta
Jugurttikastike
200
g
turkkilaista jugurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoretta tilliä
sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja levitä ne leivinpaperille pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa muikut. Huuhdo kalat kevyesti siivilässä ja valuta hyvin. Kuivaa muikut taputtelemalla ne suurpiirteisesti talouspaperilla.
  3. Mittaa täysjyvävehnäjauhot, suola ja mustapippuri laakeaan kulhoon. Pyöräytä sekaisin. Kumoa muikut jauhojen joukkoon ja kääntele kahdella lusikalla, kunnes kalat ovat kauttaaltaan jauhojen peitossa.
  4. Riko munat lasiin ja vatkaa rakenne haarukalla rikki. Mittaa pankojauhot toiseen kulhoon.
  5. Kasta muikku kerrallaan ensin munassa, sitten pankojauhoissa. Nosta valmiit muikut lautaselle odottamaan.
  6. Huuhdo broccolinit. Pyöräytä ne suolalla maustetussa öljyssä.
  7. Nosta perunapelti uunista, kääntele perunoita ja siirrä ne kasaksi pellin toiseen laitaan. Levitä pellille muikut. Pirskottele ne öljyllä. Paahda 10 minuuttia.
  8. Lisää broccolinit ja ripottele päälle siemenet. Jatka paahtamista 5 minuuttia, kunnes muikut ovat rapeita ja kypsiä.
  9. Sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoa tuoreen tillin ja sitruunalohkojen kanssa.

Vinkki! Voit tehdä jugurttikastikkeesta vegaanisen käyttämällä kaurafraichea. Kastike sopii myös ohra-juuressalaatin kaveriksi sekä paprikaveneisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.
Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/