Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Kanasta ja juureksista saat kerralla ison annoksen uuniruokaa.
Kanasta ja juureksista saat kerralla ison annoksen uuniruokaa.

Kurkistus kaupan pakastealtaaseen nopeuttaa arkiruokarumbaa.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-juureskiusaus

Ainekset

450
g
maustamattomia kanasuikaleita
1
ps (500 g)
pakastettua peruna-sipulisekoitusta
2
2 ps (á 180 g)
pakastettuja juuressuikaleita
1
valkosipulinkynsi
2
prk
ruokakermaa
2
tl
currya
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen ja voiteluun

Työvaiheet

  1. Ota kanasuikaleet ajoissa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Paista kanasuikaleet kypsiksi öljyssä ja ripottele joukkoon 1t currya.
  3. Voitele uunivuoka öljyllä. Sekoita peruna-sipulisekoitus ja juuressuikaleet kulhossa keskenään. Laita puolet sekoituksesta uunivuoan pohjalle. Lisää kanasuikaleet ja hienonnettu valkosipuli perunoiden päälle.
  4. Laita loput peruna-juuressekoituksesta kanojen päälle.
  5. Mausta ruokakerma suolalla, pippurilla ja currylla, sekoita hyvin. Kaada perunoiden päälle.
  6. Paista uunissa keskitasolla noin 1 tunti. Peitä uunivuoka foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Niemine Kuva Anna Huovinen
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.
Kun ruoka on syöty, nypi loppu broileri kunnolla. Saat vielä seuraavan päivän annoksen.

Kun haluat syödä edullisesti, tartu kauden juureksiin, omenoihin ja yrtteihin. Kokonaisesta broilerista saa helposti kerralla paljon syötävää. 

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t (broileri) 1 t (juurekset)
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rosmariinibroileri ja sitruunamarinoidut juurekset

Ainekset

Omena-rosmariinibroileri
2
kokonaista broileria
suolaa ja mustapippuria
8
rkl
voita
4
tl
kuivattua rosmariinia
4
rkl
hunajaa
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
2
kotimaista omenaa
Sitruunamarinoidut juurekset
½
kg
perunoita
3
palsternakkaa
8
porkkanaa
300
g
selleriä
suolaa ja mustapippuria
1
sitruunan mehu
½
dl
öljyä
2
valkosipulin kynttä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Huuhtele ne sisältä ja ulkoa. Kuivaa huolellisesti talouspaperilla.
  2. Laita broilerit uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita pehmeän voin joukkoon rosmariini, hunaja ja hienonnettu valkosipulikynsi. Levitä voiseos broilerin päälle ja sisälle.
  3. Paloittele sitruuna ja pari omenaa kuorineen broilerin sisään.
  4. Aseta paistomittari broilerien paksuimpaan kohtaan. Paista niitä 175 asteessa noin 1½ tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 75 astetta. Valele niitä paistamisen aikana vuokaan valuneella liemellä. Voit paistaa broilerit myös paistopussissa.

Vinkki! Voit oikaista ruuanlaitossa jättämällä sitruunat ja omenat pois broilerin sisältä.

Helppo kastike broilerille syntyy nopeasti majoneesista, puristetusta valkosipulista, raastetusta sitruunankuoresta ja silputuista yrteistä.

Sitruunamarinoidut juurekset

  1. Kuori juurekset. Leikkaa perunat lohkoiksi sekä palsternakat, porkkanat ja sellerit paksuiksi tikuiksi. Laita juurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Mausta juurekset suolalla ja pippurilla.
  2. Sekoita sitruunamehun joukkoon öljy, hienonnettu valkosipuli, timjami ja rosmariini. Kaada seos juuresten päälle. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia riippuen juuresten paksuudesta.

Vinkki! Juuresten joukkoon sopivat bataatti, sipuli- ja punajuurilohkot.

Tee lopusta broilerista seuraavana päivänä herkullinen pasta!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vihreä broilerispagetti
Resepti
Vihreä broilerispagetti

Kommentit (0)

Resepti Tuure Kilpeläinen Kuva Sami Repo
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Tuure Kilpeläinen kertoi kanakeittonsa reseptin Kodin Kuvalehdessä vuonna 2009.

”Biisinteossa ja kokkaamisessa on sama sääntö: ainesten tulee olla oikeassa suhteessa. Ei mitään liikaa tai liian vähän. Silloin lopputulos toimii.”

KK:n lukijat rakastuivat Tuure...

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki!

  • Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi.
  • Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään.
  • Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (1)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Varaa aikaa ja keitä kana kokonaisena. Mikä makuelämys ja pehmeys!
Varaa aikaa ja keitä kana kokonaisena. Mikä makuelämys ja pehmeys!

Tämä kanakeitto ei ole pikaruokaa, mutta tulos palkitsee hitaan kokin täyteläisellä maulla. Saat samalla vaivalla pakkaseen monta rasiallista kanalientä.

Annoksia
6
Valmistusaika
kanan keittäminen 2–3 t, keitto 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanakeitto

Ainekset

1
kokonainen kana
2
porkkanaa
pala
juuriselleriä
pala
purjoa
1
sipuli
1
rkl
suolaa
10
kokonaista maustepippuria
curryjauhetta
valkopippuria
2
paprikaa
jugurttia
maitoa
Lisäksi
kivettömiä oliiveja
1
chilipalko

Työvaiheet

  1. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää kattilaan kaikki mausteet sekä kana. Kattilassa pitää olla vettä sen verran, että kana juuri ja juuri peittyy.
  2. Keitä kanaa hiljalleen 2–3 tuntia kannen alla. Kana on kypsää, kun liha irtoaa luista lähes itsekseen.
  3. Suikaloi paprika ja ruskista öljyssä pannulla. Siivilöi liemi talteen. Irrota kananliha luista ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.
  4. Laita kattilaan 2–3 desilitraa kanalientä ja jugurtti. Laimenna maidolla tarvittaessa. Lisää oliivit, paistetut paprikat ja chilirenkaat. Mausta keitto curryjauheella ja ripauksella valkopippuria.
  5. Keitä keittoa 15 minuuttia ja tarjoa heti. Jos kuumennat kylmän keiton uudelleen, jugurtti saattaa juoksettua. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Hauduta broileri läpikypsäksi, mutta älä läpikuivaksi.
Hauduta broileri läpikypsäksi, mutta älä läpikuivaksi.

Broilericurry yhdistää ihanat mausteet ja herkullisen kookosliemen. Valitse currytahnan väri sen mukaan, kuinka vahvaa haluat. Punainen on tulisempaa kuin vihreä. Ripaus kurkumaa tekee currysta ihanan keltaisen.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Broilericurry

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
(400 g)
kukkakaali
1
vihreä paprika
1
rkl
öljyä
2
rkl
vihreää tai punaista currytahnaa
1
tl
kurkumaa
1
prk (200 g)
kookoskermaa
2
rkl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1–2
limetin mehu
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön vajaa tunti ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa fileet reiluiksi paloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Puolita kukkakaali ja irrottele reiluiksi paloiksi. Paloittele varsi. Poista paprikasta siemenet ja viipaloi.
  3. kiehauta öljy ja currytahna pannulla. Paista broilerit mausteöljyssä kauniin värisiksi. Kuullota niiden joukossa sipulit.
  4. Pyöräytä joukkoon kukkakaalit ja paprikat. Kaada pannulle kookoskerma.
  5. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 5 minuuttia. Älä hauduta kauemmin, jotta kukkakaali ei pehmene liikaa ja broileri säilyttää mehevyytensä.
  6. Mausta kalakastikkeella, sokerilla ja limetin mehulla. Pyöräytä sekaisin, jotta kukkakaalit maustuvat kauttaaltaan. Viimeistele suolapähkinöillä ja korianterilla.
  7. Tarjoa keitettyjen nuudeleiden tai riisin kanssa.

Kommentit (0)