Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Kookosmaito tasoittaa curryn tulisuutta.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Broilericurry ja mausteriisi

Ainekset

400
g
broilerin fileepihvejä
3
rkl
öljyä
tai
3
rkl
margariinia
1
kpl
sipulia
yksikyntistä valkosipulia
2.5
rkl
keltaista currytahnaa
1
tl
tuoretta inkivääriä
2
tl
sokeria
1
rkl
kalakastiketta
4
dl
kanalientä
1
tlk
kookosmaitoa
mustapippuria
Lisäksi
3
dl
riisiä
8
dl
kanalientä
2
kpl
kevätsipulin vartta

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Sulata kattilassa rasva ja paista viipaleet kypsäksi. Lisää silputtu sipuli, hienonnettu valkosipuli, karritahna ja raastettu inkivääri. Paista sekoittaen, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  2. Lisää sokeri, kalakastike, kanaliemi ja kookosmaito. Mausta mustapippurilla. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Keitä riisi kypsäksi kanaliemessä riisipakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Koristele ruoka silputulla kevätsipulilla. Tarjoa broilericurry keitetyn riisin kanssa.
Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.

Täytetty uunitomaatti on 1970-luvun retroherkku, joka päivittyy tälle vuosituhannelle kuskusin, tillin ja fetajuuston avulla.

Annoksia
2-3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt uunitomaatit

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
cayennepippurijauhetta
2
dl
keitettyä kuskusia tai riisiä
3
rkl
hienonnettuja kalamata-oliiveja
¾
dl
hienonnettua, tuoretta tilliä
200
g
fetaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
4-6
pihvitomaattia
Pinnalle
noin 3
rkl
hyvää oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Lisää pannulle mausteet ja paista minuutti. Ota pannu pois liedeltä. Kaada pannulle riisi, oliivit ja tilli. Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon murusteltu feta ja hunaja.
  3. Leikkaa tomaateista hattu irti. Koverra tomaatit pienen veitsen ja lusikan avulla tyhjiksi. Laita tomaatit pieneen uunivuokaan. Täytä fetaseoksella. Valuta päälle öljyä.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.

Leivän vihreä väri on peräisin kurpitsansiemenjauhoista, jotka antavat myös herkullista makua. Leipää ei vaivata, joten saat sen uuniin 10 minuutissa. Pinnan halkeamat kuuluvat asiaan. Maista leipää rakuunalevitteen kanssa, ihastut varmasti!

Annoksia
2 leipää 10 annosta levitettä
Valmistusaika
50 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenleipä ja rakuunalevite

Ainekset

5
dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
tl
suolaa
3
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kurpitsansiemenjauhoja (Urtekram tai Vege Way)
2
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
öljyä
Leipomiseen
1
dl
kurpitsansiemenjauhoja
Rakuunalevite
1
ruukku
tuoretta rakuunaa
(1–2
kevätsipulin vartta)
100
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
¼
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää kaurahiutaleet, molemmat jauhot ja siemenet. Kaada joukkoon öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Jauhota leivinpaperi kurpitsansiemenjauhoilla. Jaa taikina kahtia jauhojen päälle. Kääntele kumpikin pala kevein liikkein kierteisiksi leiviksi. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaappikylmä, jatka kypsentämistä tarvittaessa vielä 10 minuuttia.

Rakuunalevite

  1. Riivi rakuunan lehdet varsista. Hienonna lehdet sekä varsien hennot osat. Leikkaa kevätsipuli hienoksi.
  2. Sekoita rasva notkeaksi. Lisää yrtit ja sitruunankuoriraaste. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele levite pieneen kulhoon ja murenna päälle aavistus sormisuolaa.

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Lasse Lecklin
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.

Kun juhlien jälkeen hiukoo, pyttipannu pelastaa. Pilko perunoiden joukkoon juureksia, suolakurkkua sekä omenaa, ja käsillä on herkku, jota himoitset muinakin päivinä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paranneltu pyttipannu

Ainekset

2
punajuurta
2
porkkanaa
2
sipulia
6
perunaa
6
nakkia tai puolet isosta lenkkimakkarasta
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim, oreganoa, kirveliä, persiljaa, ruohosipulia
sipulinvarsia
1
maustekurkku
1
pieni omena
4
kananmunaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Kuutioi raa'at kuoritut punajuuret, porkkanat ja perunat sekä sipulit. Viipaloi nakit tai makkara.
  2. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja paista vihanneksia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekaan oreganoa, kirveliä tai persiljaa sekä ruohosipulia tai sipulinvarsia.
  3. Kuutioi sekaan maustekurkku ja pieni omena.
  4. Paista toisella pannulla neljä kananmunaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta jokaiselle annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, sekoita se pyttipannun kostukkeeksi.

Kokeile pyttipannuun myös makeahkoa bataattia tai vaikkapa kurpitsaa. Silppua joukkoon myös reilusti lehtikaalia. Se paistuu pannulla ihanan rapeaksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.

Tyhjennä hernepestoon manteli- ja pähkinäpussien loput, mantelilastut ja pähkinärouheet. Jos jääkaapissa on puolikkaita ruukkuja yrttejä, yhdistä nekin.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepesto

Ainekset

1
dl
manteleita ja/tai pähkinöitä
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1–2
ruukkua
basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa mantelit ja/tai pähkinät teholeikkurin kulhoon. Aja leikkuuterällä tasaiseksi rouheeksi.
  2. Sulata herneet. Saksi yrtit paloiksi. Lisää herneet, yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Aja leikkuuterällä sileäksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä ja auta seosta lusikalla leikkuuterän ulottuville. Tarkista maku.
  3. Tarjoa hernepesto pastan joukossa, dippikastikkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa hentolehtisiä tuoreyrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia ja sitruunamelissaa. Myös kaikki siemenet, pähkinät tai mantelit sopivat pestoon.

Kommentit (0)