Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Kookosmaito tasoittaa curryn tulisuutta.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Broilericurry ja mausteriisi

Ainekset

400
g
broilerin fileepihvejä
3
rkl
öljyä
tai
3
rkl
margariinia
1
kpl
sipulia
yksikyntistä valkosipulia
2.5
rkl
keltaista currytahnaa
1
tl
tuoretta inkivääriä
2
tl
sokeria
1
rkl
kalakastiketta
4
dl
kanalientä
1
tlk
kookosmaitoa
mustapippuria
Lisäksi
3
dl
riisiä
8
dl
kanalientä
2
kpl
kevätsipulin vartta

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Sulata kattilassa rasva ja paista viipaleet kypsäksi. Lisää silputtu sipuli, hienonnettu valkosipuli, karritahna ja raastettu inkivääri. Paista sekoittaen, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  2. Lisää sokeri, kalakastike, kanaliemi ja kookosmaito. Mausta mustapippurilla. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Keitä riisi kypsäksi kanaliemessä riisipakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Koristele ruoka silputulla kevätsipulilla. Tarjoa broilericurry keitetyn riisin kanssa.
Resepti ja kuva Sanna Tyry
Talvella salaattikin voi olla lämmin ruoka.
Talvella salaattikin voi olla lämmin ruoka.

Paahdettua bataattia, mehevää broileria, suussa sulavaa vuohenjuustoa - tähän talvisalaattiin tulee helposti himo.

Hyvä talvisalaattiresepti on kullanarvoinen. Kun tomaattien puna on haalennut ja salaattiruukut ovat kituliaita, paras salaatti syntyy paahdetuista juureksista.

Sopivan tuhdin kanasalaatin salaisuus on bataatin, vuohenjuuston ja pähkinöiden maukkaassa yhdistelmässä. Makeat bataatit ovat...

Annoksia
4 - 6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin broileri-bataattisalaatti

Ainekset

1-2
bataattia (n. 600 g)
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
seesaminsiemeniä
1
tl
suolaa
400
g
ohuita broilerinfileitä (marinoituna)
1
rs
baby-pinaattia
1
dl
pekaanipähkinöitä
150
g
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori bataatit ja pilko ne parin sentin kuutioiksi. Hienonna valkosipulinkynsi.
  2. Yhdistä kulhossa öljy, seesaminsiemenet, suola ja valkosipulisilppu. Pyörittele bataattipalat öljyssä ja levitä ne uunivuokaan. Paahda bataatteja 225-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Älä päästä bataatteja aivan pehmeiksi. Ne ovat parempia, kun niissä on vähän purtavaa. 
  3. Paista marinoituja kanafileitä pannulla pari minuuttia molemmin puolin. Leikkaa leikkeet vinottain viipaleiksi.
  4. Huuhtele pinaatinlehdet. Asettele vadille pinaatinlehdet, lämpimät broilerinpalat, paahdetut bataatit ja saksanpähkinät. Nostele pehmeää vuohenjuustoa nokareiksi ainesten päälle.
  5. Sekoita kastikeainekset yhteen. Kaada kastike salaatin päälle. Nauti salaatti hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Emilia Kolari
Sienikastike on joustava lisuke, koska se sopii lihalle ja sellaisenaankin kastike maistuu esimerkiksi perunan kera.
Sienikastike on joustava lisuke, koska se sopii lihalle ja sellaisenaankin kastike maistuu esimerkiksi perunan kera.

Pieni siirappilisäys ja ripaus muskottia aateloivat sienikastikkeen. Kaurakerman ansiosta kastike on vegaaninen.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen sienikastike

Ainekset

200 g
siitakesieniä
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
ohratärkkelystä
2
dl
kaurakermaa (16 % rasvaa)
½
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
muskottipähkinää
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulit öljyssä läpikuultaviksi, lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes enin neste on haihtunut. Ripottele päälle ohratärkkelys. Sekoita.
  2. Lisää kaurakerma, huuhdo tölkki vedellä ja kaada joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla, pippurilla, muskotilla, timjamilla ja siirapilla. Alenna lämpöä ja hauduta 5 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista maku.
  3. Tarjoile kastikekannusta.

Vinkki! Ohratärkkelyksen voit lisätä pannulle suoraan ilman nesteeseen sekoittamista. Ohratärkkelys ei paakkuunnu toisin kuin muut tärkkelykset.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)