Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Täyte onnistuu niin jauhelihasta kuin soijarouheestakin.
Täyte onnistuu niin jauhelihasta kuin soijarouheestakin.

Kesäkurpitsat maistuvat mainioilta uunissa paistettuina. Kokeile samaa ohjetta myös munakoisoille.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt kesäkurpitsat

Ainekset

3
kesäkurpitsaa
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
400
g
paistijauhelihaa
1
tl
paprikajauhetta
chilijauhetta
400
g
tomaattimurskaa
1
tl
sokeria
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa ja oreganoa
2 ½
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Halkaise kesäkurpitsat (tai munakoiso). Koverra terävällä veitsellä niiden sisus irti siten, että reunaan jää noin puoli senttiä. Leikkaa sisukset pieniksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota silppua pinnoitetulla pannulla öljyssä muutama minuutti.
  3. Lisää kasviskuutiot ja jatka paistamista, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle jauheliha ja paista se kypsäksi. Mausta paprikalla ja chilijauheella.
  4. Kaada pannulle tomaattimurska, kiehauta seos ja anna hautua miedohkolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Pyöristä kastikkeen maku sokerilla ja mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Valuta kesäkurpitsaveneisiin hieman öljyä. Nosta ne vuokaan ja esikypsennä niitä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kastikkeen kypsyessä. Ota vuoka pois uunista.
  6. Mausta kastike yrttisilpulla. Täytä veneet kastikkeella. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista uunin ylätasolla noin 15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja veneet ovat kypsiä.
  7. Tarjoile keitetyn yrttiriisin ja salaatin kanssa. Tsatsiki, majoneesi tai kermaviilipohjainen kastike sopii mainiosti kasvisten mehevöittäjäksi, vaikkei ruoka sitä välttämättä kaipaakaan.

Vinkki! Kasvissyöjän version saat tekemällä kastikkeen jauhelihan sijaan soijarouheesta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.
Pienet kukkakaalit ovat somia ja maistuvia. Isojakin voi käyttää kunhan paloittelee ne hieman pienemmiksi.

Gratinoitu kukkakaali on klassikko, mutta kuka sanoi, että se pitäisi sekä keittää että paistaa? Uunissa kukkakaali kypsyy ja gratinoituu samalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoidut minikukkakaalit

Ainekset

4
pientä kukkakaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
vettä
Gratiini
1
prk (250 g)
pehmeää sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka)
1
keltuainen
2
tl
dijoninsinappia
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
dl
maalaisleivän muruja
1
dl
siemeniä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo kukkakaalit ja leikkaa niiden kanta tasaiseksi. Nosta kaalit vieri viereen uunivuokaan. Sivele ne öljyllä. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada vesi kukkakaalien lomaan. Se pitää huolen, että kukkakaalien varsi kypsyy samalla, kun yläpuoli paahtuu.
  2. Paahda kukkakaaleja 225-asteisen uunin alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Aika riippuu varren paksuudesta ja siitä, kuinka napakoita tai pehmeitä kaaleista haluat.
  3. Yhdistä sulatejuusto, keltuainen, sinappi ja sitruunankuoriraaste. Levitä seos kukkakaalien päälle. Ripottele pinnalle leivänmuruja, siemeniä ja mustapippuria. Jatka paahtamista uunin keskitasolla 7–10 minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kaiva vohvelirauta esiin. Se muuntautuu voileipägrilliksi.
Kaiva vohvelirauta esiin. Se muuntautuu voileipägrilliksi.

Jos sinulla on savukalaa ja paahtoleipää, sävellä iltapalalle ihanat toastit. Maun salaisuutena on simppeli wasabi-tuorejuusto, joka antaa kalalle herkullista potkua.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savukalatoastit

Ainekset

8
isoa grahampaahtoleipäpalaa
Päälle
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
3–4
tl
wasabia
1
dl
tilliä hienonnettuna
2–3
sipulinvartta hienonnettuna
200
g
lämminsavulohta
50
g
babypinaattia
½
sitruunan mehu

Työvaiheet

  1. Yhdistä maustamaton tuorejuusto ja wasabi. Tarkista, että maku on mielestäsi sopivan tulinen. Levitä tahna tasaisesti kaikille leiville.
  2. Ota neljä leipää erilleen. Levitä niiden päälle hienonnettu tilli, sipulinvarret, savulohi ja pinaatti. Purista päälle sitruunaa ja paina toinen leipä kanneksi.
  3. Kuumenna vohvelirauta, sivele se kevyesti öljyllä ja paista yksi täytetty toasti kerrallaan, kunnes se on paahtunut kauniiksi. Tarjoa saman tien.

Vinkki! Voit tehdä samalla ohjeella myös täytettyjä tortilloja eli quesadilloja.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sujauta keitetyt perunat vartaisiin.
Sujauta keitetyt perunat vartaisiin.

Tähän ruokaan kelpaavat kaikki perunat, sillä mausteöljy tekee perunoista maukkaita. Keitä perunat päivää ennen grillausta, jolloin ne pysyvät vartaassa paremmin.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 20 min keittäminen
Vaikeustaso
Helppo

Perunavartaat

Ainekset

1
kg
pieniä, kiinteitä perunoita
2 l vettä ja 1 tl suolaa
Marinadi
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
vaaleaa siirappia
2
tl
savupaprikajauhetta
2
tl
chilimausteseosta
1
tl
suolaa
Lisäksi
puisia varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Valuta hyvin, nosta kansi pois ja anna kosteuden haihtua.
  2. Sekoita marinadin ainekset. Kaada marinadi perunoiden päälle kattilaan ja pyörittele niin, että mausteet tarttuvat perunoihin. Anna jäähtyä ja siirrä perunat jääkaappiin ainakin tunniksi odottamaan grillausta.
  3. Liota puisia vartaita vedessä 20 minuuttia. Työnnä sitten perunat vartaisiin vieri viereen. Säästä marinadi.
  4. Paahda perunoihin kauniit raidat ritilällä suoraa grillausta käyttäen ja ahkerasti käännellen. Sivele lopuksi marinadilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.
Tee kuin mummo. Kesäkasviksia ei tarvitse kuoria, joten soppa syntyy nopeasti.

Kesäkasviksille riittää pesu ja rapsutus. Thai-tyyliin maustettu kesäkeitto maistuu ihanasti limetille ja kookokselle ja curry polttelee juuri sopivasti kielellä. Sovella kasviksia keittiösi ainesten mukaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Thai-kesäkeitto

Ainekset

800
g
uusia perunoita
nippu (250 g)
uusia porkkanoita
2
sipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
l
herneenpalkoja (noin 100 g herneitä)
1
rkl
öljyä
2–3
rkl
vihreää currytahnaa
5–7
dl
vettä
1
tl
limetinkuorta raastettuna
2
tl
sokeria
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (400 g)
kookosmaitoa
½–1
dl
limetin mehua
Pinnalle
1
ruukku korianteria
sipulinvarsia

Työvaiheet

  1. Pese ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja leikkaa sipulit viipaleiksi. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Riivi herneet.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Pyöräytä perunat, porkkanat, sipulit ja kukkakaalin varsipalat nopeasti mausteöljyssä. Lisää vesi. Kasviksista irtoaa nestettä, joten osa niistä saa jäädä nesteen pinnan yläpuolelle, jossa ne kypsyvät höyryssä. Näin vältät laimean makuisen keiton. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää kukkakaalien kukinnot, limetin kuoriraaste, sokeri, suola ja pippuri. Jatka keittämistä viitisen minuuttia.
  4. Lisää herneet, kookosmaito ja limetin mehu. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  5. Silppua pinnalle sipulinvarsia ja koko ruukku korianteria. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)