Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Sitruuna ja peruna yllättävät pikapitsan täytteinä.
Sitruuna ja peruna yllättävät pikapitsan täytteinä.

Ylijäämämuusille tai keitetyille perunoille löytyi nerokas käyttötapa. Muusi taltuttaa sitruunan kirpeyttä pitsan pohjalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapitsa

Ainekset

Pohja
valmista pizzataikinaa (esim. Wewalka)
Täyte
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
ranskankermaa
1
dl
perunamuusia
125
g
mozzarellaa
½
dl
parmesaanihiutaleita
½
sitruuna
tuoretta rosmariinia
mustapippuria
suolaa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Taputtele taikina pannuun tai leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele öljyllä. Sekoita ranskankerma ja perunamuusi. Levitä pohjalle.
  2. viipaloi sitruuna ja mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Asettele sitruuna- ja mozzarellasiivut lomittain pitsan päälle. Ripottele päälle parmesaanihiutaleita ja rosmariinia.
  3. Paista uunissa 12–15 minuuttia. Rouhi pinnalle pippuria ja ripottele suolaa. Revi päälle tuoretta basilikaa. Tarjoa kuumana.

Vinkki! Muusin sijaan voit käyttää pari, kolme ohueksi viipaloitua keitettyä perunaa. Levitä tällöin ranskankerma pohjalle ja perunat sen päälle.

Voit tehdä pizzapohjan myös itse esimerkiksi tällä ohjeella:

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lehtikaali uudistaa kaalikääryleet!
Lehtikaali uudistaa kaalikääryleet!

Lehtikaali on kätevä kääre monenlaiselle täytteelle. Ohran, sienien ja fetan yhdistelmä on herkullinen ja täyttävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaalikääryleet

Ainekset

10
lehtikaalin lehteä
2–3
l
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
siirappia
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
esikeitettyjä ohrasuurimoita
4
dl
vettä
½
tl
suolaa
1
iso
porkkana
1
sipuli
25
g
kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita, tatteja ja kantarelleja)
2
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
kuivattua oreganoa
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria rouhittuna
1
pkt (200 g)
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Tee ensin täyte. Lisää ohra kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 20 minuuttia. Valuta ohra. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuullota sipuli öljytilkassa pannulla. Lisää porkkanaraaste ja jatka kuullottamista. Murustele sienet joukkoon. Mausta tomaattipyreellä ja mausteilla. Anna jäähtyä hieman ja murenna feta joukkoon.
  3. Kuumenna vesi lehtikaalin ryöppäämistä varten ja mausta suolalla.
  4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä varovasti paksu lehtiruoti, mutta älä halkaise lehtiä. Nosta muutama lehti kerrallaan kiehuvaan veteen minuutiksi. Nosta lävikköön valumaan. Painele lehdet talouspaperilla kuiviksi.
  5. Ota lehti kerrallaan leikkuulaudalle sileämpi puoli alaspäin. Laita noin puoli desiä täytettä lehdelle ja rullaa tiukaksi kääröksi. Nosta valmiit kääröt voideltuun vuokaan.
  6. Valuta rullien päälle siirappia ja ripottele hieman suolaa.
  7. Paista kääryleitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (2)

Vierailija

Kuulostaa hyvältä! Ohra varmaankin sekoitetaan myös täytteen joukkoon? :)

Vierailija

Sienitäyte. Sienitäytteet ovat olleet perheemme ja sukumme reseptivarastossa. Äitini on loistava kokki.

Lapsesta asti sain seurata hänen ruuanlaittoaan. Hän oli mestari.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Kesäkurpitsa taipuu mainiosti pastan korvikkeeksi.
Kesäkurpitsa taipuu mainiosti pastan korvikkeeksi.

Ohueksi suikaloitu kesäkurpitsa muistuttaa yllättävän paljon spagettia. Herkullinen kasviskastike maistuu myös tavallisen pastan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvisnauhapasta

Ainekset

2
isoa kesäkurpitsaa
2
isoa porkkanaa
Kastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
200
g
herkkusieniä
75
g
aurinkokuivattua tomaattia
2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (120 g)
pakastepinaattia
1
prk (200 g)
ranskankermaa
50
g
parmesaaniraastetta
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike valmiiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele herkkusienet ja aurinkokuivattu tomaatti.
  2. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannulla pari minuuttia. Lisää herkkusienet ja jatka paistamista, kunnes sienet pehmenevät.
  3. Lisää pakastepinaatti ja jatka paistamista pari minuuttia, kunnes pinaatti on sulanut. Lisää tomaatit, ranskankerma, siemenet, suola ja pippuri. Kiehauta. Jätä kastike odottamaan.
  4. Laita kattilallinen vettä kuumenemaan liedelle.
  5. Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa siitä juustohöylällä leveitä lastuja. Jätä aivan pehmein, siemeninen sisäosa käyttämättä. Asettele lastut päällekkäin ja leikkaa veitsellä ohuiksi nauhoiksi. Kuori porkkanat ja höylää kuorimaveitsellä lastuiksi. Pinoa ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi.
  6. Mausta vesi suolalla. Laita nauhat kypsymään veteen minuutiksi. Valuta nauhat lävikössä. 
  7. Sekoita kasvisnauhat kastikkeen joukkoon.

Kommentit (1)

Jaanuska

Aivan ihanaa! Jää kyllä vakioruokien listalle!

Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Blinitaikina saa täyteläisen pehmeän maun bataatista. Katso reseptin lopusta, miten muunnat taikinan vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiblinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
20
g
hiivaa
1
dl
smetanaa
dl
tattarijauhoja
100
g
voita
1
muna
1
tl
suolaa
1
dl
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä bataattisose kädenlämpöiseksi. Liuota soseen joukkoon hiiva. Lisää smetana ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön leivinliinan alle kahdeksi tunniksi. Viileässä taikina voi tekeytyä vuorokauden ajan.
  2. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi.
  3. Lisää taikinaan puolet rasvasta, muna ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kivennäisvesi.
  4. Paista taikinasta lettupannulla pieniä blinejä. Käytä loput rasvasta paistamiseen.
  5. Tarjoile smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Vinkki!  Valmis bataattisose löytyy vihannesosaston kylmähyllystä.

Blinitaikinan muokkaus vegaaniseksi onnistuu näin: Korvaa smetana kahdella desillä kaurakermaa. Jätä voi ja muna pois. Lisää taikinaan 2 rkl rypsiöljyä. Paista blinit vegaanisella margariinilla (esim. Sininen Keiju).

Kommentit (0)