Suvi Rüster Kuva Nico Backström

Pataan sopii mainiosti braatvursti tai krakovanmakkara.

Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-papupata

Ainekset

300
g
makkaraa
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
3
rkl
oljyä
2
tlk
tomaattimurskaa
1.5
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
chilijauhetta
2
tl
timjamia tai oreganoa
200
g
vihreitä pakastepapuja
Lisäksi
täysjyväriisiä

Työvaiheet

Leikkaa makkarat paloiksi.

Kuori ja leikkaa sipulit ja valkosipulinkynnet reiluiksi lohkoiksi.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistokasarissa. Lisää sipulit ja makkarat. Paista, kunnes sipulit ovat pehmeitä.

Lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta kannen alla kymmenisen minuuttia.

Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla.

Lisää jäiset pavut ja jatka hauduttamista viitisen minuuttia, kunnes pavut ovat lämmenneet.

Tarjoile täysjyväriisin kanssa.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Linssi-porkkanalaatikko

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
kasvisliemikuutio
½
kg
porkkanoita
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (270 g)
fetaa
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
1
tl
Herbes de Provence yrttiseosta
mustapippuria
suolaa
Päälle
pala
valkoista leipää
100
g
pähkinöitä
mustia oliiveja

Työvaiheet

  1. Keitä linssejä kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, kuori ja murskaa valkosipulit, kuutioi feta.
  3. Sekoita keitettyjen linssien joukkoon, porkkanaraaste, valkosipulimurska, feta ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan.
  4. Murenna leipä ja pähkinät monitoimikoneessa. Murenna seos vuoan pintaan. Koristele oliiveilla.
  5. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Pienimmissä annosvuoissa laatikko kypsyy puolessa tunnissa.

Kommentit (0)

Resepti Leena Malinen, Outokumpu
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-homejuustokastike

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1-2
sipulia
(suolaa maun mukaan)
1
tl
mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rakuunaa
3-4
etikkapunajuurta
2
dl
ruokakermaa
1
ps
sinihomejuustomuruja
Paistamiseen
öljyä
Lisäksi
pastaa

Työvaiheet

  1. Ruskista  pieneksi silputut sipulit öljytilkassa tai juoksevassa margariinissa jauhelihan kanssa. Mausta ilman suolaa. Tarkista suolan tarve vasta lopussa, koska juusto on suolaista. 
  2. Raasta punajuuret sekaan. 
  3. Kaada kerma päälle, huuhtele tölkki vedellä ja kaada sekin pannulle. Anna kypsyä hiljaisella lämmöllä.
  4. Lisää lopuksi sekaan homejuustomurut. Kuumenna.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita se kastikkeeseen ja tarjoile.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

¾
dl
kokonaisia, esikeitettyjä ohrasuurimoita
400
g
punajuuria
1-2
valkosipulinkynttä
200
g
fetajuustoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä tai ranskankermaa
2
tl
sinappia
1
tl
kuivattua timjamia
3-4
tl
suolaa tai maun mukaan
5-7
dl
maitoa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita esikeitetyt ohrasuurimot likoamaan kylmään, runsaaseen veteen edellisenä iltana. Liota yön yli ja valuta siivilässä ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja raasta raa'at punajuuret. Kuori ja purista valkosipulinkynnet.
  3. Kuutioi feta.
  4. Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää maitoa, mikäli seos on liian paksua. Se saa olla melko löysää, sillä suurimot imevät nestettä vielä paistovaiheessa.
  5. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Vinkki! Voit valmistaa laatikon myös esikeitetyistä punajuurista. Paistoaika on tällöin 40-60 minuuttia ja maidon määrä 5-6 dl.

Kommentit (0)