Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Braatvurstia ja tomaattisalaattia

Ainekset

8
kpl
braatvurstia
Tomaattisalaatti
1
ras
kirsikkatomaatteja
2
kpl
kevätsipulia
tai
1
kpl
punasipulia
1
kpl
basilikaruukkua
100
g
fetaa
oliiveja
Kastikkeeksi
balsamiviinietikkaa
tai
balsamicosiirappia
sinappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin salaatti. Halkaise kirsikkatomaatit. Silppua sipulit varsineen tai kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Revi basilikan lehdet ja leikkaa vähän pienemmiksi. Murenna feta ja valuta oliivit. Sekoita salaattiaineet yhteen.
  2. Leikkaa braatvurstien pintaan pienet viillot. Paista makkarat kauniin ruskeiksi molemmilta puolilta. Tarjoa makkarat kuumina salaatin, kastikkeen ja makean sinapin kanssa.


Vinkki! Voit käyttää salaattiin myös pieniksi paloiksi leikeltyjä isoja tomaatteja.

 

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.

Espanjalaisen keittoklassikon gazpachon hengessä syntyy raikas salaatti. Siinä keiton raaka-aineet kuutioidaan pieniksi paloiksi ja maustetaan viinietikalla ja oliiviöljyllä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 10 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Gazpachosalaatti

Ainekset

1
pieni punasipuli
2
kevätsipulia
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
dl
(sherry)viinietikkaa
2
reilua viipaletta hyvää maalaisleipää (kuutioituna noin 2 dl)
2
makeaa suippopaprikaa
1
kurkku
1
dl
hyvää oliiviöljyä
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit. Laita ne kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada joukkoon viinietikka ja sekoita hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä. Kuutioi paprika ja kurkku. Lisää kuutiot leivän kanssa salaattiin. Kaada joukkoon öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Lisää salaatin joukkoon halutessasi hienonnettuja yrttejä, oliiveja, kapriksia tai pikkusardelleja.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.
Kreikkalaishenkinen pikkuruoka on omiaan lämpimän päivän kevyeksi lounaaksi.

Täytetty uunitomaatti on 1970-luvun retroherkku, joka päivittyy tälle vuosituhannelle kuskusin, tillin ja fetajuuston avulla.

Annoksia
2-3
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt uunitomaatit

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
½
tl
cayennepippurijauhetta
2
dl
keitettyä kuskusia tai riisiä
3
rkl
hienonnettuja kalamata-oliiveja
¾
dl
hienonnettua, tuoretta tilliä
200
g
fetaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
4-6
pihvitomaattia
Pinnalle
noin 3
rkl
hyvää oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se kypsäksi pannulla öljyssä keskilämmöllä. Lisää pannulle mausteet ja paista minuutti. Ota pannu pois liedeltä. Kaada pannulle riisi, oliivit ja tilli. Sekoita hyvin. Kääntele joukkoon murusteltu feta ja hunaja.
  3. Leikkaa tomaateista hattu irti. Koverra tomaatit pienen veitsen ja lusikan avulla tyhjiksi. Laita tomaatit pieneen uunivuokaan. Täytä fetaseoksella. Valuta päälle öljyä.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 15-20 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes tomaatit ovat kypsiä.

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Lasse Lecklin
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.
Tässä pyttipannussa on reilusti vihreää! Pyttis maistuu lounaana tai tuhtina aamupalana.

Kun juhlien jälkeen hiukoo, pyttipannu pelastaa. Pilko perunoiden joukkoon juureksia, suolakurkkua sekä omenaa, ja käsillä on herkku, jota himoitset muinakin päivinä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paranneltu pyttipannu

Ainekset

2
punajuurta
2
porkkanaa
2
sipulia
6
perunaa
6
nakkia tai puolet isosta lenkkimakkarasta
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim, oreganoa, kirveliä, persiljaa, ruohosipulia
sipulinvarsia
1
maustekurkku
1
pieni omena
4
kananmunaa
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Kuutioi raa'at kuoritut punajuuret, porkkanat ja perunat sekä sipulit. Viipaloi nakit tai makkara.
  2. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja paista vihanneksia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta lämpöä, lisää nakit ja ruskista ainekset kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekaan oreganoa, kirveliä tai persiljaa sekä ruohosipulia tai sipulinvarsia.
  3. Kuutioi sekaan maustekurkku ja pieni omena.
  4. Paista toisella pannulla neljä kananmunaa niin, että keltuainen jää ehjäksi. Nosta jokaiselle annokselle paistettu muna.

Vinkki! Jos jääkaapissa on kermapurkin tai tuorejuuston loppu, sekoita se pyttipannun kostukkeeksi.

Kokeile pyttipannuun myös makeahkoa bataattia tai vaikkapa kurpitsaa. Silppua joukkoon myös reilusti lehtikaalia. Se paistuu pannulla ihanan rapeaksi.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Ronskiin maalaissalaattiin voi upottaa mitä vain.
Ronskiin maalaissalaattiin voi upottaa mitä vain.

Mausteinen makkara saa seurakseen perunaa, vihreitä papuja, terttutomaatteja ja raikkaan sitruunaisen kastikkeen. Ruokaisa salaatti ei lisukkeita kaipaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 1 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunasalaatti

Ainekset

2
sipulia
500
g
pieniä kirsikka- tai terttutomaatteja
200
g
tuoreita tai pakastepapuja
200
g
cocktailkurkkuja
500
g
chorizo-makkaraa
500
g
keitettyjä varhaisperunoita
rapeaa salaattia
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
persijaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Sekoita ensin kastikeaineet. Viipaloi kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi ja asettele vadin pohjalle. Puolita kirsikkatomaatit. Asettele sipulin päälle.
  2. Kaada kastike päälle, sujauta vati muovipussiin ja anna maustua jääkaapissa tunti.
  3. Keitä tuoreita vihreitä papuja 7−9 minuuttia  tai sulata pakastepavut. Jäähdytä pavut heti keittämisen jälkeen kylmän veden alla. Siten kypsyminen lakkaa ja väri säilyy vihreänä.
  4. Valuta cocktailkurkut.
  5. Leikkaa makkarat ja perunat viipaleiksi. Paista erikseen pannulla rapeiksi. Mausta perunat suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä makkaroiden kanssa.
  6. Asettele makkarat ja perunat muiden salaattiainesten päälle.

Vinkki! Voit myös paistaa tomaatit tertuissaan.

Kommentit (0)