Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Braatvurstia ja tomaattisalaattia

Ainekset

8
kpl
braatvurstia
Tomaattisalaatti
1
ras
kirsikkatomaatteja
2
kpl
kevätsipulia
tai
1
kpl
punasipulia
1
kpl
basilikaruukkua
100
g
fetaa
oliiveja
Kastikkeeksi
balsamiviinietikkaa
tai
balsamicosiirappia
sinappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin salaatti. Halkaise kirsikkatomaatit. Silppua sipulit varsineen tai kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Revi basilikan lehdet ja leikkaa vähän pienemmiksi. Murenna feta ja valuta oliivit. Sekoita salaattiaineet yhteen.
  2. Leikkaa braatvurstien pintaan pienet viillot. Paista makkarat kauniin ruskeiksi molemmilta puolilta. Tarjoa makkarat kuumina salaatin, kastikkeen ja makean sinapin kanssa.


Vinkki! Voit käyttää salaattiin myös pieniksi paloiksi leikeltyjä isoja tomaatteja.

 

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.
Mausteinen salaatti korvaa porkkanalaatikon modernissa joulupöydässä.

Porkkanasalaatti tarjoaa tervetullutta pureskeltavaa ja uusia makuja joulupöytään.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-mantelisalaatti

Ainekset

1
kg
porkkanoita
200
g
fetajuustoa
100
g
manteleita
2
rkl
seesaminsiemeniä
Kastike
¾
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
sitruunamehua
tl
kanelia
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori porkkanat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada pois keitinvesi ja jäähdytä porkkanat.
  2. Sekoita kastikkeen aineet kulhossa. Viipaloi porkkanat kastikkeen joukkoon ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
  3. Murenna feta porkkanoiden joukkoon. Rouhi mantelit. Sekoita ne sekä seesaminsiemenet porkkanoihin. Nostele salaatti varovasti sekaisin.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä ja anna maustua jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.
Tarjoa savulohi ja paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeen kanssa.

Uunissa paahdetuista punajuurista ja lämminsavulohesta saa nopeasti näyttävän salaatin. Piparjuurikastike viimeistelee makuelämyksen.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämminsavulohi-punajuurisalaatti

Ainekset

6–8
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
600
g
lämminsavulohta
1
ruukku
rucolaa
½
dl
parmesaaniraastetta
Piparjuurikastike
1
prk (200 g)
ranskankermaa
2
tl
piparjuuritahnaa
1
tl
suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi punajuuret. Siirrä viipaleet uunipellille. Valuta pinnalle öljy ja ripota suola sekä mustapippuri.
  2. Paahda punajuuria 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes ne kypsyvät. Anna jäähtyä.
  3. Sekoita piparjuurikastikkeen aineet keskenään.
  4. Kokoa vadille punajuuriviipaleita, paloiteltua savulohta, rucolaa ja parmesaaniraastetta. Ripottele kastiketta pinnalle tai tarjoile se pienestä kulhosta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.
Nyhtökauraa joulupöydässä? Kyllä! Lämmin salaatti yhdistää rapean, makean ja suolaisen.

Lehtikaali ja nyhtökaura ovat parhaimmillaan paahdettuina. Lisää joukkoon tuoreita viikunoita ja talven lämmittävin salaatti on valmis. Makumaailmassa on häivähdys piparkakkumaisuutta, joten salaatti sopii erinomaisesti myös joulupöytään.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu lehtikaali-nyhtökaurasalaatti

Ainekset

1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (240 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
inkivääritahnaa
tl
ras el hanout -mausteseosta
½
dl
auringonkukansiemeniä
4
tuoretta viikunaa
1
rkl
rypsiöljyä
(balsamisiirappia)

Työvaiheet

  1. Revi lehtikaalit paksuista lehtiruodeistaan salaattilinkoon. Huuhdo ja kuivaa lehdet. Revi ne halutessasi pienemmiksi.
  2. Sekoita öljy, suola ja pippuri kulhossa. Pyöräytä lehtikaaleja mausteissa. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  3. Sekoita nyhtökauran joukkoon öljy, inkivääritahna ja mausteseos. Levitä nyhtökaurat lehtikaalien lomaan pellille. Ripottele päälle auringonkukansiemenet.
  4. Paahda aineksia 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia välillä käännellen.
  5. Poista sillä aikaa viikunoiden kovat kannat. Leikkaa viikunat neljään lohkoon. Sivele ne kevyesti öljyllä. Nosta pelti uunista ja lisää viikunat päälle. Paahda vielä 5 minuuttia.
  6. Levitä salaatti vadille ja viiruta se halutessasi balsamisiirapilla ennen tarjoilua. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.

Kommentit (0)