Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Tätä salaattia voi tarjota vaikka vierasruuaksi!

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-katkarapusalaatti

Ainekset

500
g
uusia perunoita
2
kpl
sipulia
1
kpl
maustekurkkua
6
kpl
kananmunia
200
g
katkarapuja
tai
200
g
jokiravun pyrstöjä
2
dl
herneitä
1
ras
kirsikkatomaatteja
kivettömiä oliiveja
Sinappikastike
1
prk
kermaviiliä
1
rkl
sinappia
1
rkl
valkoviinietikaa
2
tl
sokeria
sitruunapippuria
suolaa
tilliä

Työvaiheet

  1. Pese ja harjaa perunat. Keitä kypsiksi. Jäähdytä ja halkaise kahteen tai neljään osaan. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Puolita renkaat. Leikkaa kurkku suupaloiksi. Kuori munat ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita kaikki salaattiaineet isossa kulhossa.
  2. Sekoita kaikki kastikeaineet yhteen. Kääntele kastike varovasti salaatin sekaan. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.


Vinkki! Käytä salaattiin edellispäivän ylijäämäperunat.

 

Resepti Leena Malinen, Outokumpu
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-homejuustokastike

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1-2
sipulia
(suolaa maun mukaan)
1
tl
mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rakuunaa
3-4
etikkapunajuurta
2
dl
ruokakermaa
1
ps
sinihomejuustomuruja
Paistamiseen
öljyä
Lisäksi
pastaa

Työvaiheet

  1. Ruskista  pieneksi silputut sipulit öljytilkassa tai juoksevassa margariinissa jauhelihan kanssa. Mausta ilman suolaa. Tarkista suolan tarve vasta lopussa, koska juusto on suolaista. 
  2. Raasta punajuuret sekaan. 
  3. Kaada kerma päälle, huuhtele tölkki vedellä ja kaada sekin pannulle. Anna kypsyä hiljaisella lämmöllä.
  4. Lisää lopuksi sekaan homejuustomurut. Kuumenna.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita se kastikkeeseen ja tarjoile.

Kommentit (0)

Annoksia
40
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunasalaatti

Ainekset

10-12
rasiaa (á 400 g)
pariisinperunoita, pakaste tai 5 kg varhaisperunoita
6-8
punasipulia
4
prk (á noin 250 g)
kapriksia
oliiviöljyä
aromisuolaa
sitruuna- ja mustapippuria
persiljaa
2
kg
graavilohta
2
kg
tuoretta, ohutta parsaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kahdessa tai kolmessa erässä. Kiehauta ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Jos käytät varhaisperunoita, harjaa ne ja keitä suolavedessä kypsiksi.
  2. Kuori ja suikaloi punasipulit ohuiksi. Valuta kapriksista vesi.
  3. Sekoita muut aineet yhteen paitsi lohi ja parsa. Mausta makusi mukaan ja säilytä peitettynä jääkapissa, isossa, mielellään laakeassa kulhossa seuraavaan päivään, jotta saat salaattiin voimakkaamman maun.
  4. Tarjoilupäivänä kuullota parsoja muutamassa erässä minuutti tai pari paistinpannulla öljyssä.
  5. Kokoa salaatti tarjoilulautaselle haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkki! Voit sirotella salaatin päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Sekasalaatti

Ainekset

2
ruukkua
haluamaasi salaattia
(150
g
tuoretta, ohutta tankoparsaa)
150
g
sinihomejuustoa
1–2
dl
saksan- tai cashewpähkinöitä
Kastike
1
dl
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1–2
tl
sinappia
ripaus
suolaa
1–2
tl
sokeria
1–2
rkl
punaviinietikkaa
1
pieni salottisipuli

Työvaiheet

  1. Revi salaatit kulhoon.
  2. Leikkaa parsatangot pituussuunnassa kahtia ja leikkaa kuiva varren pää pois.
  3. Leikkaa homejuusto ohuiksi siivuiksi tai murenna.
  4. Sekoita salaattiaineet yhteen kulhossa. 
  5. Kastiketta varten kuori ja silppua salottisipuli.
  6. Sekoita kaikki kastikeaineet yhteen tasaiseksi kastikkeeksi sipulin kanssa. Tarkista maku. Sen pitää olla etikkaisen, kirpeän makea. 
  7. Sekoita kastike ja salaatti yhteen. 
  8. Vinkki! Säilytä kastike viileässä tarjoiluun asti. Hyvin ohuita, tuoreita parsatankoja ei tarvitse kiehauttaa. 

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6 alkuruoka-annosta
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä linssi-chorizosalaatti

Ainekset

2
dl
vihreitä linssejä
6
dl
vettä
½
tl
suolaa
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
½
tuorekurkku
½
pieni kukkakaali
2
rkl
kaprista
½
dl
manteleita
100
g
viipaloitua chorizomakkaraa tai lämminsavustettua lohta

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä tiheäreikäisessä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa, mausta suolalla ja lisää linssit. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä, mutta vielä napakoita ja vesi imeytynyt linsseihin. Jäähdytä. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy.
  2. Halkaise tuorekurkku ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Huuhtele kukkakaali, irrota kukinnot ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kurkut ja kukkakaalit linssiseoksen joukkoon.
  3. Paahda manteleita kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sekoita salaattiin.
  4. Levitä chorizoviipaleet pannulle ja paista kovalla lämmöllä 2–4 minuuttia, kunnes makkarat ovat ruskistuneet ja rapeutuneet. Sekoita salaattiin.
  5.  
  6. Vinkki! Makkaran voit korvata lämminsavustetulla siialla tai lohella, kasvisruokailijan version kylmäsavustetulla tofulla.

Kommentit (0)