Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Harri Junttila oli vuonna 2014 adoptiomatkalla Keniassa. Hän kokkasi siellä vaimolleen Sadulle, pojalleen Lennille, 4, sekä uudelle tulokkaalle Aatokselle, 2. Näin hän kertoi tuolloin:

"Olen ihastunut Keniassa isolehtisiin kasveihin, kuten terereen, pinaattiin, ja sukuma-wikiin eli lehtikaaliin. Vihannekset ovat erinomaisen maukkaita ja halpoja: iso kimppu sukuma-wikiä maksaa noin 20 senttiä.

Lehtikaalin kanssa syömme usein äyriäisiä tai kalaa, niilinahventa ja tilapiaa, sekä paikallisia raakamakkaroita. Nekin ovat hyviä ja edullisia. Tuoretta kalaa Nairobissa saa harvoin, joten joudun kalastamaan pakastealtaasta.

Poikamme Aatos ja Lenni eivät aina innostu isänsä kokkailuista, mutta suomalainen, lempeästi maustettu ruoka maistuu  aina. Olen tehnyt makaronilaatikkoa ja karjalanpaistia. 

Nairobissa on paljon pieniä lihakauppoja, vaikka joskus kylmäketjun pitävyys arveluttaa minua. Kadun varrelta voi ostaa uppopaistettua kalaa, grillattua maissia ja sokeriruokoa, mutta kokeilu on tuntunut vatsapöpön pelossa uskaliaalta.

Juureksia ja vihanneksia täällä riittää. Lisään joskus perunamuusiin arrow-juurta, joka antaa sille kermaisen ja lempeän kitkerän maun.

Ylivoimaisesti parasta antia ovat hedelmät. En ollut tiennyt, että kypsästä mangosta lähtee kuori helposti repimällä. Suomessahan ei kypsiä mangoja olekaan. Papaijat ovat suuria muhkuroita, ja passion-hedelmiä saa kaksi tusinaa puolellatoista eurolla.

Kun palaamme Suomeen ensi vuonna, tuomme mukanamme ainakin kahvia. Kenia on yksi maailman parhaista kahvimaista, ja esimerkiksi paikallisen paahtimon AA-laatuinen espresso on häkellyttävän hyvää."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Äyriäis-lehtikaalipannu

Ainekset

400
g
äyriäisiä (pakaste)
400
g
lehtikaalia eli sukuma-wikiä
50
g
pinaattia
1
iso sipuli
1
pienehkö kesäkurpitsa
1
fenkoli
150
g
papuja
Maustekastike
3
cm
pala inkivääriä
3-4
valkosipulinkynttä
1
chili
1
ruukku
korianteria
1
limetti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
loraus
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Sulata äyriäiset.
  2. Valmista maustekastike. Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili hienoksi. Silppua korianteri.
  3. Purista limetistä mehu ja yhdistä muut mauste­kastikkeen ainekset paitsi kolmasosa valkosipulista.
  4. Sekoita maustekastike sulaneiden äyriäisten sekaan. Anna maustua noin tunti jääkaapissa.
  5. Pese vihannekset. Lehtikaalista voi ottaa veitsellä kovan ruodon pois ja joko leikata tai repiä kaalin isoiksi paloiksi. Riivi pinaatti.
  6. Kuori ja silppua sipuli. Paloittele kesäkurpitsa ja fenkoli, pätki pavut. Ruskista sipulia ja fenkolia kuumalla, öljyttömällä pannulla. Varo polttamasta. Lisää oliiviöljyä ja alenna lämpötilaa. Lisää kesäkurpitsa ja pavut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää lehtikaali ja pinaatti ja loput valkosipulista. Pyöräytä sekaisin. Lisää tarvittaessa nesteeksi vettä. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat kutistuneet ja kypsyneet. Tarkista maku.
  8. Lisää äyriäiset marinadei­neen ja kuumenna ne. Sekoita.
  9. Tarjoile. Ruuan lisäkkeenä voi tarjota couscousia tai riisiä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.

Pastan kastikkeessa yllättää jugurtin, parmesaanin ja tahinin liitto. Hunaja karamellisoi porkkanat ihaniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-porkkanapasta

Ainekset

300
g
spagettia
1
l
herneitä
1
l
vettä
2
tl
suolaa
Kastike
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
kreikkalaista jugurttia
1
dl
tahinia
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
kuumaa vettä
Karamellisoidut porkkanat
4
porkkanaa
½
purjo
1
sitruunan mehu
1
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolatussa vedessä 6 minuuttia. Riivi herneet palkojensa sisältä pastan joukkoon. Keitä 2 minuuttia. Ota talteen 2 dl pastan keitinvettä ja siivilöi pasta.
  2. Tee kastike ja paista porkkanat pastan kypsyessä. Raasta juusto. Yhdistä kulhossa jugurtti, parmesaaniraaste ja tahini. Hienonna joukkoon persilja ja lisää mausteet.
  3. Leikkaa porkkanat ohuksi paloiksi ja viipaloi huuhdeltu purjo. Purista sitruunan mehu. Kuumenna öljy pannulla ja paista porkkanoita ja purjoa 5 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja sitruunamehulla.
  4. Ohenna kastiketta noin desilitralla pastan keitinvettä. Sekoita kastike pastan joukkoon.
  5. Jaa pasta ja porkkanat halutessasi 8 muffinivuokaan ja kuumenna 180 asteissa uunissa 10 minuuttia. Voit myös tarjoilla annokset lautasilta ja lisätä päälle paistettuja porkkanoita.

Kommentit (0)