Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Harri Junttila oli vuonna 2014 adoptiomatkalla Keniassa. Hän kokkasi siellä vaimolleen Sadulle, pojalleen Lennille, 4, sekä uudelle tulokkaalle Aatokselle, 2. Näin hän kertoi tuolloin:

"Olen ihastunut Keniassa isolehtisiin kasveihin, kuten terereen, pinaattiin, ja sukuma-wikiin eli lehtikaaliin. Vihannekset ovat erinomaisen maukkaita ja halpoja: iso kimppu sukuma-wikiä maksaa noin 20 senttiä.

Lehtikaalin kanssa syömme usein äyriäisiä tai kalaa, niilinahventa ja tilapiaa, sekä paikallisia raakamakkaroita. Nekin ovat hyviä ja edullisia. Tuoretta kalaa Nairobissa saa harvoin, joten joudun kalastamaan pakastealtaasta.

Poikamme Aatos ja Lenni eivät aina innostu isänsä kokkailuista, mutta suomalainen, lempeästi maustettu ruoka maistuu  aina. Olen tehnyt makaronilaatikkoa ja karjalanpaistia. 

Nairobissa on paljon pieniä lihakauppoja, vaikka joskus kylmäketjun pitävyys arveluttaa minua. Kadun varrelta voi ostaa uppopaistettua kalaa, grillattua maissia ja sokeriruokoa, mutta kokeilu on tuntunut vatsapöpön pelossa uskaliaalta.

Juureksia ja vihanneksia täällä riittää. Lisään joskus perunamuusiin arrow-juurta, joka antaa sille kermaisen ja lempeän kitkerän maun.

Ylivoimaisesti parasta antia ovat hedelmät. En ollut tiennyt, että kypsästä mangosta lähtee kuori helposti repimällä. Suomessahan ei kypsiä mangoja olekaan. Papaijat ovat suuria muhkuroita, ja passion-hedelmiä saa kaksi tusinaa puolellatoista eurolla.

Kun palaamme Suomeen ensi vuonna, tuomme mukanamme ainakin kahvia. Kenia on yksi maailman parhaista kahvimaista, ja esimerkiksi paikallisen paahtimon AA-laatuinen espresso on häkellyttävän hyvää."

Vaikeustaso
Helppo

Äyriäis-lehtikaalipannu

Ainekset

400
g
äyriäisiä (pakaste)
400
g
lehtikaalia eli sukuma-wikiä
50
g
pinaattia
1
iso sipuli
1
pienehkö kesäkurpitsa
1
fenkoli
150
g
papuja
Maustekastike
3
cm
pala inkivääriä
3-4
valkosipulinkynttä
1
chili
1
ruukku
korianteria
1
limetti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
loraus
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Sulata äyriäiset.
  2. Valmista maustekastike. Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili hienoksi. Silppua korianteri.
  3. Purista limetistä mehu ja yhdistä muut mauste­kastikkeen ainekset paitsi kolmasosa valkosipulista.
  4. Sekoita maustekastike sulaneiden äyriäisten sekaan. Anna maustua noin tunti jääkaapissa.
  5. Pese vihannekset. Lehtikaalista voi ottaa veitsellä kovan ruodon pois ja joko leikata tai repiä kaalin isoiksi paloiksi. Riivi pinaatti.
  6. Kuori ja silppua sipuli. Paloittele kesäkurpitsa ja fenkoli, pätki pavut. Ruskista sipulia ja fenkolia kuumalla, öljyttömällä pannulla. Varo polttamasta. Lisää oliiviöljyä ja alenna lämpötilaa. Lisää kesäkurpitsa ja pavut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää lehtikaali ja pinaatti ja loput valkosipulista. Pyöräytä sekaisin. Lisää tarvittaessa nesteeksi vettä. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat kutistuneet ja kypsyneet. Tarkista maku.
  8. Lisää äyriäiset marinadei­neen ja kuumenna ne. Sekoita.
  9. Tarjoile. Ruuan lisäkkeenä voi tarjota couscousia tai riisiä.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Arkiruuan ei tarvitse olla konstikasta: purkki säilykepapuja, grillattua broileria ja tortillalättyjä. Ja maistuu kaikille!

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanafajitakset

Ainekset

1
sipuli
2
punaista suippopaprikaa tai tavallista paprikaa
2
tl
rypsiöljyä
2
prk (à 400 g)
keitettyjä papuja tomaattikastikkeessa
1
tl
chilijauhetta
½
kasvisliemikuutio
mustapippuria myllystä
noin 200
g
kypsää broilerinlihaa
muutama
korianterinoksa
Tarjoiluun
tortillalättyjä, ranskankermaa, vihreää salaattia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprikat. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti.
  2. Lisää pavut kastikkeineen sekä paprika pannulle. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Mausta chilillä ja mustapippurilla. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Suikaloi broileri ja lisää se kastikkeeseen korianterin kanssa.
  4. Tarjoile kastike tortillalättyjen, ranskankerman ja vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti ja teksti Jenni Rinkinen Kuva Istockphoto

Itse tehty omenasose kruunaa talven pannari-illat ja aamupuurot. Tässä helppo ja takuulla maukas resepti.

90-vuotias vaarini sen opetti: paras ja helpoin omenasose valmistuu mikrossa. Sokeria mikrosose ei välttämättä kaipaa lainkaan, sillä pakastaminen takaa säilyvyyden. 

Tässä soseessa ainoa vaiva on omenoiden kuoriminen. Mutta se kannattaa: sose on sellaisenaan valmis pieniin...

Vaikeustaso
Helppo

Omenasose

Työvaiheet

  1. Kuori omenat ja lohko ne mikron kestävään astiaan. Laita päälle kupu, jos astiassa ei ole mikroon sopivaa kantta.
  2. Kypsennä täydellä teholla niin kauan kunnes omenat ovat täysin soseena. Sekoita välillä. Aikaa menee 5–8 minuuttia.
  3. Sekoita lopuksi hyvin ja lisää halutessasi sokeria. Itse laitan noin ruokalusikallisen parin kilon omenasatsiin. 
  4. Laita sose rasioihin, jäähdytä ja pakasta. Suosi mahdollisimman matalia rasioita, joissa sose sulaa nopeasti. Pieniin rasioihin pakastaminen takaa sen, että sose kuluu kerralla eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.
  5. Sose on parhaimmillaan hiukan kohmeisena, mutta maistuu myös täysin sulaneena. Erityisen maistuvaa tämä omenasose on mannapuurossa ja pannarin päällä.

Vinkki – kuivata omenankuoret:

Omenoista jää sosetta tehdessä melkoinen kasa omenankuoria. Ne voi toki syödä saman tien sellaisenaan, mutta vieläkin parempaa tulee kun kuoret kuivattaa 100-asteisessa uunissa rapeiksi.

Halutessasi kuorista voi tehdä omenasokeria: jauha jäähtyneet kuoret monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sokeria, kanelia, kardemummaa ja vaikkapa inkivääriä.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Pia Inberg
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.

Varoitus! Tähän lohipastaan jää helposti koukkuun.

Lohipasta on arjen suosikkiruokien klassikko. Tässä versiossa käytetään gluteenitonta spagettia ja ainekset pilkotaan suoraan pannulle.

Syömään pääsee heti, kun pasta on kiehunut.

 

...

Vaikeustaso
Helppo

Lohipasta

Työvaiheet

  1. Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolattuun veteen.
  2. Kuullota pannulla punasipulia, pilko joukkoon kylmäsavulohi ja kypsennä pari minuuttia.
  3. Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Anna kastikkeen tekeytyä pannulla sen aikaa, että tuorejuusto sulaa.
  4. Viimeistele maku juuri puristetulla sitruunamehulla ja tuoreella tillillä, jota voit hienontaa joukkoon vaikka koko ruukullisen.
  5. Lopuksi pasta kaadetaan kastikkeen päälle ja koko komeus sekoitetaan.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo

Kesäiseen pyttipannuun laitetaan myös kantarelleja.

Vaikeustaso
Helppo

Kesäpyttipannu

Ainekset

500
g
varhaisperunoita
2
paprikaa
2
l
kantarelleja
1-2
kevätsipulia varsineen
10
aurinkokuivattua tomaattia
Kastike
½
dl
öljyä
3
rkl
valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
1
tl
sinappia
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä perunat, jäähdytä ja paloittele. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Paloittele paprikat. Grillaa tai paahda pannulla paprikat niin, että pinta on pehmeä ja osittain ruskistunut.
  2. Puhdista ja pilko kantarellit. Silppua kevätsipulit. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit.
  3. Kuumenna voita tai öljyä pannulla. Paista perunoita, kantarelleja ja sipulia niin, että perunat ruskistuvat hieman. Lisää pannulle grillattu paprika ja aurinkokuivatut tomaatit. Paista vielä viitisen minuuttia.
  4. Sekoita kastikeaineet yhteen. Kääntele kastike ja lämmin pyttipannu hyvin sekaisin. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)