Marita Suontausta Kuva Pia Inberg

Pannulla poriseva nakkistroganoff saa hyrisemään hyvää mieltä.

Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Nakkistroganoff

Ainekset

500
g
nakkeja
2
sipulia
öljyä paistamiseen
2
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
mustapippuria
2
rkl
tomaattipyreetä
2
herkkukurkkua
2
dl
kermaa
persiljaa

Työvaiheet

Paloittele nakit. Kuori sipulit ja silppua ne. Kuullota sipulia hetki pannulla öljyssä.

Lisää nakit ja ruskista sipuleiden kanssa.

Ripottele sekaan jauhot ja anna jauhojen saada vähän väriä. 

Kaada sekaan vettä ja sekoita tasaiseksi.

Mausta soijalla, pippurilla ja tomaattipyreellä. Keitä kastiketta välillä sekoittaen noin 5 minuuttia.

Kuutioi herkkukurkku ja sekoita kastikkeeseen. Tarkista maku ja pyöristä sitä halutessasi kermalla.

Ripottele pinnalle persilja ja nosta tarjolle esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja raastesalaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Leena Malinen, Outokumpu
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-homejuustokastike

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1-2
sipulia
(suolaa maun mukaan)
1
tl
mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
kuivattua rakuunaa
3-4
etikkapunajuurta
2
dl
ruokakermaa
1
ps
sinihomejuustomuruja
Paistamiseen
öljyä
Lisäksi
pastaa

Työvaiheet

  1. Ruskista  pieneksi silputut sipulit öljytilkassa tai juoksevassa margariinissa jauhelihan kanssa. Mausta ilman suolaa. Tarkista suolan tarve vasta lopussa, koska juusto on suolaista. 
  2. Raasta punajuuret sekaan. 
  3. Kaada kerma päälle, huuhtele tölkki vedellä ja kaada sekin pannulle. Anna kypsyä hiljaisella lämmöllä.
  4. Lisää lopuksi sekaan homejuustomurut. Kuumenna.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita se kastikkeeseen ja tarjoile.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Arkiruuan ei tarvitse olla konstikasta: purkki säilykepapuja, grillattua broileria ja tortillalättyjä. Ja maistuu kaikille!

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanafajitakset

Ainekset

1
sipuli
2
punaista suippopaprikaa tai tavallista paprikaa
2
tl
rypsiöljyä
2
prk (à 400 g)
keitettyjä papuja tomaattikastikkeessa
1
tl
chilijauhetta
½
kasvisliemikuutio
mustapippuria myllystä
noin 200
g
kypsää broilerinlihaa
muutama
korianterinoksa
Tarjoiluun
tortillalättyjä, ranskankermaa, vihreää salaattia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprikat. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti.
  2. Lisää pavut kastikkeineen sekä paprika pannulle. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Mausta chilillä ja mustapippurilla. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Suikaloi broileri ja lisää se kastikkeeseen korianterin kanssa.
  4. Tarjoile kastike tortillalättyjen, ranskankerman ja vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Harri Junttila oli vuonna 2014 adoptiomatkalla Keniassa. Hän kokkasi siellä vaimolleen Sadulle, pojalleen Lennille, 4, sekä uudelle tulokkaalle Aatokselle, 2. Näin hän kertoi tuolloin:

"Olen ihastunut Keniassa isolehtisiin kasveihin, kuten terereen, pinaattiin, ja sukuma-wikiin eli...

Vaikeustaso
Helppo

Äyriäis-lehtikaalipannu

Ainekset

400
g
äyriäisiä (pakaste)
400
g
lehtikaalia eli sukuma-wikiä
50
g
pinaattia
1
iso sipuli
1
pienehkö kesäkurpitsa
1
fenkoli
150
g
papuja
Maustekastike
3
cm
pala inkivääriä
3-4
valkosipulinkynttä
1
chili
1
ruukku
korianteria
1
limetti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
loraus
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Sulata äyriäiset.
  2. Valmista maustekastike. Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili hienoksi. Silppua korianteri.
  3. Purista limetistä mehu ja yhdistä muut mauste­kastikkeen ainekset paitsi kolmasosa valkosipulista.
  4. Sekoita maustekastike sulaneiden äyriäisten sekaan. Anna maustua noin tunti jääkaapissa.
  5. Pese vihannekset. Lehtikaalista voi ottaa veitsellä kovan ruodon pois ja joko leikata tai repiä kaalin isoiksi paloiksi. Riivi pinaatti.
  6. Kuori ja silppua sipuli. Paloittele kesäkurpitsa ja fenkoli, pätki pavut. Ruskista sipulia ja fenkolia kuumalla, öljyttömällä pannulla. Varo polttamasta. Lisää oliiviöljyä ja alenna lämpötilaa. Lisää kesäkurpitsa ja pavut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää lehtikaali ja pinaatti ja loput valkosipulista. Pyöräytä sekaisin. Lisää tarvittaessa nesteeksi vettä. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat kutistuneet ja kypsyneet. Tarkista maku.
  8. Lisää äyriäiset marinadei­neen ja kuumenna ne. Sekoita.
  9. Tarjoile. Ruuan lisäkkeenä voi tarjota couscousia tai riisiä.

Kommentit (0)

Resepti ja teksti Jenni Rinkinen Kuva Istockphoto

Itse tehty omenasose kruunaa talven pannari-illat ja aamupuurot. Tässä helppo ja takuulla maukas resepti.

90-vuotias vaarini sen opetti: paras ja helpoin omenasose valmistuu mikrossa. Sokeria mikrosose ei välttämättä kaipaa lainkaan, sillä pakastaminen takaa säilyvyyden. 

Tässä soseessa ainoa vaiva on omenoiden kuoriminen. Mutta se kannattaa: sose on sellaisenaan valmis pieniin...

Vaikeustaso
Helppo

Omenasose

Työvaiheet

  1. Kuori omenat ja lohko ne mikron kestävään astiaan. Laita päälle kupu, jos astiassa ei ole mikroon sopivaa kantta.
  2. Kypsennä täydellä teholla niin kauan kunnes omenat ovat täysin soseena. Sekoita välillä. Aikaa menee 5–8 minuuttia.
  3. Sekoita lopuksi hyvin ja lisää halutessasi sokeria. Itse laitan noin ruokalusikallisen parin kilon omenasatsiin. 
  4. Laita sose rasioihin, jäähdytä ja pakasta. Suosi mahdollisimman matalia rasioita, joissa sose sulaa nopeasti. Pieniin rasioihin pakastaminen takaa sen, että sose kuluu kerralla eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.
  5. Sose on parhaimmillaan hiukan kohmeisena, mutta maistuu myös täysin sulaneena. Erityisen maistuvaa tämä omenasose on mannapuurossa ja pannarin päällä.

Vinkki – kuivata omenankuoret:

Omenoista jää sosetta tehdessä melkoinen kasa omenankuoria. Ne voi toki syödä saman tien sellaisenaan, mutta vieläkin parempaa tulee kun kuoret kuivattaa 100-asteisessa uunissa rapeiksi.

Halutessasi kuorista voi tehdä omenasokeria: jauha jäähtyneet kuoret monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sokeria, kanelia, kardemummaa ja vaikkapa inkivääriä.

Kommentit (0)