Resepti Jenni Rinkinen Kuva Istockphoto
Mikro sopii pienten omenamäärien kypsentämiseen. Tätä hilloa varten omenat kannattaa kuoria ja pilkkoa pieniksi.
Mikro sopii pienten omenamäärien kypsentämiseen. Tätä hilloa varten omenat kannattaa kuoria ja pilkkoa pieniksi.

Itse tehty omenasose kruunaa talven pannari-illat ja aamupuurot. Tässä helppo ja takuulla maukas resepti.

90-vuotias vaarini sen opetti: paras ja helpoin omenasose valmistuu mikrossa. Sokeria mikrosose ei välttämättä kaipaa lainkaan, sillä pakastaminen takaa säilyvyyden. 

Tässä soseessa ainoa vaiva on omenoiden kuoriminen. Mutta se kannattaa: sose on sellaisenaan valmis pieniin pakasterasioihin eikä sitä tarvitse silottaa sauvasekoittimella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Nopea omenasose mikrossa

Ainekset

1
kg
omenoita
2
rkl
vettä
(1–2
rkl
sokeria)

Työvaiheet

  1. Kuori omenat ja lohko ne mikron kestävään astiaan. Lisää joukkoon hieman vettä.
  2. Laita päälle kupu, jos astiassa ei ole mikroon sopivaa kantta.
  3. Kypsennä täydellä teholla niin kauan kunnes omenat ovat täysin soseena. Sekoita välillä. Aikaa menee 5–8 minuuttia.
  4. Sekoita lopuksi hyvin ja lisää halutessasi sokeria. Sosetta voi tässä vaiheessa myös maustaa esimerkiksi kanelilla. 
  5. Laita sose rasioihin, jäähdytä ja pakasta. Suosi mahdollisimman matalia rasioita, joissa sose sulaa nopeasti. Pieniin rasioihin pakastaminen takaa myös sen, että sose kuluu kerralla eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.
  6. Sose on parhaimmillaan hiukan kohmeisena, mutta maistuu myös täysin sulaneena. Erityisen maistuvaa tämä omenasose on mannapuurossa ja pannarin päällä.

Vinkki – kuivata omenankuoret:

  • Omenoista jää sosetta tehdessä melkoinen kasa omenankuoria. Ne voi toki syödä saman tien sellaisenaan, mutta vieläkin parempaa tulee kun kuoret kuivattaa 100-asteisessa uunissa rapeiksi.
  • Halutessasi kuorista voi tehdä omenasokeria: jauha jäähtyneet kuoret monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sokeria, kanelia, kardemummaa ja vaikkapa inkivääriä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.

Pastan kastikkeessa yllättää jugurtin, parmesaanin ja tahinin liitto. Hunaja karamellisoi porkkanat ihaniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-porkkanapasta

Ainekset

300
g
spagettia
1
l
herneitä
1
l
vettä
2
tl
suolaa
Kastike
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
kreikkalaista jugurttia
1
dl
tahinia
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
kuumaa vettä
Karamellisoidut porkkanat
4
porkkanaa
½
purjo
1
sitruunan mehu
1
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolatussa vedessä 6 minuuttia. Riivi herneet palkojensa sisältä pastan joukkoon. Keitä 2 minuuttia. Ota talteen 2 dl pastan keitinvettä ja siivilöi pasta.
  2. Tee kastike ja paista porkkanat pastan kypsyessä. Raasta juusto. Yhdistä kulhossa jugurtti, parmesaaniraaste ja tahini. Hienonna joukkoon persilja ja lisää mausteet.
  3. Leikkaa porkkanat ohuksi paloiksi ja viipaloi huuhdeltu purjo. Purista sitruunan mehu. Kuumenna öljy pannulla ja paista porkkanoita ja purjoa 5 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja sitruunamehulla.
  4. Ohenna kastiketta noin desilitralla pastan keitinvettä. Sekoita kastike pastan joukkoon.
  5. Jaa pasta ja porkkanat halutessasi 8 muffinivuokaan ja kuumenna 180 asteissa uunissa 10 minuuttia. Voit myös tarjoilla annokset lautasilta ja lisätä päälle paistettuja porkkanoita.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.

Puuroriisin, lämminsavulohen ja tillin yhdistelmä on vastustamaton. Laatikon voi kätevästi valmistaa myös ylijääneestä riisistä ja melkein mistä tahansa kalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-riisilaatikko

Ainekset

2
dl
puuroriisiä (+keittämiseen vettä ja suolaa)
300
g
lämminsavulohta
1–2
dl
silputtua tilliä
4
dl
kuohukermaa
2
kananmunaa
½
tl
suolaa
Päälle
1–2
rkl
korppujauhoja
4
rkl
voita (+1 rkl vuoan voiteluun)

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisi ja keitä lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Voitele uunivuoka ja lisää vuokaan riisi, hienonnettu lämminsavulohi ja tilli. Sekoita ainekset keskenään.
  4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Kaada muna-kerma-seos vuokaan ja sekoita tasaiseksi. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
  5. Kypsennä ruokaa uunissa noin 50–60 minuuttia kunnes muna-kermaseos on kokonaan hyytynyt.
  6. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

  • Puuroriisin tilalla voi käyttää risottoriisiä. Laatikko onnistuu myös pitkäjyväisestä riisistä tai vaikkapa ohrasta. Laatikon voi valmistaa myös ylijääneestä riisistä.
  • Lämminsavulohen tilalla voi käyttää kylmäsavustettua tai säilykelohta. Myös uunilohen jämät sopivat laatikkoon.
  • Makua voi syventää laittamalla joukkoon valko- tai sitruunapippuria.
  • Kuohukerman voi korvata ruokakermalla, maidolla ja kalaliemellä.
  • Riisi-kala-seoksen joukkoon voi pilkkoa myös muutaman keitetyn kananmunan.
  • Ylijääneestä lohilaatikosta ja valmiista voitaikinasta voi helposti valmistaa kalapasteijoita.

Kommentit (0)