Teksti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Tätä Texmex-lasagnea on turha yrittää vastustaa. 

Yhdysvalloissa opiskellut Pauliina Pope meni vuonna 2000 naimisiin amerikkalaisen Daniel Popen kanssa. Pari asuu Mainessa kolmen tyttärensä kanssa. Näin Pauliina kertoo perheen ruokatavoista:

”Amerikkalaiset eivät laita ruokaa arkena ja syö yhdessä yhtä usein kuin me suomalaiset. Pitkät työpäivät ja lasten harrastukset vievät ajan. Meillä kokataan italialaista, meksikolaista tai kiinalaista ja tietysti Suomi-herkkuja: lättyjä, riisipuuroa ja makaronilaatikkoa. 

Suomen-matkoilta tuomme tuliaisiksi ruisleipää, tyrnihilloa ja karkkia. Täältä kannamme Suomeen vaahterasiirappia ja suklaahippuja.

Kaipaan Suomesta myös hyviä eineksiä. Täällä on paljon rankasti prosessoituja tölkki- ja pakasteannoksia, mutta ainoa valmisruoka, jota ostan, on amerikkalainen macaroni and cheese. Se on makaronilaatikon ohella lasten lempiruokaa.

Lapsemme ostavat koulusta lounaan  kolmella dollarilla kerran viikossa, muulloin he tuovat eväät kotoa. Koululounaan terveellisyyteen on alettu kiinnittää huomiota. Meidän koulussamme viljatuotteet ovat kokojyvää, juusto vähärasvaista ja hedelmät paikallisia. Koulun kasvihuoneessa lapset viljelevät vihanneksia ja opettelevat sitten laittamaan sadosta ruokaa.

Yksi perheemme lempiruuista on herkullinen Texmex-lasagne.” 

Vaikeustaso
Helppo

Texmex-lasagne

Ainekset

1
tl
öljyä
1-2
silputtua sipulia
2
kynttä murskattua valkosipulia
pala
paprikaa, pieneksi silputtuna
500
g
jauhelihaa (kanaa, kalkkunaa tai nautaa)
1-2
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
kuivattua oreganoa
ripaus
jauhettua korianteria
suolaa maun mukaan
chiliä tai cayennepippuria maun mukaan
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
tlk (à 350 g)
mustapapuja tai muita meksikolaistyylisiä papuja
1
ps (200 g)
pakastemaissia
6-8
vehnätortillaa
200
g
raastettua cheddarjuustoa
Lisäksi
korianteria
ranskankermaa
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. 
  2. Lisää mausteet, tomaatti­murska ja valutetut pavut. Hauduta ilman kantta noin 15 minuuttia. Lisää maissit. 
  3. Rasvaa pyöreä, korkea-reunainen uunivuoka ja laita vuokaan leivinpaperi. Myös irtopohjavuoka käy.
  4. Laita yksi tortillalettunen pohjalle ja levitä täytettä päälle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta. 
  5. Täytä vuoka näin. Ripottele päällimmäisen tortillaletun päälle vain juustoraastetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20–30 minuuttia.
  7. Voit tehdä täytteen etukäteen ja koota paistoksen pikaisesti ennen uuniin laittoa.
  8. Halutessasi ripottele annosten päälle silputtua tuoretta korianteria ja lisää ranskankermaa tai chilikastiketta maun mukaan.

Vinkki! Pikaversio syntyy korvaamalla sipuli, valkosipuli, paprika ja tölkki tomaatteja purkillisella salsaa. Kasvissyöjät voivat vaihtaa lihan kolmanteen tölkkiin papuja. 

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.
Fajitaksissa parasta on se, että jokainen voi tehdä täytteestä juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Arkiruuan ei tarvitse olla konstikasta: purkki säilykepapuja, grillattua broileria ja tortillalättyjä. Ja maistuu kaikille!

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanafajitakset

Ainekset

1
sipuli
2
punaista suippopaprikaa tai tavallista paprikaa
2
tl
rypsiöljyä
2
prk (à 400 g)
keitettyjä papuja tomaattikastikkeessa
1
tl
chilijauhetta
½
kasvisliemikuutio
mustapippuria myllystä
noin 200
g
kypsää broilerinlihaa
muutama
korianterinoksa
Tarjoiluun
tortillalättyjä, ranskankermaa, vihreää salaattia

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi paprikat. Kuullota sipulia pannulla öljyssä muutama minuutti.
  2. Lisää pavut kastikkeineen sekä paprika pannulle. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Mausta chilillä ja mustapippurilla. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Suikaloi broileri ja lisää se kastikkeeseen korianterin kanssa.
  4. Tarjoile kastike tortillalättyjen, ranskankerman ja vihreän salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa. 

Harri Junttila oli vuonna 2014 adoptiomatkalla Keniassa. Hän kokkasi siellä vaimolleen Sadulle, pojalleen Lennille, 4, sekä uudelle tulokkaalle Aatokselle, 2. Näin hän kertoi tuolloin:

"Olen ihastunut Keniassa isolehtisiin kasveihin, kuten terereen, pinaattiin, ja sukuma-wikiin eli...

Vaikeustaso
Helppo

Äyriäis-lehtikaalipannu

Ainekset

400
g
äyriäisiä (pakaste)
400
g
lehtikaalia eli sukuma-wikiä
50
g
pinaattia
1
iso sipuli
1
pienehkö kesäkurpitsa
1
fenkoli
150
g
papuja
Maustekastike
3
cm
pala inkivääriä
3-4
valkosipulinkynttä
1
chili
1
ruukku
korianteria
1
limetti
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
loraus
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Sulata äyriäiset.
  2. Valmista maustekastike. Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili hienoksi. Silppua korianteri.
  3. Purista limetistä mehu ja yhdistä muut mauste­kastikkeen ainekset paitsi kolmasosa valkosipulista.
  4. Sekoita maustekastike sulaneiden äyriäisten sekaan. Anna maustua noin tunti jääkaapissa.
  5. Pese vihannekset. Lehtikaalista voi ottaa veitsellä kovan ruodon pois ja joko leikata tai repiä kaalin isoiksi paloiksi. Riivi pinaatti.
  6. Kuori ja silppua sipuli. Paloittele kesäkurpitsa ja fenkoli, pätki pavut. Ruskista sipulia ja fenkolia kuumalla, öljyttömällä pannulla. Varo polttamasta. Lisää oliiviöljyä ja alenna lämpötilaa. Lisää kesäkurpitsa ja pavut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  7. Kun kasvikset alkavat olla kypsiä, lisää lehtikaali ja pinaatti ja loput valkosipulista. Pyöräytä sekaisin. Lisää tarvittaessa nesteeksi vettä. Laita kansi pannun päälle ja anna hautua, kunnes lehtikaali ja pinaatti ovat kutistuneet ja kypsyneet. Tarkista maku.
  8. Lisää äyriäiset marinadei­neen ja kuumenna ne. Sekoita.
  9. Tarjoile. Ruuan lisäkkeenä voi tarjota couscousia tai riisiä.

Kommentit (0)

Resepti ja teksti Jenni Rinkinen Kuva Istockphoto

Itse tehty omenasose kruunaa talven pannari-illat ja aamupuurot. Tässä helppo ja takuulla maukas resepti.

90-vuotias vaarini sen opetti: paras ja helpoin omenasose valmistuu mikrossa. Sokeria mikrosose ei välttämättä kaipaa lainkaan, sillä pakastaminen takaa säilyvyyden. 

Tässä soseessa ainoa vaiva on omenoiden kuoriminen. Mutta se kannattaa: sose on sellaisenaan valmis pieniin...

Vaikeustaso
Helppo

Omenasose

Työvaiheet

  1. Kuori omenat ja lohko ne mikron kestävään astiaan. Laita päälle kupu, jos astiassa ei ole mikroon sopivaa kantta.
  2. Kypsennä täydellä teholla niin kauan kunnes omenat ovat täysin soseena. Sekoita välillä. Aikaa menee 5–8 minuuttia.
  3. Sekoita lopuksi hyvin ja lisää halutessasi sokeria. Itse laitan noin ruokalusikallisen parin kilon omenasatsiin. 
  4. Laita sose rasioihin, jäähdytä ja pakasta. Suosi mahdollisimman matalia rasioita, joissa sose sulaa nopeasti. Pieniin rasioihin pakastaminen takaa sen, että sose kuluu kerralla eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.
  5. Sose on parhaimmillaan hiukan kohmeisena, mutta maistuu myös täysin sulaneena. Erityisen maistuvaa tämä omenasose on mannapuurossa ja pannarin päällä.

Vinkki – kuivata omenankuoret:

Omenoista jää sosetta tehdessä melkoinen kasa omenankuoria. Ne voi toki syödä saman tien sellaisenaan, mutta vieläkin parempaa tulee kun kuoret kuivattaa 100-asteisessa uunissa rapeiksi.

Halutessasi kuorista voi tehdä omenasokeria: jauha jäähtyneet kuoret monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sokeria, kanelia, kardemummaa ja vaikkapa inkivääriä.

Kommentit (0)

Resepti Kodin Kuvalehti Kuva Pia Inberg
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.
Vartissa valmistuva lohipasta on arjen pelastaja.

Varoitus! Tähän lohipastaan jää helposti koukkuun.

Lohipasta on arjen suosikkiruokien klassikko. Tässä versiossa käytetään gluteenitonta spagettia ja ainekset pilkotaan suoraan pannulle.

Syömään pääsee heti, kun pasta on kiehunut.

 

...

Vaikeustaso
Helppo

Lohipasta

Työvaiheet

  1. Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolattuun veteen.
  2. Kuullota pannulla punasipulia, pilko joukkoon kylmäsavulohi ja kypsennä pari minuuttia.
  3. Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Anna kastikkeen tekeytyä pannulla sen aikaa, että tuorejuusto sulaa.
  4. Viimeistele maku juuri puristetulla sitruunamehulla ja tuoreella tillillä, jota voit hienontaa joukkoon vaikka koko ruukullisen.
  5. Lopuksi pasta kaadetaan kastikkeen päälle ja koko komeus sekoitetaan.

Kommentit (0)