Teksti Kiia Renko Kuva Sami Repo

Tätä Texmex-lasagnea on turha yrittää vastustaa. 

Yhdysvalloissa opiskellut Pauliina Pope meni vuonna 2000 naimisiin amerikkalaisen Daniel Popen kanssa. Pari asuu Mainessa kolmen tyttärensä kanssa. Näin Pauliina kertoo perheen ruokatavoista:

”Amerikkalaiset eivät laita ruokaa arkena ja syö yhdessä yhtä usein kuin me suomalaiset. Pitkät työpäivät ja lasten harrastukset vievät ajan. Meillä kokataan italialaista, meksikolaista tai kiinalaista ja tietysti Suomi-herkkuja: lättyjä, riisipuuroa ja makaronilaatikkoa. 

Suomen-matkoilta tuomme tuliaisiksi ruisleipää, tyrnihilloa ja karkkia. Täältä kannamme Suomeen vaahterasiirappia ja suklaahippuja.

Kaipaan Suomesta myös hyviä eineksiä. Täällä on paljon rankasti prosessoituja tölkki- ja pakasteannoksia, mutta ainoa valmisruoka, jota ostan, on amerikkalainen macaroni and cheese. Se on makaronilaatikon ohella lasten lempiruokaa.

Lapsemme ostavat koulusta lounaan  kolmella dollarilla kerran viikossa, muulloin he tuovat eväät kotoa. Koululounaan terveellisyyteen on alettu kiinnittää huomiota. Meidän koulussamme viljatuotteet ovat kokojyvää, juusto vähärasvaista ja hedelmät paikallisia. Koulun kasvihuoneessa lapset viljelevät vihanneksia ja opettelevat sitten laittamaan sadosta ruokaa.

Yksi perheemme lempiruuista on herkullinen Texmex-lasagne.” 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Texmex-lasagne

Ainekset

1
tl
öljyä
1-2
silputtua sipulia
2
kynttä murskattua valkosipulia
pala
paprikaa, pieneksi silputtuna
500
g
jauhelihaa (kanaa, kalkkunaa tai nautaa)
1-2
tl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
kuivattua oreganoa
ripaus
jauhettua korianteria
suolaa maun mukaan
chiliä tai cayennepippuria maun mukaan
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
tlk (à 350 g)
mustapapuja tai muita meksikolaistyylisiä papuja
1
ps (200 g)
pakastemaissia
6-8
vehnätortillaa
200
g
raastettua cheddarjuustoa
Lisäksi
korianteria
ranskankermaa
chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. 
  2. Lisää mausteet, tomaatti­murska ja valutetut pavut. Hauduta ilman kantta noin 15 minuuttia. Lisää maissit. 
  3. Rasvaa pyöreä, korkea-reunainen uunivuoka ja laita vuokaan leivinpaperi. Myös irtopohjavuoka käy.
  4. Laita yksi tortillalettunen pohjalle ja levitä täytettä päälle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta. 
  5. Täytä vuoka näin. Ripottele päällimmäisen tortillaletun päälle vain juustoraastetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20–30 minuuttia.
  7. Voit tehdä täytteen etukäteen ja koota paistoksen pikaisesti ennen uuniin laittoa.
  8. Halutessasi ripottele annosten päälle silputtua tuoretta korianteria ja lisää ranskankermaa tai chilikastiketta maun mukaan.

Vinkki! Pikaversio syntyy korvaamalla sipuli, valkosipuli, paprika ja tölkki tomaatteja purkillisella salsaa. Kasvissyöjät voivat vaihtaa lihan kolmanteen tölkkiin papuja. 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.
Kasvisveneistä saat syysiltojen muhkeimmat tarjottavat.

Kuoressa koko ateria! Täytettyjä paprikoita ei kannata hylätä 1980-luvulle. Nyt ruoka valmistetaan suippopaprikoista ja täytteessä maistuvat pavut ja pekoni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt pekonipaprikat

Ainekset

4
suippopaprikaa
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (120 g)
broileripekonia
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
juustokuminaa
½
tl
cayennenpippuria
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
3
dl
kiehautettua vettä
1
prk (285/170 g)
kidneypapuja
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ps (à 150 g)
cheddarjuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi pekoni.
  2. Levitä pekonit kylmän paistokasarin pohjalle. Kuumenna, kunnes rasva irtoaa. Lisää savupaprikajauhe, juustokumina ja cayennenpippuri. Kiehauta. Lisää sipulit, riisi ja tilkka öljyä. Kuullota, kunnes riisi on läpikuultavaa.
  3. Kaada pannulle kiehautettu vesi. Hauduta riisiä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes se on lähes kypsää.
  4. Valuta ja huuhdo pavut. Kumoa ne riisin joukkoon ja kiehauta. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  5. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin, että myös kanta leikkautuu keskeltä kahtia. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Säästä kannat, sillä ne pitävät paprikat kasassa ja näyttävät kauniilta paahtuneina.
  6. Nostele paprikaveneet leivinpaperin päälle pellille vieri viereen, jotta ne pysyvät pystyssä toisiaan vasten.
  7. Jaa täyte paprikoiden sisälle. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.

Pastan kastikkeessa yllättää jugurtin, parmesaanin ja tahinin liitto. Hunaja karamellisoi porkkanat ihaniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-porkkanapasta

Ainekset

300
g
spagettia
1
l
herneitä
1
l
vettä
2
tl
suolaa
Kastike
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
kreikkalaista jugurttia
1
dl
tahinia
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
kuumaa vettä
Karamellisoidut porkkanat
4
porkkanaa
½
purjo
1
sitruunan mehu
1
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolatussa vedessä 6 minuuttia. Riivi herneet palkojensa sisältä pastan joukkoon. Keitä 2 minuuttia. Ota talteen 2 dl pastan keitinvettä ja siivilöi pasta.
  2. Tee kastike ja paista porkkanat pastan kypsyessä. Raasta juusto. Yhdistä kulhossa jugurtti, parmesaaniraaste ja tahini. Hienonna joukkoon persilja ja lisää mausteet.
  3. Leikkaa porkkanat ohuksi paloiksi ja viipaloi huuhdeltu purjo. Purista sitruunan mehu. Kuumenna öljy pannulla ja paista porkkanoita ja purjoa 5 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja sitruunamehulla.
  4. Ohenna kastiketta noin desilitralla pastan keitinvettä. Sekoita kastike pastan joukkoon.
  5. Jaa pasta ja porkkanat halutessasi 8 muffinivuokaan ja kuumenna 180 asteissa uunissa 10 minuuttia. Voit myös tarjoilla annokset lautasilta ja lisätä päälle paistettuja porkkanoita.

Kommentit (0)