Resepti Kiia Renko ja Tiina Valkonen Kuva Pia Ingberg

Kanelilla maustetut lampaankäävät, marinoitu punasipuli ja itse valmistettu kastike tekevät hampurilaisesta suussa sulavan herkun. 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kastikkeen ja sipulien marinointi 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Lampaankääpäburgeri

Ainekset

4
isoa tomaattia
2
erilaista, rapeaa salaattia
1
ciabatta tai muu pitkulainen ja litteä leipä
500–600
g
lampaankääpää
voita ja öljyä paistamiseen
ripaus suolaa ja kanelia
300–400
g
vuohenjuustoa
Marinoitu punasipuli
2
punasipulia
1
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
sokeria
ripaus suolaa
Hampurilaiskastike
1
dl
turkkilaista jogurttia
1
dl
sinappista kurkkusalaattia
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista kastike ja marinoidut sipulit jo edellisenä päivänä.
  2. Sekoita hampurilaiskastikkeen aineet ja anna sen maustua yön yli jääkaapissa. 
  3. Kuori punasipulit ja leikkaa renkaiksi. Sekoita renkaiden joukkoon etikka, sokeri ja suola. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa.
  4. Viipaloi tomaatit ja revi salaatti pienemmäksi. Puhdista sienet ja leikkaa sienen lakkiosa litteiksi pihveiksi.
  5. Kuumenna pannulla voita ja öljyä ja paista pihvit kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja kanelilla.
  6. Leikkaa juusto ohuehkoiksi viipaleiksi ja paista kuumalla pannulla öljytilkassa nopeasti kullanruskeiksi.
  7. Leikkaa leipä hampurilaisen kokoisiksi viipaleiksi, halkaise ja paahda kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin.
  8. Kokoa hampurilainen ja tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Kun leivot itse, saat pinnalta rapeat, sisältä pehmeät purilaissämpylät.
Kun leivot itse, saat pinnalta rapeat, sisältä pehmeät purilaissämpylät.

Syksyn paras purilainen maistuu artisokalta ja avokadolta.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
15 min + 2 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegeburgerit

Ainekset

Minisämpylät
1 ½
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
1
muna
½
rkl
hunajaa
2
rkl
sulatettua voita (tai öljyä)
1
tl
suolaa
4 ½-5
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
1
rkl
vettä
Päälle
unikonsiemeniä
Fetakastike
200
g
fetajuustoa
100
g
turkkilaista jugurttia
2-3
rkl
raastettua parmesaania
1
dl
tuoretta korianteria
1
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
sitruunankuoriraastetta
Hampurilaisen täytteet
2
punasipulia
2
avokadoa
1
rkl
sitruunan mehua
10
artisokkapihviä
fetakastiketta
babypinaattia
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi 42 asteeseen eli hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Sekoita hiiva puoleen desilitraan vehnäjauhoja. Sekoita seos nesteeseen, kunnes hiiva liukenee.
  2. Vatkaa puuhaarukalla joukkoon hunaja, muna ja rasva. Lisää loput jauhot muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä.
  3. Kohota taikinaa kulhossa lämpimässä paikassa liinan alla 1 ½ tuntia. Leivo jauhotetulla pöydällä taikina tangoksi. Jaa tanko kymmeneen osaan.
  4. Pyörittele palat pulliksi, nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota pullia liinan alla puoli tuntia.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät muna-vesiseoksella. Ripota pinnalle unikonsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 10-12 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä. Jäähdytä sämpylät kokonaan ennen täyttöä.
  6. Tee fetakastike. Aja kaikki ainekset sauvasekoittimella sileäksi. Säilytä jääkaapissa.
  7. Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kuori avokadot ja leikkaa viipaleiksi, purista sitruunan mehua päälle tummumisen estämiseksi.
  8. Kokoa purilaiset. Leikkaa sämpylät halki. Levitä pohjalle fetakastiketta ja muutama babypinaatin lehti. Laita purilaiseen artisokkapihvi ja sen päälle tuoretta korianteria, avokadoa ja sipulirenkaita.
  9. Laita kansi päälle. Sulje purilainen grillitikulla tai veitsellä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Kesällä paras hampurilaisbaari on oman pihan perällä.

Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pekoni-gorgonzolahampurilainen

Ainekset

6
hampurilaissämpylää
1
annos
pekonimajoneesia
1
annos
balsamicosipuleita
2
pihvitomaattia
6
salaatinlehteä
Pihvit
600
g
naudan jauhelihaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta
200
g
gorgonzolajuustoa (tai muuta sinihomejuustoa)

Työvaiheet

  1. Valmista sämpylät, majoneesi ja sipulit. Viipaloi tomaatit. Huuhdo ja valuta tai linkoa salaatinlehdet.
  2. Sekoita jauhelihaan suola ja mustapippuri. Muotoile massasta kuusi pihviä. Leikkaa juustosta kuusi viipaletta.
  3. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Kun olet kääntänyt pihvit, nosta niiden päälle viipaleet gorgonzolajuustoa ja kypsennä toinen puoli. Nosta sämpylät paahtumaan pariksi minuutiksi grillin ylätasolle.
  4. Kokoa hampurilaiset: Laita sämpylän pohjalle salaatinlehti ja muutama tomaattiviipale. Nosta pihvi juustoineen päälle ja annostele pihville balsamicosipulia ja pekonimajoneesia. Nosta kansi paikoilleen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen

Tomaatti-yrttisalsa ja avokadopesto mehevöittävät välimerellisen kanaburgerin.

Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Avokadopesto-kanahampurilainen

Ainekset

1
annos
avokadopestoa
1
annos
paahdettua tomaatti-yrttisalsaa
1
ruukku
rucolaa
2
palloa (250 g)
mozzarellaa
Kanafileet
6
ohutta kanafileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Valmista sämpylät, avokadopesto ja tomaatti-yrttisalsa. Huuhdo rucolanlehdet. Viipaloi tai revi mozzarellapallot.
  2. Grillaa kanafileitä noin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Kun olet kääntänyt fileet, suolaa ja pippuroi niiden pinta. Tarkista kypsyys. Nosta sämpylät paahtumaan grillin ylätasolle muutamaksi minuutiksi.
  3. Kokoa hampurilaiset: Laita sämpylän pohjalle avokadopestoa ja kanafilee. Lisää sen päälle mozzarellajuustoa, tomaatti-yrttisalsaa ja rucolanlehtiä. Laita halutessasi myös kanteen hieman avokadopestoa, niin se liimaa kannen paikoilleen.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Jukka Rapo

Pitaleipien sisään sujahtaa grillattuja munakoisoviipaleita ja tsatsikia.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lammasburgerit

Ainekset

6
pitaleipää
Lammaspihvit
400
g
lampaan jauhelihaa
1
muna
1–2
valkosipulinkynttä
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
fariinisokeria
1
tl
juustokuminaa
ripaus chiliä
1–2
tl
suolaa
Lisäksi
2
pihvitomaattia
300
g
vuohenjuustoa
100
g
tuorejuustoa leipien voiteluun
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Yhdistä lammaspihvien ainekset. Muotoile pihvejä ja paista ne grillissä tai paistinpannulla.
  2. Viipaloi tomaatit ja vuohenjuusto. Jos haluat, voit paistaa vuohenjuustoviipaleita hetken pannulla.
  3. Halkaise pitaleivät ja levitä väliin tuorejuustoa.
  4. Täytä pitaleivät lammaspihveillä, salaatilla, tomaatilla, vuohenjuustolla ja munakoisolla. Laita kastikkeeksi munakoisojen kastiketta tai tsatsikia.

Vinkki! Voit tehdä pitaleivät myös itse.

Kommentit (0)