Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Edulliset maksaruuat ovat talven hitti! Ja näitä rapeita, sipulein kuorrutettuja jauhemaksapihvejä lapsetkaan eivät voi vastustaa.
Edulliset maksaruuat ovat talven hitti! Ja näitä rapeita, sipulein kuorrutettuja jauhemaksapihvejä lapsetkaan eivät voi vastustaa.

Jauhemaksapihvit ovat helppo ruoka. Käytä miedolta maistuvaa naudan maksaa ja valele valmiit pihvit vielä voisulalla. Ja muista! Maksapihvit voi myös pakastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauhemaksapihvit

Ainekset

300
g
jauhoisia perunoita
1
sipuli
300
g
naudan maksaa jauhettuna
1
kananmuna
tl
suolaa
1
tl
meiramia
ripaus
valko- tai mustapippuria
voita paistamiseen
Lisäksi
4
sipulia
voita
ripaus suolaa ja mustapippuria
puolukoita

Työvaiheet

  1. Kuori perunat ja sipuli. Raasta raastimen karkealla terällä. Sekoita kaikki aineet kulhossa pihvimassaksi.
  2. Kuumenna voita pannulla. Muotoile löysästä massasta vedellä kostutetuin käsin litteitä pihvejä suoraan pannulle. Voit nostella niitä pannulle myös pikkukauhalla. Paista pihvit miedolla lämmöllä molemmin puolin kypsiksi.
  3. Kuori lisäkesipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Paista keskilämmöllä voissa pannulla pehmeiksi ja vaaleanruskeiksi. Mausta. suolalla ja pippurilla.
  4. Nosta paistetut sipulirenkaat jauhemaksapihvien päälle. Tarjoa pihvit perunamuusin ja puolukoiden kanssa.

Vinkki! Voit korvata perunan esimerkiksi lantulla ja omenaraasteella tai bataatilla. Voit vaihtaa 100 g maksaa samaan määrään jauhelihaa.

Kommentit (1)

pekka56

Hei Te kotikokit, nytpä asiaa maksapihveistä;

Jauhettua naudan maksaa n. 300-400g, kaksi kananmunaa, suolaa-pippuria ja loraus kermaa -n.1dl-

Sotketaan ja voita pannulle, kunhan kihinä loppuu, kuin räiskäleitä paistaisit. Pitsireunuksella.

Vot kun on kohillaan, mausteet toki tarkistamme. Niin ja se sipuli?

Sipulirenkaat kuulotetaan voissa ja jos on tilkka valkkaria, eikun pannulle. Tuoksu huumaa.

Pihvien päälle sipulit, namnam. Ehkäpä ei riisiä kaveriksi, vaan....

Helppo, nopea ja edullinen ja Varsinkin loistavaa..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.

Pähkinäinen ja hedelmäinen täyte tekee possunfileestä ihanan mehevää. Tämä lihaherkku valmistuu tunnissa, joten se sopii kiireisemmänkin joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty possunfilee

Ainekset

1
kg
possun ulkofileetä
tl
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
iso omena
100
g
kuivattuja aprikooseja
dl
pähkinärouhetta
2
dl
leivänmuruja
50
g
voita
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
1
dl
salvianlehtiä
Marinadi
½
dl
(muscovado)siirappia
2
rkl
soijakastiketta
Aprikoosikastike
2
dl
lihalientä
50
g
kuivattuja aprikooseja
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön.
  2. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi omena. Hienonna aprikoosit.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla pehmeiksi. Lisää omenakuutiot pannulle. Paista vielä muutama minuutti. Anna paistoksen jäähtyä.
  4. Sekoita joukkoon aprikoosit, pähkinärouhe, leivänmurut, pehmeä voi, soija, suola ja mustapippuri.
  5. Leikkaa filee levyksi. Viillä veitsellä pitkä viilto vaakatasossa fileen päästä päähän mutta jätä pitkä sivu kiinteäksi. Tee viilto niin, että se avaa 1/3 fileen paksuudesta. Käännä leikattu osa auki. Leikkaa vastaava viilto vastakkaiseen suuntaan ja jätä filee toisestakin pitkästä sivusta kiinni. Käännä leikattu osa auki levyksi.
  6. Nuiji levyä ohuemmaksi lihanuijalla kahden leivinpaperin välissä. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Levitä täyte levylle. Revi mausteeksi salvianlehtiä.
  7. Rullaa levy kuin kääretorttu. Sido fileerulla paistoa kestävällä puuvillanarulla.
  8. Nosta fileerulla uunivuokaan. Aseta lihalämpömittarin anturi keskelle rullaa.
  9. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sivele rullan pinta marinadilla.
  10. Kypsennä rullaa 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 15 minuuttia, kunnes lihalämpömittari näyttää 75 astetta. Valele lihaa marinadilla paiston aikana.
  11. Valmista sillä välin aprikoosikastike. Mittaa kattilaan lihaliemi ja hienonnetut aprikoosit. Keitä kymmenen minuuttia, kunnes aprikoosit pehmenevät. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  12. Lisää joukkoon kerma sekä mausteet. Kiehauta uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!

Mehevän kakun salaisuus on kokonaisina keitetyissä mandariineissa ja mantelijauhossa. Raikkaan maun viimeistelee sitruunasiirappi. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten tämän herkun voi tehdä jääkaappiin odottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mandariinikakku

Ainekset

2
(luomu)mandariinia
1
(luomu)sitruuna
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
150
g
manteleita (eli noin 3 dl mantelijauhoa)
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
4
rkl
(ruokokide)sokeria

Työvaiheet

  1. Pese mandariinit ja sitruuna juuresharjalla. Laita mandariinit kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi noin 20 minuutin ajan. Soseuta mandariinit ja anna soseen jäähtyä.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Hienonna mantelit monitoimikoneessa tasaiseksi jauhoksi.
  4. Raasta kulhoon sitruunan kuori. Riko kananmunat sitruunankuoren joukkoon. Lisää sokeri ja vaahdota kuohkeaksi. Kiepauta taikinan joukkoon mandariinisose.
  5. Sekoita leivinjauhe ja suola mantelijauhon sekaan. Lisää jauhot sokeri-munavaahtoon ja sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi, jotta vaahto ei tasaannu.
  6. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan.
  7. Paista kakkua uunin alatasolla noin 35–40 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos kakun pinta uhkaa tummua, peitä se leivinpaperilla.
  8. Kakun paistuessa, purista sitruunamehu pieneen kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Anna kiehua muutama minuutti, jotta seoksesta tulee siirappimaista.
  9. Pistele kypsän lämpimän kakun pintaan reikiä ja valuta sisään sitruunasiirappi.
  10. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta.
  11. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, ja se säilyy jääkaapissa useita päiviä.
  12. Koristele kakku tomusokerilla ja tarjoa kermavaahdon tai paksun turkkilaisen jugurtin kera.

Kommentit (8)

Kotileipuri

Mikä on paras vuoan koko? Yksinkertaista olisi kai käyttää valmista mantelijauhoa?

Vierailija

Siis mandariineja ei kuorita?

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei!
Mandariineja ei kuorita vaan ne keitetään kokonaisia.
Kuvan kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuokaan. Ja toki, kakun voi tehdä valmiista mantelijauhosta. Kakussa on käytetty itse jauhettua mantelia, jotta sain jauhosta hieman karkeampaa.
Terveisin
Jenni KK:sta

Vierailija

Ja sitrukset siis soseutetaan kuorineen eli kokonaan?

H-K

Tämän minäkin haluaisin tietää että kuorineenko nämä mandariinit soseutetaan?

Vierailija

Vaikuttaa tuo taikina mielenkiintoiselta. Olisi vielä kivaa, kun kerrottaisiin, miten paljon sokeria siihen sitruunasiirappiin tulee?

Vierailija

Itse ensiyrittämällä soseutin kuorineen. Oli niin kitkerän makuista, että meni roskikseen. Toisella yrittämällä keitin kuorineen ja kuorittuna soseutin.

H-K

Tein kakun soseuttamalla kuorineen ja hyvää tuli =) Sitruunasiirappiin laitoin yhden siirapin mehun ja 4 rkl ruokosokeria. Ensi kerralla laitan enemmän mehua, että saan enemmän siirappia.

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Resepti ja kuva Meri-Tuuli Väntsi
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.

Meri-Tuuli Väntsin superherkullisissa lihapullissa mausteita lisätään isolla mitalla ja korppujauhoilla on oma erityinen merkityksensä. Lihapullat kypsennetään miedossa lämpötilassa, jolloin ne pysyvät mehevinä eikä pullista irtoa harmaata möhnää. 

Reseptistä tulee lihapullia kahteen ruokaan, joten paista puolet uunipellillä ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Voit myös tehdä lihapullat ilman mausteita, jotka on listattu reseptissä erikseen.

Lue myös Meri-Tuulin vinkit lihapullien onnistumiseen:

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Intialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Ainekset

Lihapullataikina
1
kg
karitsan jauhelihaa
2
sipulia
2
viipaletta kuivaa leipää (tai 1½ dl korppujauhoja)
dl
maustamatonta jugurttia
4
valkosipulin kynttä
1
tl
suolaa
3
kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
Mausteseos
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
inkiväärijauhetta
2
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
kanelijauhetta
1
tl
kurkumajauhetta
½
tl
kardemummaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
Kastike
3
tölkkiä tomaattimurskaa
1
tölkki kikherneitä
rkl
curryjauhetta
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita leipäpalat veteen likoamaan. Jos käytät korppujauhoja, älä liota niitä, mutta lisää maustemassaan ½ dl enemmän nestettä.
  2. Hienonna sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota sipulit. Juuri ennen kuin sipulit ovat valmiit, lisää kaikki kuivat mausteet pannuun sipulien joukkoon. 
  3. Kaada sipulit ja mausteet öljyineen pannusta tehosekoittimeen. Lisää vedestä puristellut leipäpalat (tai korppujauho), jugurtti, valkosipulin kynnet ja suola. Jauha hienoksi. Lisää kananmunat ja sekoita nopeasti.
  4. Kaada maustemassa karitsan jauhelihan päälle ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaa kun teet tomaattikastikkeen. 
  5. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. 
  6. Kuumenna curryjauhetta korkeareunaisessa kasarissa 15 sekuntia tai kunnes se alkaa tuoksumaan ihanasti. Kaada perään tomaattimurskat ja valutetut kikherneet ja sekoita.
  7. Hauduta miedolla porinalla noin 20 minuuttia sekoitellen aina välillä. Mausta lopuksi suolalla ja kaada uunivuokaan.
  8. Muotoile jauhelihataikinasta kahden lusikan avulla palloja ja laske ne tomaattikastikkeeseen, paina kevyesti, jotta ne uppoavat puoleenväliin.
  9. Nosta vuoka uunin keskiosaan ja paahda pullia 20 minuuttia. Nosta sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä sisältä ja saaneet pintaan ruskeaa väriä. 
  10. Tarjoa riisin tai haluamasi lisukkeen kera. 

Vinkki!

Voit halutessasi maustaa tomaattikastiketta reippaammallakin kädellä tai vetää mutkia suoraksi ja käyttää esimerkiksi kaupan valmista tomaatti-pastakastiketta, mutta muista tällöin lämmittää kastike kiehuvaksi ennen vuokaan laittamista, jotta se kypsentää lihapullat nopeammin.

Kommentit (3)

Cocinero señor Ola

Eipä taida juurikaan hieno karitsanliha päästä oikeuksiinsa reseptissä olevilla maustemäärillä ja tuolla tomaattimoska määrällä? Ja sitten rypsiöljyllä paistaminen hävittää viimeisetkin karitsan makurippeet. No jokainen tekee makkarastaan mieleisensä.

Vierailija

Ymmärrän mitä ovat kg, dl ja tl, mutta mikä yksikkö on tölkki?
Useasti puhutaan maitotölkistä, jonka tilavuus on 0,5 - 1.75 litraa. Käytetäänkö tähän tomaattimurskaa siis puolestatoista litrasta viiteen litraan niinkuin oman maun mukaan?

Vierailija

Kyllä taas älyttömillä maustemäärillä pilataan ruoan maku