
Jos pitäisi valita Suomen rakastetuin leivonnainen, moni päätyisi mansikkakakkuun. Klassisen täytekakun reunat peitetään nyt vain kevyesti jos ollenkaan.
Gluteeniton mansikkakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
- Voitele ja korppujauhota noin 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka. Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta.
- Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–35 minuuttia.
- Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
- Sekoita sitruunamehu, vesi ja sokeri keskenään.
- Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta se sokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunankuoriraasteella.
- Puhdista, perkaa ja viipaloi täytteen mansikat.
- Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Kostuta se laimennetulla sitruunamehulla kevyesti.
- Levitä päälle puolet mansikkahillosta, kermavaahdosta ja mansikkaviipaleista.
- Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä samoin. Nosta päälle ylin kakkulevy. Kostuta se kevyesti ja anna vetäytyä jääkaapissa 2 tuntia.
- Vatkaa pinnalle tuleva kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto kakun päälle. Puhdista mansikat ja poista hatut halutessasi (kotimaiset mansikat voit huoletta käyttää hattuineen, jolloin saat kakulle hauskan ilmeen). Puolita ja leikkaa mansikat puolikkaiksi. Kasaa ne kakun päälle. Siivilöi pinnalle tomusokeria.
Vinkki! Mitä pienempi vuoka on halkaisijaltaan, sitä korkeamman kakkupohjan saat. Tämä kakkutaikina mahtuu juuri ja juuri halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan. Taikinan kuohkeudesta riippuen siitä saattaa hieman tulla ylikin, joten jätä leivinpaperiliepeet näkyviin vuoan reunan ja pohjan välistä, ja mahdollisesti yli tuleva taikina ei valu uunin pohjalle.