Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.

Onko parempaa piirakkaa kuin vanha kunnon peltilihis? Kun käytät tattarijauhoja, piirakasta tulee gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton peltilihis

Ainekset

Pohja
200
g
kylmää voita
dl
tattari + teff -jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
1
dl
puuroriisiä
keittämiseen 3 dl vettä ja 1 tl suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
¾
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi kypsää. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta seos timjamilla, tomaattipyreellä, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku ja anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä leivinpaperi leivonta-alustalle ja jauhota se reilusti gluteenittomalla jauhoseoksella. Kumoa päälle taikina ja taputtele se gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle, mutta jätä parin sentin kaistale reunoilta täyttämättä. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje sauma sormin ja viimeistele painelemalla päältä haarukalla. Jos haluat siistiä reunoja, leikkaa ylimääräiset taikinareunat taikinapyörällä pois, kauli ne levyksi ja ota muotilla pieniä kuvioita. Voitele piirakka munalla, kiinnitä päälle taikinakuviot ja voitele myös ne.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko aieosaluettelosta jäänyt sipuli?
Työvaiheessa kumminkin pyydetään hienontamaan sipuli ja valkosipuli.

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, raaka-ainelistasta oli todellakin pudonnut sipuli pois. Se on nyt lisätty ohjeeseen. Kiitos huomiosta! Terveisin Jenni KK:n toimituksesta

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.

Klassinen ranskalainen pekoni-juustopiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hieman jäähtyneenä.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t pohjan jähmettyminen ja 45 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton Quiche Lorraine

Ainekset

3
dl
gluteenitonta tummaa jauhoseosta (Jytte)
125
g
kylmää voita
1
keltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
100
g
gruyère-juustoa
3
munaa
1
valkuainen
150
g
ranskankermaa
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (170 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot ja paloiteltu voi monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää keltuainen ja vesitilkka koneen käydessä ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä jauhot ja voin käsin ja sekoittamalla joukkoon keltuaisen ja veden. 
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin.
  3. Taputtele taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin ja anna pohjan jähmettyä vuokaan tunnin ajan.
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta juusto. Vatkaa munat, ranskankerma, kuohukerma, juustoraaste, timjami ja mausteet vispilällä kulhossa keskenään.
  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Anna pekonien paahtua 10 minuuttia. Hienonna ne hieman jäähtyneinä.
  6. Levitä pekonit vuokaan taikinan päälle.
  7. Kaada päälle täyte. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Laske lämpö sitten 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  8. Irrota piirakka vuoasta hetken jäähtyneenä ja tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.

Karjalanpiirakoiden gluteeniton versio leivotaan tattarikuoriin. Pieni määrä gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta parantaa tattaritaikinan käsiteltävyyttä. Taikinakuorien muotoiluun ei tarvita pulikkaa.

Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t puuron keittäminen ja jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat riisipiirakat

Ainekset

Tattaritaikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenittomia tattarijauhoja (esim. Viljatuote)
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Puurotäyte
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa (tai pohjaanpalamatonta Kiehu-maitojuomaa)
1
tl
suolaa
50
g
voita
Voiteluun
50
g
voita sulatettuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin puurotäyte. Keitä riisiä kiehuvassa vedessä kannen alla noin 5 minuuttia. Kaada joukkoon maito, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia sekoitellen. Lisää suola ja voi. Jäähdytä.
  2. Valmista taikina. Mittaa vesi, suola ja jauhot kulhoon. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  3. Kumoa taikina tattarijauhoilla jauhotetulle pöydälle, leivo se pötköksi ja jaa 32 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteämmiksi. Peitä palat kelmulla kuivumisen estämiseksi.
  4. Jauhota pöytä reilusti tattarijauhoilla ja taputtele kuoret jauhojen päällä jauhotetuin sormin pyöreiksi levyiksi (Ø 8–10 cm). Hauras tattaritaikina muotoutuu parhaiten näin. Pinoa levyt ja ripottele tarvittaessa jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
  5. Sudi kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois.
  6. Nosta taikinakuoren päälle lusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti niin, että reunoilta jää vajaan sentin kaistale täyttämättä. Vedä piirakan reunat rypyille etusormilla. Nosta valmiit piirakat leivinpaperin päälle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  7. Sivele valmiit piirakat pinnaltaan voisulalla.

Vinkki! Jos olet tehnyt puuron etukäteen ja se tuntuu liian tanakalta täyttämiseen, lisää puuron joukkoon tilkka vettä, älä maitoa. Kylmä maito saa täytteen kuohumaan uunissa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Mansikkakakku tehdään nyt kahden moussen taktiikalla.
Mansikkakakku tehdään nyt kahden moussen taktiikalla.

Pakastemansikat pääsevät täytteeseen ja tuoreet mansikat koristeeksi. Tämä ohje on gluteeniton, mutta kakun voi tehdä myös tavallisista jauhoista.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min ja 1 vrk hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mansikka-suklaamoussekakku

Ainekset

3
munaa (M-koko)
1
dl
sokeria
¾
dl
gluteenitonta jauhoseosta
½
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
½
dl
kaakaojauhetta (tummaa)
½
tl
leivinjauhetta
Suklaamousse
3
liivatelehteä
150
g
tummaa suklaata
3
dl
vispikermaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kuumaa kahvia
Täytteiden väliin
½
ps (à 20 g)
kuivattuja mansikoita
30
g
tummaa suklaata
Mansikkamousse
4
liivatelehteä
1
prk (250 g)
mascarponejuustoa
2
dl
vispikermaa
250
g
mansikoita (pakaste)
½
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunamehua
Kostutus
3
rkl
kahvia
Koristelu
500
g
tuoreita mansikoita
½
ps (à 20 g)
kuivattuja mansikoita
20
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Pingota irtopohjaisen vuoan (ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat huolellisesti ja paperipohja kevyesti.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Levitä taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia.
  3. Irrota kakku vuoasta hetken jäähtyneenä. Pese vuoka, pingota pohjalle uusi leivinpaperi ja sivele reunat öljyllä. Leikkaa pohja kahteen kerrokseen ja nosta alapuoli takaisin vuokaan. Kostuta se parilla ruokalusikallisella kahvia.
  4. Valmista suklaatäyte. Upota liivatelehdet kylmään veteen. Sulata suklaa hetki kerrallaan mikrossa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon suklaa ja sokerit.
  5. Kuumenna kahvi kiehuvaksi, nosta levyltä ja liuota joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada suklaatäyte pohjan päälle vuokaan. Tee siihen kuoppia lusikalla ja jätä osa reunoista peittämättä, jotta mansikkamousse asettuu päälle aaltoilevasti.
  7. Murskaa kuivatut mansikat ja leikkaa suklaa lastuiksi. Ripottele ne suklaamoussen päälle. Nosta vuoka jääkaappiin.
  8. Valmista mansikkamousse. Sulata ja soseuta mansikat kulhossa. Upota liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone ja sokerit. Jatka vatkaamista, kunnes täyte on napakkaa mutta kuohkeaa. Sekoita joukkoon mansikkasose.
  9. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada seos moussen joukkoon ja sekoita.
  10. Kaada mansikkamousse suklaamoussen päälle. Asettele pinnalle kakkulevy. Kostuta tilkalla kahvia. Anna kakun hyytyä peitettynä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
  11. Irrota kakku vuoastaan ja siirrä vadille. Koristele kokonaisina viipaloiduilla mansikoilla, kuivatuilla mansikoilla ja suklaalastuilla.

Vinkki! Jos et tarvitse gluteenitonta kakkua, gluteenittoman jauhoseoksen voi vaihtaa vehnäjauhoihin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.
Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.

Rapean keksireunan pitelemä täyteläinen juustokakku on superherkullista sellaisenaan tai marjakastikkeen seurassa.

Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1 t 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton amerikkalainen juustokakku

Ainekset

75
g
voita
200
g
gluteenittomia digestivekeksejä
1
keltuainen
1
tl
kanelia
Täyte
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
2
munaa
1
valkuainen
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneessa leikkuuterällä. Lisää voisula, keltuainen ja kaneli. Aja tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin.
  4. Kaada keksimurska vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin tunniksi. Voin jähmettyessä keksimurska tiivistyy, jolloin se ei murene reunoilta täytteen päälle paistamisen aikana.
  5. Valmista täyte. Mittaa tuorejuusto, ranskankerma, munat, valkuainen, sokeri, sitruunamehu ja -kuoriraaste kulhoon. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  6. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle.
  7. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunti. Jätä uuninluukku raolleen ja anna juustokakun kypsyä jälkilämmössä vielä reilu puoli tuntia, jolloin vältät pinnan halkeilun.
  8. Anna jäähtyä vuoassaan ja irrota vasta jäähtyneenä vadille. Nosta vielä jääkaappiin ennen tarjoamista, sillä kakku on parhaimmillaan kylmänä.

Kommentit (0)