Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.
Eilisen ylijäämäperunat ovat loistosyy kokata meheviä kasvisnyyttejä.

Avonaisissa nyyteissä kasvikset saavat aavistuksen hyvää savun makua.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasviskiharanyytit

Ainekset

50
g
voita sulatettuna
1
pkt (250 g)
vihreää parsaa
2
porkkanaa
1–2
kesäsipulia varsineen
5–6
keitettyä uutta perunaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
rakuunaa
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (Pirkka)

Työvaiheet

  1. Leikkaa alumiinifoliosta 8 noin 15 sentin levyistä suikaletta ja puolita ne. Jos käytät tavallista foliota, laita kaksi palaa päällekkäin. Sivele folioiden keskikohdat voisulalla ja nosta niiden reunat ylöspäin.
  2. Huuhdo parsat hyvin ja taita tyvestä kuiva kanta pois. Pese ja kuori porkkanat. Kesäporkkanoille riittää reilu harjaus. Huuhdo kesäsipulit.
  3. Viipaloi keitetyt perunat nyyttien pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Napsauta parsojen nuput irti ja lisää nyytteihin. Vedä parsanvarret ja porkkanat kuorimaveitsellä suikaleiksi. Puolita ja viipaloi sipulit. Hienonna varret.
  5. Annostele nyytteihin loput kasvikset. Ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja rakuunaa. Valuta loppu voisula.
  6. Lusikoi pinnalle nokare vuohenjuustoa. Nyytti saa jäädä avonaiseksi, jotta kasvikset saavat grillistä savun makua.
  7. Grillaa nyyttejä parilan laidalla kuvulla peitettynä 15–20 minuuttia. Aika riippuu grillin kuumuudesta ja siitä, kuinka pehmeitä kasviksia haluat. Maku on parhaimmillaan, kun hieman purutuntumaa on jäljellä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.
Hiukan hapan ja hedelmäinen sumakki on loistava kastikkeen mauste.

Lähi-idän maistuva fattoush-salaatti syntyy rapeaksi paistetusta pitaleivästä, tomaateista, retiiseistä ja tölkkilinsseistä. Lisää kouratolkulla yrttejä ja reippaasti herkullista kastiketta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Fattoush-salaatti linsseillä

Ainekset

4
esipaistettua pitaleipää (esim. Sun)
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
juustokuminaa
¼
tl
jauhettua chiliä
1
prk (285 g)
vihreitä linssejä
2
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
1
nippu retiisejä
1
nippu kevätsipulia
1
ruukku tuoretta minttua
1
ruukku tuoretta persiljaa
1–2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Sumakkikastike
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
1
dl
öljyä
2
tl
sumakkia (esim. Al’Fes)
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin sumakkikastike. Raasta valkosipuli kulhoon ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää öljy, sumakki, sokeri ja suola. Sekoita kastike tasaiseksi.
  2. Leikkaa pitaleipä suupaloiksi ja laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon 2 rkl öljyä, juustokuminaa ja chiliä. Levitä uunipellille ja paahda kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa noin 5–8 minuuttia.
  3. Valuta linssit. Pilko tomaatit ja retiisit, leikkaa sipuli suikaleiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä kulhossa linssit, kasvikset ja yrtit. Hienonna valkosipuli ja lisää salaatin joukkoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
  4. Lisää pitaleivät ja kastike salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Mansikkakeitto saa syksyn maistumaan kesältä.
Mansikkakeitto saa syksyn maistumaan kesältä.

Tämän ihanan mansikka-gazpachon voi tehdä myös sulatetuista pakastemansikoista. Keitto on täydellinen retkieväs, kun sen pakkaa termospulloon.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmä mansikka-gazpacho-keitto

Ainekset

1
rs (500 g)
mansikoita
2
avomaankurkkua
1
makea sipuli
1
punainen suippopaprika
1–2
valkosipulinkynttä
(1
punainen chili)
1
sitruunan mehu
1
oksa basilikaa
2
dl
tomaattimehua
4
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sherryviinietikkaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Koristeluun
1
rs
syötäviä kukkia (esim. ruiskukkaa)
2
dl
mansikoita
1
oksa basilikan lehtiä
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Perkaa mansikat. Kuori ja kuutioi kurkut ja sipulit. Leikkaa paprikat pieniksi paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Purista sitruunan mehu ja hienonna basilika.
  2. Laita mansikat, vihannekset, valkosipuli ja chili tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää tomaattimehu, basilika, sitruunamehu, öljy ja etikka.
  3. Soseuta ainekset tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna tarvittaessa vedellä. Viilennä keitto jääkaapissa.
  4. Annostele keitto tarjoiluastioihin ja koristele mansikoilla, syötävillä kukilla ja basilikalla ja lorauta päälle hyvää oliiviöljyä. Voit lisätä päälle myös paahdettuja leipäkuutioita.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.
Hauskat pastakipot syntyvät muffinipellillä.

Pastan kastikkeessa yllättää jugurtin, parmesaanin ja tahinin liitto. Hunaja karamellisoi porkkanat ihaniksi.

Annoksia
4 isoa tai 8 pientä annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-porkkanapasta

Ainekset

300
g
spagettia
1
l
herneitä
1
l
vettä
2
tl
suolaa
Kastike
2
dl
raastettua parmesaania
1
dl
kreikkalaista jugurttia
1
dl
tahinia
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
kuumaa vettä
Karamellisoidut porkkanat
4
porkkanaa
½
purjo
1
sitruunan mehu
1
rkl
öljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä pastaa suolatussa vedessä 6 minuuttia. Riivi herneet palkojensa sisältä pastan joukkoon. Keitä 2 minuuttia. Ota talteen 2 dl pastan keitinvettä ja siivilöi pasta.
  2. Tee kastike ja paista porkkanat pastan kypsyessä. Raasta juusto. Yhdistä kulhossa jugurtti, parmesaaniraaste ja tahini. Hienonna joukkoon persilja ja lisää mausteet.
  3. Leikkaa porkkanat ohuksi paloiksi ja viipaloi huuhdeltu purjo. Purista sitruunan mehu. Kuumenna öljy pannulla ja paista porkkanoita ja purjoa 5 minuuttia. Mausta hunajalla, suolalla ja sitruunamehulla.
  4. Ohenna kastiketta noin desilitralla pastan keitinvettä. Sekoita kastike pastan joukkoon.
  5. Jaa pasta ja porkkanat halutessasi 8 muffinivuokaan ja kuumenna 180 asteissa uunissa 10 minuuttia. Voit myös tarjoilla annokset lautasilta ja lisätä päälle paistettuja porkkanoita.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Käy kiinni kepakkoon ja syöt kasviksia huomaamatta.
Käy kiinni kepakkoon ja syöt kasviksia huomaamatta.

Härkis-kukkakaalitaikina on reilun kokoinen. Paista koko satsi kerralla uunissa ja pakasta syömättä jääneet. Mausteisen kastikkeen saat suit sait mangochutneysta ja jugurtista.

Annoksia
20 kepakkoa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaali-härkiskepakot ja mango-jugurttikastike

Ainekset

Kukkakaali-härkiskepakot
1
pkt (250 g)
Härkistä
1
kukkakaali
1
sipuli
1 + 2
rkl
ruokaöljyä
2
munaa
½
dl
maustamatonta jugurttia
1–1½
dl
korppujauhoja
1
rkl
tomaattipyrettä
1
tl
currya
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
seesaminsiemeniä
Mango-jugurttikastike
2
dl
maustamatonta jugurttia
1
dl
mangochutneyta
1
limetin mehu
½
ruukkua
korianteria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

Kukkakaali-härkiskepakot

  1. Surauta Härkis tehosekoittimessa hienoksi muruksi. Laita muru kulhoon. Murenna myös kukkakaali tehosekoittimella. Hienonna sipuli.

  2. Paista sipulia ja kukkakaalimuruja pannulla öljyssä pehmeäksi 3–5 minuuttia. Kumoa kasvisseos härkiksen joukkoon ja lisää munat, jugurtti ja korppujauhot. Lisää tomaattipyre, mausteet ja 2 rkl öljyä. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota jääkaapissa tunnin.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Muotoile taikinasta öljytyin käsin kepakoita ja paina ne grillitikkuihin. Laita kepakot uunipellille ja paista uunissa 25 minuuttia.
  4. Tarjoa jugurttikastikkeen, rapean salaatin ja yrttien kera.

Vinkki!

Samasta taikinasta saat myös 24 pyörykkää tai 10 pihviä.  Paistetut kepakot, pihvit tai pyörykät voi pakastaa.

Mango-jugurttikastike

  1. Yhdistä kulhossa jugurtti ja chutney. Purista joukkoon limetin mehu ja lisää hienonnetut korianterit.
  2. Sekoita ja lisää suolaa maun mukaan.

Kommentit (0)