Resepti Juha Toivanen ja Merja Rahkola-Toivanen Kuva Sami Repo

Grillaus ei ole vain kesäpuuhaa. Aloita grillikausi pääsiäisenä ja nauti mehevistä lampaankyljyksistä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut lampaankyljykset

Ainekset

nippu
persiljaa
nippu persiljaa puolikas valkosipuli
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
suolaa
2
tl
mustapippuria
1
tl
valkopippuria
20-30
lampaankyljystä

Työvaiheet

  1. Silppua persilja ja valkosipulit. Laita ne kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola ja pippurit.
  2. Möyhi kyljykset marinadiin niin, että liha peittyy kunnolla mausteisiin.
  3. Anna marinoitua muutama tunti jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Ota lihat lämpöön tuntia ennen grillaamista.
  5. Grillaa kyljykset hiiligrillissä kovalla lämmöllä, jotta ne mustuvat hieman pinnoiltaan.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.

Makkara-omenakastike ei kaipaa jauhosuurustetta tai kermaa. Omena ja sinappi antavat kastikkeeseen makeutta ja pehmeyttä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen makkara-omenakastike ja täysjyväpastaa

Ainekset

500
g
lenkkimakkaraa
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
makeaa omenaa
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
tl
oreganoa
2
tl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
hyppysellinen cayennenpippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen
Päälle
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa makkara kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Paista makkarat teflonpaistinpannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuullota sipuleita ja omenoita öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Kaada paseerattu tomaatti, vesi ja oregano sipuleiden joukkoon. Anna kiehua 10 minuuttia niin, että omenat kypsyvät. Lisää makkarat. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Tarkista maku.
  3. Lisää kastikkeen päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa täysjyväpastan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Jauhelihakeitto on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Jauhelihakeitto saa mehevän maun keittojuureksista ja makeasta chilikastikkeesta.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-juureskeitto

Ainekset

400
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
8
perunaa
1
prk
tomaattimurskaa
8
dl
vettä
3
valkosipulinkynttä
½
lihaliemikuutio
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
1
tl
oreganoa
½
tl
mustapippuria
1
pss
pakastettuja keittojuureksia
1
tl
suolaa
½
dl
sweet chili -kastiketta
Päälle
creme fraichea

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli jauhelihan joukkoon. Laita sivuun odottamaan. Kuori perunat ja leikkaa pieniksi lohkoiksi. Laita kattilaan tomaattimurska, vesi, hienonnetut valkosipulinkynnet ja kuivat mausteet.
  2. Lisää perunat kiehuvaan liemeen. Keitä perunoita noin 15 minuuttia.
  3. Lisää jäiset keittojuurekset ja jauheliha-sipuliseos keittoon 5 minuuttia ennen perunoiden kypsymistä. Mausta keitto suolalla ja sweet chili-kastikkeella. Tarkista maku. Tarjoa keitto creme fraichen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Mari Uusi-Niemi-Pirhonen Kuva Arto Vuohelainen
Valkosipulisen ja mustapippurisen juuston yhdistelmä on vahva mutta silti lempeä.
Valkosipulisen ja mustapippurisen juuston yhdistelmä on vahva mutta silti lempeä.

Pihvit saavat päällensä säilykepäärynää ja juustoja. Samassa vuoassa valmistat myös herkullisen kastikkeen.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sisäfileetä, päärynää ja juustoja

Ainekset

600
g
naudan sisä- tai ulkofileetä
voita tai öljyä ruskistamiseen
1
prk (400 g)
säilykepäärynöitä
1
prk (200 g)
valkosipulituorejuustoa
1
pkt
Mustapekka-juustoa
2
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka. Leikkaa filee parin sentin paksuisiksi pihveiksi. Ruskista pihvit nopeasti kuumalla pannulla rasvassa molemmin puolin. Nosta pihvit vuokaan.
  2. Valuta päärynöistä mehu ja leikkaa jokainen päärynäpuolikas vielä puoliksi. Nosta päärynöitä pihvien päälle. Laita päärynöiden päälle reilut nokareet valkosipulituorejuustoa ja Mustapekka-juuston paloja. Kaada lopuksi kerma vuokaan.
  3. Paista ruokaa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Tarjoile heti riisin, couscousin tai perunapaistoksen ja vihersalaatin kanssa.

Vinkki! Voit laittaa lopun tuorejuuston nokareina vuokaan kerman sekaan. Kastike saa ihanan valkosipulisen maun. Jos teet pihvit ulkofileestä, kypsennä pihvejä hieman pidempään.

Kommentit (0)