Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen

Pavuista, kaalista ja porkkanasta muhii kaikessa rauhassa herkullinen pataruoka.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Italialainen papupata

Ainekset

250
g
valkoisia papuja
2
kpl
porkkanaa
1
kpl
sipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
8
kpl
lehtikaalinlehteä
valkokaalia
tai
tai
keräkaalia
6
kpl
perunaa
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
7
dl
kasvislientä
1
tl
sokeria
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

Liota pavut runsaassa kylmässä vedessä yön yli. Siivilöi liotusvesi pois. Laita pavut puhtaaseen, kylmään veteen ja keitä noin 10 min.

Kaada vesi pois ja kypsennä pavut puhtaassa vedessä, miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Lisää suola vasta keittämisen jälkeen, ettei se sitkistä papujen kuoria.

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi kaali pieniksi paloiksi. Kuori ja kuutioi perunat. Kuullota porkkanoita, sipuleita ja kaalia kattilassa öljyssä hetki.

Lisää tomaattipyree ja jatka paistamista sekoitellen noin puoli minuuttia. Kaada pataan kasvisliemi ja lisää perunat ja sokeri. Jos käytät valkokaalia, lisää se perunoiden kanssa (lehtikaali kannattaa lisätä vasta, kun kypsennysaikaa on jäljellä noin 10 minuuttia). Anna keiton porista kannen alla keskilämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä (noin 20 min).

Lisää pataan pavut ja tarvittaessa kasvislientä. Soseuta sauvasekoittimella huolettomasti siten, että pata sakeutuu hieman. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki! Lisää pataan muita kasviksia, kuten paprikaa, munakoisoa tai juureksia. Voit halutessasi raastaa pataan myös parmesaania.