
Tee perinteisen omenasoseen maustettuja versioita ja kokeile, mihin kaikkeen sose sopiikaan!
Omenasoseen perusohje ja maustamisvinkkejä
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhdo ja kuori omenat ja poista omenaraudalla siemenkodat. Lohko omenat kattilaan. Lisää vesi.
- Hauduta lohkot pehmeiksi kannen alla ja sekoittele seosta silloin tällöin, ettei se pala pohjaan.
- Soseuta pehmenneet omenalohkot kammettavalla sosemyllyllä, kattilassa sauvasekoittimella tai voimakkaasti massaa puukauhalla sekoittaen. Sileämmän soseen saat survomalla massan siivilän läpi.
- Lisää mahdolliset mausteet ja sokeria sen mukaan, miten aiot sosetta säilöä. Keitä omenasosetta edelleen noin 10 minuuttia koko ajan seosta sekoittaen. Ota sivuun vielä noin ½ dl sosetta, jos säilöt sen lasipurkeissa viileässä. Lisää sekaan askorbiinihappo ja natriumbentsoaatti. Kumoa seos sitten hyvin sekoittaen takaisin kattilaan. Täytä kuumalla soseella huolellisesti puhdistetut tai keitetyt lasitölkit tai pakastusrasiat. Sulje korkit välittömästi.
Vinkkejä
Suuret omenamäärät voi höyryttää pehmeiksi myös mehustimen siiviläosassa. Lisää tällöin omenista valunut mehu takaisin omenaseokseen sokerin lisäyksen yhteydessä.
Viileässä säilöttävään soseeseen tarvitset 4–5 dl sokeria sosekiloa kohti. Pakastettava sose säilyy myös kokonaan ilman sokeria.
Jos omenalajikkeet eivät ole tarpeeksi happamia, lisää kiloon sosetta yhden sitruunan puristettu mehu.
Makeuttamattomasta soseesta voi valmistaa myös hilloa. Lisää kiloon omenasosetta paketillinen Hillo-marmeladisokeria tai ½ kg hillosokeria. Keitä marmeladisokeria sisältävää seosta edelleen viisi minuuttia ja hillosokeria sisältävää seosta 10 minuuttia.
Inkivääri-omenasose
Ainekset
Työvaiheet
- Lisää perusohjeeseen sokerin kanssa 1½ rkl inkiväärisiirappia. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ½–1 tl jauhettua inkivääriä tai 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.
- Keitä edelleen noin 10 minuuttia.
- Käytä samoihin tarkoituksiin kuin vanilja-omenasose.
Curry-omenasose
Ainekset
Työvaiheet
- Kuullota currya kattilanpohjalla tilkassa öljyä. Lisää kilo kuorittua ja lohkottua omenaa ja 1 dl vettä. Kuumenna ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
- Käytä jauhelihaa tai porsaanlihaa sisältäviin patoihin, laatikoihin, kermakastikkeisiin ja suolaisiin keittoihin.
Minttu-omenasose
Ainekset
Työvaiheet
- Lisää perusohjeeseen samaan aikaan sokerin lisäämisen kanssa pari kourallista tuoreita mintunoksia ja keitä edelleen noin 5 minuuttia.
- Poista mintun oksat ja lisää halutessasi sekaan ½ dl calvadosta.
- Käytä sellaisenaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaahdotetun kerman kanssa tarjottavaksi. Kerrosjälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin piiraisiin tai kakuntäytteeksi. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seurana nautittavaksi.
Omenaviinietikka-kaneli-omenasose
Ainekset
Työvaiheet
- Lisää kattilaan omenien kanssa samaan aikaan kanelitangot ja omenaviinietikka. Keitä noin 10 minuuttia.
- Lisää haluamasi määrä sokeria tai pakasta ilman sokeria ja keitä edelleen 5 minuuttia. Ota kanelitangot pois ennen purkittamista.
- Käytä porsaanlihalle ja kanalle kermakastikkeita, patoja ja keittoja maustamaan.
Vanilja-omenasose
Ainekset
Työvaiheet
- Lisää perusohjeeseen vaniljasokeria tai halkaistu vaniljatanko.
- Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ennen soseen purkittamista.
- Käytä leivonnaisiin kuten muffineihin, kuivakakkuihin ja piirakoihin. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seuraksi.
Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.
Kermaa ja sokeria= terveellistä...
Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.