Resepti Marja Samuli Kuva Elvi Rista

Tee perinteisen omenasoseen maustettuja versioita ja kokeile, mihin kaikkeen sose sopiikaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Omenasoseen perusohje ja maustamisvinkkejä

Ainekset

1
kg
happamia omenoita
1
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
g
askorbiinihappoa/sosekilo
1
g
natriumbentsoaattia/sosekilo

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuori omenat ja poista omenaraudalla siemenkodat. Lohko omenat kattilaan. Lisää vesi.
  2. Hauduta lohkot pehmeiksi kannen alla ja sekoittele seosta silloin tällöin, ettei se pala pohjaan.
  3. Soseuta pehmenneet omenalohkot kammettavalla sosemyllyllä, kattilassa sauvasekoittimella tai voimakkaasti massaa puukauhalla sekoittaen. Sileämmän soseen saat survomalla massan siivilän läpi.
  4. Lisää mahdolliset mausteet ja sokeria sen mukaan, miten aiot sosetta säilöä. Keitä omenasosetta edelleen noin 10 minuuttia koko ajan seosta sekoittaen. Ota sivuun vielä noin ½ dl sosetta, jos säilöt sen lasipurkeissa viileässä. Lisää sekaan askorbiinihappo ja natriumbentsoaatti. Kumoa seos sitten hyvin sekoittaen takaisin kattilaan. Täytä kuumalla soseella huolellisesti puhdistetut tai keitetyt lasitölkit tai pakastusrasiat. Sulje korkit välittömästi.

Vinkkejä

Suuret omenamäärät voi höyryttää pehmeiksi myös mehustimen siiviläosassa. Lisää tällöin omenista valunut mehu takaisin omenaseokseen sokerin lisäyksen yhteydessä.

Viileässä säilöttävään soseeseen tarvitset 4–5 dl sokeria sosekiloa kohti. Pakastettava sose säilyy myös kokonaan ilman sokeria.

Jos omenalajikkeet eivät ole tarpeeksi happamia, lisää kiloon sosetta yhden sitruunan puristettu mehu.

Makeuttamattomasta soseesta voi valmistaa myös hilloa. Lisää kiloon omenasosetta paketillinen Hillo-marmeladisokeria tai ½ kg hillosokeria. Keitä marmeladisokeria sisältävää seosta edelleen viisi minuuttia ja hillosokeria sisältävää seosta 10 minuuttia.

Inkivääri-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
1 1/2
rkl
inkiväärisiirappia
tai
1/2-1
tl
jauhettua inkivääriä
tai
1
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen sokerin kanssa 1½ rkl inkiväärisiirappia. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ½–1 tl jauhettua inkivääriä tai 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä.
  2. Keitä edelleen noin 10 minuuttia.
  3. Käytä samoihin tarkoituksiin kuin vanilja-omenasose.

Curry-omenasose

Ainekset

1
tl
curryjauhetta
2
tl
öljyä
perusohjeen ainekset

Työvaiheet

  1. Kuullota currya kattilanpohjalla tilkassa öljyä. Lisää kilo kuorittua ja lohkottua omenaa ja 1 dl vettä. Kuumenna ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
  2. Käytä jauhelihaa tai porsaanlihaa sisältäviin patoihin, laatikoihin, kermakastikkeisiin ja suolaisiin keittoihin.

Minttu-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
tuoreita mintunoksia
1/2
dl
calvadosta halutessa

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen samaan aikaan sokerin lisäämisen kanssa pari kourallista tuoreita mintunoksia ja keitä edelleen noin 5 minuuttia.
  2. Poista mintun oksat ja lisää halutessasi sekaan ½ dl calvadosta.
  3. Käytä sellaisenaan esimerkiksi vaniljajäätelön tai vaahdotetun kerman kanssa tarjottavaksi. Kerrosjälkiruokiin, leivonnaisiin, makeisiin piiraisiin tai kakuntäytteeksi. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seurana nautittavaksi.

Omenaviinietikka-kaneli-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
2
kpl
kanelitankoa
1
rkl
omenaviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Lisää kattilaan omenien kanssa samaan aikaan kanelitangot ja omenaviinietikka. Keitä noin 10 minuuttia.
  2. Lisää haluamasi määrä sokeria tai pakasta ilman sokeria ja keitä edelleen 5 minuuttia. Ota kanelitangot pois ennen purkittamista.
  3. Käytä porsaanlihalle ja kanalle kermakastikkeita, patoja ja keittoja maustamaan.

Vanilja-omenasose

Ainekset

perusohjeen ainekset
1
rkl
vaniljasokeria
tai
1
kpl
halkaistu vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Lisää perusohjeeseen vaniljasokeria tai halkaistu vaniljatanko.
  2. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Poista vaniljatanko ennen soseen purkittamista.
  3. Käytä leivonnaisiin kuten muffineihin, kuivakakkuihin ja piirakoihin. Jogurtin tai viilin kanssa sekä pirtelöihin ja lettujen tai pannukakun seuraksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.

Tuunaa rahkasta himpun verran terveellisempää ja sekoita joukkoon talkkunajauhoja. Se kannattaa, sillä talkkunassa on paljon kuituja, ja jo parista lusikallisesta saat päivässä tarvittavan annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talkkunapöperö

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
prk (2 dl)
vispikermaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
fariinisokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
talkkunajauhoja

Työvaiheet

  1. Soseuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa.
  2. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin.
  4. Koristele kokonaisilla mustikoilla.

Tiesitkö?

  • Talkkuna sisältää kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä herneitä tai papuja. 
  • Tarkista, että ostat tavallisia talkkunajauhoja. Osa jauhoista on savunmakuisia. Savuisuus mainitaan pussin takapuolella.

Kommentit (3)

Vierailija

Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.

Ei

Kermaa ja sokeria= terveellistä...

Vierailija

Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Lämmin ja pehmeä ei riitä, vaan mukaan tarvitaan hiukan kirpeyttä, jotta käsillä on talven täydellisin hedelmäsalaatti.
Lämmin ja pehmeä ei riitä, vaan mukaan tarvitaan hiukan kirpeyttä, jotta käsillä on talven täydellisin hedelmäsalaatti.

Hedelmien ja yrttien lämmitys nostaa aromit uusiin korkeuksiin. Hedelmäsalaatin kruunaavat manteleilla rikastettu vaahto sekä ihanan kirpeä mustaherukkasose.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + vaahdon tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin hedelmäsalaatti ja mantelivaahto

Ainekset

1
karambola
1
persikka tai nektariini
10
kivetöntä taatelia
1
appelsiini
1
mango
2
luumua
½
dl
tuoretta minttua
½
dl
tuoretta sitruunamelissaa
1
rkl
tuoretta basilikaa
pieni pala inkivääriä
1
rkl
voita
2
rkl
hunajaa tai vaaleaa siirappia
Mantelivaahto
3
liivatetta
2
munaa
4
rkl
sokeria
dl
kuohukermaa
3
rkl
mantelilastuja
2
rkl
sitruslikööriä (Triple Sec)
Mustaherukkasose
3
dl
pakastemustaherukoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Viipaloi karambolat. Halkaise persikka, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi. Halkaise taatelit.
  2. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että valkoista osaa ei jää pintaan. Leikkaa lohkot kalvottomiksi. Purista appelsiinin kalvoista mehut talteen.
  3. Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha kiveä pitkin pois. Halkaise luumut, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi.
  4. Suikaloi mintun, sitruunamelissan ja basilikan lehdet. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi.
  5. Sulata voi laakealla pannulla ja lisää siihen inkivääri ja hunaja. Paahda hedelmiä hetki. Lisää appelsiinimehu, hedelmät ja suikaloidut yrtit.
  6. Laita kansi päälle, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ravistele pannua välillä tai sekoita lastalla nostellen. Tarjoa hedelmäsalaatti mantelivaahdon ja marjasoeen kanssa.

Vinkki! Osta hedelmät hiukan raakoina. Siten ne pysyvät paiston aikana paremmin kasassa eivätkä mene mössöksi.

Mantelivaahto

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Puristele niistä enin neste pois ja kuumenna hetki kattilassa, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  2. Vatkaa munat ja sokeri. Vaahdota kerma. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi.
  3. Sekoita liivate ja mantelilastut muna-sokerivaahtoon ja mausta liköörillä. Lisää lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen. Laita kylmään noin tunniksi.

Mustaherukkasose

  1. Soseuta sauvasekoittimella sulaneet mustaherukat ja mausta sokerilla.
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Ananaskirsikoista ja appelsiiniviipaleista saa nopeasti näyttävän koristelun.
Ananaskirsikoista ja appelsiiniviipaleista saa nopeasti näyttävän koristelun.

Jäädyke maistuu appelsiinilta, ananaskirsikoilta ja ihanan tuimilta turkinpippureilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Turkinpippurijäädyke

Ainekset

1
(luomu)appelsiinin kuori
1
dl
appelsiinin mehua
200
g
ananaskirsikoita
¾
dl
sokeria
3
munaa
dl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
200
g
tuorejuustoa
1
dl
turkinpippurirouhetta
Päälle
appelsiiniviipaleita
ananaskirsikoita
turkinpippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Pese appelsiini. Raasta ohut oranssi kuoriosa raastimen hienolla terällä. Purista mehu.
  2. Poista ananaskirsikoista lehdet ja paloittele ananaskirsikat. Laita ne kattilaan. Lisää appelsiinimehu ja sokeri. Keitä aineksia ilman kantta 15 minuuttia. Lisää appelsiinin kuori.
  3. Soseuta seos sauvasekoittimella. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi.
  4. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.
  5. Pese vispilät ja vaahdota myös kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon tuorejuusto.
  6. Vaahd ota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä kolme vaahtoa. Sekoita joukkoon ananaskirsikkaseos sekä turkinpippurirouhe.
  7. Kaada seos kelmulla vuorattuun pitkulaiseen vuokaan (tilavuus 1,5 l). Käännä kelmun reunat löyhästi vuoan päälle. Nosta jäädyke pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
  8. Kumoa jäädyke suoraan pakastimesta tarjoiluvadille. Koristele ananaskirsikoilla, appelsiiniviipaleilla ja turkinpippurirouheella. Tarjoa heti.