Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg

Mokkapala on saanut luumu-mascarponetäytteen. Pohjassa on ripaus kanelia.

Annoksia
24 pientä leivosta, joihin tarvitset kaksi kakkupohjaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaneliset mokkapalat

Ainekset

Kakkupohja (1 kpl)
200
g
voita
¾
dl
sokeria
2
munaa
¾
dl
maitoa
3
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
4
dl
vehnäjauhoja
Väliin
2
dl
kermaa
250
g
mascarponejuustoa
1–2
dl
luumumarmeladia
Kuorrutus
50
g
voita
4
rkl
vahvaa kahvia
2
rkl
kaakaojauhetta
4
dl
tomusokeria
Päälle
Tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vuorotellen maidon kanssa vaahtoon. 
  3. Levitä seos pellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia ja kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, pohja on kypsä.
  4. Jätä ensimmäinen kakkupohja jäähtymään ja valmista samalla tavalla toinen pohja leivosten kanneksi.
  5. Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi ja lisää se notkistetun mascarponen joukkoon. Mausta luumumarmeladilla. 
  6. Levitä täyte ensimmäiselle kakkupohjalle. Nosta toinen pohja kanneksi päälle. 
  7. Tee kuorrutus. Sulata voi. Lisää siihen kahvi. Sekoita kaakaojauhe tomusokerin joukkoon. Lisää jauhe siivilän läpi voin ja kahvin joukkoon. 
  8. Levitä kuorrutus päällimmäiselle kakkupohjalle. Vuole koristeeksi suklaalastuja. Leikkaa pieniksi ruuduiksi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-appelsiinimuffinit

Ainekset

dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
tummaa suklaata
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
100
g
leivontamargariinia
1
dl
appelsiinimehua, tuoreesta appelsiinista puristettua
1
rkl
appelsiininlihaa
Pinnalle
1
prk (200 g)
appelsiinituorejuustoa
1
rkl
appelsiinimehua
tomusokeria
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoseokseen. Lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini ja suklaa. 
  4. Purista tuoreesta appelsiinista mehu ja lisää appelsiinilihan kanssa taikinaan. 
  5. Voitele muffinivuoat. Lusikoi taikinaa ¾ vuokien tilavuudesta.  
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Koristele jäähtyneet muffinit appelsiinituorejuustolla.
  7. Notkista tuorejuusto appelsiinituoremehulla. Lisää maun mukaan tomusokeria.
  8. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja puuteroi leivonnaiset kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnikakku

Ainekset

100
g
Digestive-keksejä
100
g
piparkakkuja
100-125
g
voita tai margariinia
Täyte
5
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
vispikermaa
¾
dl
sokeria
2
dl
vaniljajogurttia
dl
sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾
dl
laimennettua sitruunamehua
Kiille
4
liivatelehteä
1
sitruunan mehu
dl
sileää tyrnihilloa

Työvaiheet

  1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
  2. Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  3. Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
  4. Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon. Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut  suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sula suklaa.
  6. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
  7. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  8. Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
  9. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
  10. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Omenakakku

Ainekset

Taikina
3
munaa
dl
ruskeaa ruokosokeria (tai taloussokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
voisulaa
Päälle
noin 600
g
omenia
2-3
tl
kanelia
2
rkl
sokeria
½
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Kuori omenat, halkaise, poista siemenkodat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Pyörittele lohkoja kaneli-sokeri-pähkinärouheseoksessa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja kääntele vaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt voisula.
  3. Kaada taikina kakkuvuokaan. Painele omenat taikinan päälle ja ripottele ylimääräinen kaneliseos kulhon pohjalta pinnalle.
  4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai hieman sulaneen jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)