Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo

Fudge on hyvin makea, toffeeta pehmeämpi herkku.

Annoksia
40
Vaikeustaso
Kohtalainen

Konjakki-suklaafudget

Ainekset

400
g
kondensoitua maitoa
400
g
tummaa suklaata
125
g
voita
suolaa
1
rkl
konjakkia
Koristeluun
100
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

Vuoraa kelmulla noin 30 x 20 cm:n suuruinen vuoka. Kuumenna kondensoitu maito kiehuvaksi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.

Paloittele suklaa ja lisää kuuman maidon joukkoon. Lisää voi, suola ja konjakki. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä noin 4 tuntia.

Leikkaa fudge paloiksi leivinpaperin päälle. Pidä paloja huoneenlämmössä vähintään 30 minuuttia.

Paloittele pinnalle tuleva suklaa ja sulata se varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Kaada sula suklaa pursotinpussiin ja pursota viivoja tai muita kuvioita fudgejen päälle. Anna jähmettyä kylmässä.

Vinkki! Voit koristella fudgeja myös pähkinöillä tai vaihtaa konjakin calvadokseen, likööriin tai rommiin.

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.

Limetillä maustettu kermainen ja rapeapohjainen piirakka on todellista herkkua. Käytä siihen viimeiset pakastemustikat. Niistä irtoava neste antaa täytteelle syvän violetin värin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-limettipiirakka

Ainekset

125
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
spelttijauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
dl
limettimehua
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
dl
pakastemustikoita (kohmeisina)

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  2. Leikkaa irtopohjaiseen piirasvuokaan (Ø 28 cm) sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos et omista irtopohjaista piirakkavuokaa, käytä mieluiten isoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Metallinen vuoka paistaa pohjan rapeaksi ilman esipaistoa.
  3. Valmista täyte. Sekoita ranskankerma, limetinkuori ja -mehu, munat ja sokerit keskenään. Pyöräytä mustikat täytteeseen, jolloin täyte värjäytyy. Levitä täyte vuokaan.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä!

  • Vuoan materiaali vaikuttaa kypsymisaikaan. Metallisessa piirasvuoassa reunat kypsyvät ja tummuvat nopeammin kuin lasisessa tai keraamisessa astiassa.
  • Jos teet piirakan tuoreista mustikoista, älä sekoita niitä täytteeseen vaan ripottele pinnalle. Piirakasta tulee sinipilkullinen, mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Lasivuokaan koottu kerrosherkku taltuttaa äkillisen kakkuhimon.
Lasivuokaan koottu kerrosherkku taltuttaa äkillisen kakkuhimon.

Kulhoon rakennettu mansikkakakku on tiramisun keveämpi serkku. Ricotta antaa kermavaahtoon keveyttä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-ricottakakku

Ainekset

2
dl
vispikermaa
1
rs (250 g)
ricottajuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
½-1
l
tuoreita mansikoita
100
g
savoiardikeksejä
Kostutus
¾
dl
sitruunamehua
¾
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon ricotta ja sokerit. Mausta sitruunankuoriraasteella.
  2. Puhdista ja viipaloi mansikat.
  3. Yhdistä sitruunamehu ja vesi. Kasta savoiardikeksit yksi kerrallaan.
  4. Asettele pieneen lasivuokaan neljä sitruunamehuun dipattua savoiardikeksiä. Lisää kolmannes mansikoista ja kolmannes ricotta-kermavaahdosta. Tee vielä kaksi kerrosta samoin. Säästä vähän mansikkaviipaleita pinnalle.
  5. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Viimeistele tuoreilla mansikoilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.

Jos pidät mustikkakukosta, kokeile kardemummalla maustettuja ohramurotaikinaan leivottuja kukkosia. Herkullisten murujen alla piilee pehmeä sydän.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamurukukkoset

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
5
dl
mustikoita
½
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
2
tl
kardemummaa
Muruseos
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
dl
ohrajauhoja

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikrossa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina kahdella lusikalla vuokiin ja taputtele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille.
  3. Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot. Jaa mustikkaseos taikinan päälle vuokiin.
  4. Tee vielä murukerros. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita joukkoon ohrajauhot ja sokeri. Murustele seos mustikoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista, jotta ne eivät murene vuokiin. Käytä irrottamisessa apuna esimerkiksi puista veistä, joka ei vahingoita muffinipellin pinnoitetta.

Vinkki!
Vähennä tiskiä! Lisää jauhot ja leivinjauhe voi-sokeri-munaseoksen päälle, pyöräytä ne ensin keskenään ja sitten vasta taikinan kanssa sekaisin.

Kommentit (1)

Ukku

Millähän vai voiko ylipäänsä ohrajauhot korvata?

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.

Banaani ja mustikat takaavat, että tämä mukikakku pysyy kosteana. Kypsennä yksi muki kerrallaan.

Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamukikakku

Ainekset

50
g
maidotonta margariinia
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
sokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
1
(150 g)
banaani
2
rkl
mantelimaitoa
1
dl
mustikoita
Päälle
mustikoita ja banaaniviipaleita

Työvaiheet

  1. Sulata margariini mikrossa. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori ja soseuta banaani haarukalla.
  3. Sekoita rasvan joukkoon kuivat aineet, banaani, mantelimaito ja mustikat.
  4. Jaa taikina kahteen mukiin, joiden vetoisuus on 1½–2 dl. Pienemmän mukin kakku täyttää piripintaan, ja isommassa mukissa mikro säästyy helpommin roiskeilta.
  5. Kypsennä mikrossa yksi kakku kerrallaan täydellä teholla 1½–2 minuuttia, kunnes kakku kohoaa ja pinta kypsyy. Anna vetäytyä 5 minuuttia, jotta sisus kiinteytyy. Viimeistele mustikoilla ja banaanisiivuilla.

Kommentit (0)